
Forskning: Så påverkar dygnsvilan och arbetstiden hälsan
De ändrade reglerna för dygnsvila inom kommuner och regioner innebär på vissa håll stora förändringar i hur arbetstiden förläggs. På ett seminarium den 26 januari presenteras forskning inom området på Afa Försäkring och via livesändning. Det är kostnadsfritt att delta och du väljer att delta på plats i Stockholm eller digitalt.

– Vid schemaläggning behöver man ta hänsyn till många faktorer, som arbetsbelastning, kompetensbehov, säkerhetsaspekter, arbetstidsregleringar samt medarbetarnas möjligheter till återhämtning under och mellan arbetspassen. Det gör att schemaläggningen är en komplex process, speciellt i verksamheter som kräver bemanning dygnet runt, där verksamheterna kan ha olika förutsättningar och utmaningar i arbetstidsförläggningen och vid den förändring som sker nu, säger Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska institutet.
Ny forskningsöversikt presenteras
Under seminariet presenteras en översikt av forskning om korta vilotider, vilken kan användas som stöd i förändringsprocessen. Med korta vilotider menas mindre än 11 timmar mellan arbetspassen.
– Bra återhämtning mellan arbetspassen är viktigt, men för ett hållbart arbetsliv krävs också att arbetstagarna har en rimlig arbetsbelastning och en arbetsmiljö som främjar hälsa och bidrar till att arbetstagare bibehåller sin hälsa genom arbetslivet. När organisationsförändringar görs, som de ändrade reglerna om dygnsvila, är det viktigt att se till helheten och lyfta in arbetstidsförläggningen och schema som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Emma Brulin, docent i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet.
Mer information
Datum och tid: 26 januari kl. 9–10.
Vill du delta på plats?
Anmäl dig här senast den 24 januari.
Välkommen till Afa Försäkrings hörsal på nedre botten. Frukostmacka serveras från klockan halv nio. Adress: Klara Södra kyrkogata 18, Stockholm
Vill du delta digitalt?
Anmäl dig här senast den 25 januari.
En länk skickas till dig när du anmält dig.
Seminariet spels in
Detta hybridseminarium spelas in. Inspelningen publiceras på Afa Försäkrings webbplats några dagar efter seminariet har varit.
Vill du tipsa vidare om seminariet, så finns denna info även på Afa Försäkrings webbplats.
Medverkande:
Anna Dahlgren, docent i psykologi, forskargruppsledare för forskargruppen Arbetstider, återhämtning och säkerhet, Avdelningen för Psykologi, Institutionen för Klinisk Neurovetenskap, Karolinska institutet
Kristin Öster, doktorand, i forskargruppen Arbetstider, återhämtning och säkerhet, Avdelningen för Psykologi, Institutionen för Klinisk Neurovetenskap, Karolinska institutet
Emma Brulin, docent i arbets- och miljömedicin och leg sjuksköterska, Enheten för arbetsmedicin, Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.
Pressfrågor hänvisas till: Linda Harling, pressansvarig, Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12.
Frågor om seminariet: fou@afaforsakring.se
Vill du prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring? Anmäl din epost i vårt pressrum.
Nyckelord
Bilder

Länkar
Afa Försäkring
9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se
Följ Afa Försäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet26.11.2024 15:37:25 CET | Pressmeddelande
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd på jobbet, särskilt inom byggbranschen. Fall står för 33 procent av allvarliga arbetsolyckor i Sverige och 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på fall från höjd. Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
Försäkringsskydd för privatanställda arbetare – så funkar det26.11.2024 10:21:31 CET | Pressmeddelande
Bevaka ett webbinarium där Afa Försäkring gör en kort genomgång av de kollektivavtalade försäkringar som privatanställda arbetare har hos Afa Försäkring. Även presentation av typfall från 2023 där kön, ålder, yrkesområde, händelse och ersättning beskrivs för de olika försäkringarna.
Trygghet för efterlevande i samband med dödsfall – TGL30.10.2024 10:22:16 CET | Pressmeddelande
Välkommen att bevaka ett webbinarium den 7 november kl. 9–10, där vi förklarar hur tjänstegrupplivförsäkringen för privatanställda arbetare fungerar vid dödsfall.
Virtual Reality – den nya verkligheten på jobbet?25.10.2024 10:00:19 CEST | Pressmeddelande
Bevaka populärt webbinarium den 13 november kl. 9–10! Att arbeta i en omslutande virtuell miljö – som man själv kan utforma – kan vara en attraktiv framtidsvision för medarbetare som arbetsgivare. Vilka möjligheter och begränsningar skulle det innebära för kontorsarbete och vad gör det med kroppen? Hur kan vägledning i en VR-baserad träningsmiljö påverka lärande inom industrin?
Afa Försäkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur skapas ett hållbart arbetsliv för personer med depression och utmattningssyndrom genom anpassning av deras arbetsförmåga? Kan råd från läkare till arbetsgivare underlätta arbetsåtergången för anställda med psykisk ohälsa? Är det effektivare om sjukskrivningar sköts av företagshälsovården? Fem nya forskningsprojekt inom området arbetsmiljö och hälsa får totalt 18 miljoner kronor från Afa Försäkring.