Sveriges Allmännytta

Marknadsrapport: Allmännyttans Bostadssociala Ansvar

Dela

År 2022 presenterade regeringen en strategi för att bekämpa hemlöshet, där ett av målen är att införa Bostad först som ett nationellt arbetssätt. Marknadsrapporten om allmännyttans bostadssociala ansvar publiceras årligen, och årets rapport innehåller en fördjupning som lyfter fram Bostad först ur bostadsföretagens perspektiv.

- Bostad först är en metod specifikt utvecklad för att stödja personer som har levt i långvarig hemlöshet, där komplexa sociala utmaningar som psykisk ohälsa och missbruk är signifikanta för målgruppen. Det som skiljer Bostad först från andra sociala kontrakt är dess unika utformning av socialt stöd. En grundläggande princip är att pågående missbruk inte ska utgöra ett hinder för att få en bostad, säger Åsa Schelin, expert sociala frågor på Sveriges Allmännytta.

Trots att metoden har visat sig vara framgångsrik, står den också inför utmaningar. Problematik som oro och stök i trapphuset vid inflyttning av en boende genom Bostad först är inte ovanligt. En framgångsrik samverkan med kommunen och tydliga rutiner för hantering av eventuella problem blir därför avgörande, vilket också framgår i exemplen som ges i rapporten.

Det blir tydligt att det inte finns några snabba och enkla lösningar på komplexa problem. Ett ihärdigt och strukturerat arbete är vad som kan ge människor en ny chans till ett förbättrat liv och en trygg bostad, är avgörande.

Sveriges Allmännyttas medlemmar spelar en central roll i att främja bostadsförsörjningen i de kommuner där de är verksamma. Med målet att tillhandahålla högkvalitativa bostäder för alla genom ett varierat bostadsutbud strävar de även efter att erbjuda boendelösningar för grupper med särskilda behov samt för personer med en svag ställning på bostadsmarknaden.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Nytt avtal ska starta en energirevolution i Sverige18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa initierar samarbete för att påskynda den gröna omställningen I en strävan efter att leda vägen för den gröna omställningen i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa tagit sig an utmaningen att snabba på övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye