Tullverket

Tullverket beslagtog nästan 70 kilo cannabis vid ödsliga platser i Göteborg

Dela

Genom samverkan med fraktbolaget DHL stoppades nästan 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället. En av de misstänkta i ärendet kvitterade sammanlagt ut åtta paket med narkotika. Paketen kördes sedan till ödsliga platser i Göteborgsområdet och hämtades upp av andra misstänkta. Nu misstänks fyra personer i åldrarna 20 till 40 år för grovt narkotikabrott. I går väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt.

Sammanlagt åtta paket med nästan 70 kilo cannabis beslagtogs på ödsliga platser i Göteborg. Narkotikan var vaccumförpackad och doldes av tyg. Foto: Tullverket
Sammanlagt åtta paket med nästan 70 kilo cannabis beslagtogs på ödsliga platser i Göteborg. Narkotikan var vaccumförpackad och doldes av tyg. Foto: Tullverket

–Det här är ett exempel på hur vi stoppat organiserad brottslighet. Att paket med narkotika kvitteras ut för att sedan lämnas på ödsliga platser för att hämtas upp av andra är ett nytt tillvägagångssätt som vi inte sett tidigare, säger Richard Johansson, Tullverkets utredare i ärendet.

I slutet av november 2023 levererades en pall med nästan 70 kilo cannabis i åtta paket till fraktbolaget DHL i Hisings Backa. Godset var ställt till en adress i närheten.

Tullverket genomförde spaning mot den aktuella pallen med narkotika på fraktbolaget som varit Tullverket behjälpliga med både utrymme och personal. Efter några dagars spaning kommer en man och kvitterar ut fem av åtta paket. Sedan kör mannen paketen till en ödslig väg utanför Bohus och lämnar av dem. Tullverket bevakar paketen därefter.


Paket med narkotika lämnas vid ensliga platser
Sedan hämtar mannen de tre kvarvarande paketen hos fraktbolaget och kör även dem till en annan ödslig grusväg utanför Lindome. Tullverket bevakar även dessa paket. Vid olika tillfällen hämtas paketen sedan upp av andra misstänkta i ärendet.

Mannen som hämtade ut paketen på fraktbolaget kör återigen till den ödsliga vägen utanför Bohus. Där hämtar mannen själv tre av paketen och kör dem till sin bostad. Mannen grips kort därefter av polisens insatsstyrka som har varit Tullverket behjälplig med insatsen och gripande av misstänkta.

–  Genom samverkan mot tullbrottslighet med fraktbolaget i Hisings Backa lyckades vi stoppa närmare 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället, säger Richard Johansson.

De fyra misstänkta är i åldrarna 20 till 40 år och är delgivna misstanke om bland annat grovt narkotikabrott. En av de misstänkta är irakisk medborgare och de övriga är svenska medborgare. De är bosatta i Göteborg, Mölndal och Västra Frölunda. Åtal väcktes i går och förhandling kommer att ske i Göteborgs tingsrätt.

Fakta om samverkan mot tullbrottslighet, SMT
Tullverkets underrättelseavdelning driver ett arbete som kallas SMT, samverkan mot tullbrottslighet. Arbetet går ut på att Tullverket kommer överens med företag om att tillsammans samverka i kampen mot den gränsöverskridande tullbrottsligheten och skriver en gemensam överenskommelse om hur arbetet ska gå till. Hittills har Tullverket mött omkring 2 000 representanter för branschen. 

Att företag används som brottsverktyg har uppmärksammats i samhällsdebatten den senaste tiden. Ett tydligt exempel är transportföretag som utnyttjas för smuggling. Därför etablerar Tullverket samarbeten med transportbranschen. Tullverket erbjuder kunskap om tullbrottslighet och hur företagen kan utnyttjas, vilket i sin tur kan ge Tullverket värdefull information.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.
Tipsa Tullverkets tipstelefon: 90 114

Bilder

På pallen hos fraktbolaget fanns åtta paket med cannabis som kvitterades ut av en av de misstänkta i ärendet. Foto: Tullverket.
På pallen hos fraktbolaget fanns åtta paket med cannabis som kvitterades ut av en av de misstänkta i ärendet. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Narkotikan kvitterades ut av en av de misstänkta och paketen kördes till ödsliga platser i Göteborg. Där hämtades paketen upp av andra misstänkta i ärendet. Foto: Tullverket.
Narkotikan kvitterades ut av en av de misstänkta och paketen kördes till ödsliga platser i Göteborg. Där hämtades paketen upp av andra misstänkta i ärendet. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild
Nästan 70 kilo cannabis låg vaccumförpackad i sammanlagt åtta paket. Paketen kvitterades ut av en av de misstänkta. Sedan levererade han paketen till ödsliga platser i Göteborgsområdet. Där hämtades de av andra misstänkta i ärendet. Foto: Tullverket.
Nästan 70 kilo cannabis låg vaccumförpackad i sammanlagt åtta paket. Paketen kvitterades ut av en av de misstänkta. Sedan levererade han paketen till ödsliga platser i Göteborgsområdet. Där hämtades de av andra misstänkta i ärendet. Foto: Tullverket.
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare16.4.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet11.4.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye