USÖ får godkänt för arbete kring patientsäkerhet – IVO avslutar tillsyn

Dela

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, avslutar nu tillsynen av patientsäkerheten med särskilt fokus på vårdplatser och bemanning vid Universitetssjukhuset Örebro. I beslutet framgår att brister delvis kvarstår men IVO menar att vårdgivaren nu har förutsättningar för att komma till rätta med bristerna på egen hand.

Risken för vårdskada eller allvarlig vårdskada på USÖ som IVO tidigare pekat på, har minskat i flera avseenden tack vare att sjukhusledningen på USÖ ”kontinuerligt och ur ett helhetsperspektiv arbetar med de brister som IVO belyst i tidigare beslut”.

Det står att läsa i det beslut som fattades under veckan. Vidare står det att de åtgärder som redovisats för tillsynsmyndigheten ”framstår som relevanta för att säkerställa att tillgången till disponibla vårdplatser motsvarar det faktiska behovet av sådana och att patienter får god vård och tillsyn efter behov”.

Stort arbete bakom resultatet

- Det ligger otroligt mycket jobb bakom det här resultatet, konstaterar hälso-och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson. Det gäller såväl planering och ledning som det vardagliga arbetet i våra verksamheter. Att vi nu har kommit så här långt är tack vare ett envist arbete av all personal.

En åtgärd för att försöka att komma till rätta med vårdplatsbristen har bland annat varit att inrätta ett speciellt vårdplatsutskott.

- Vi har arbetat brett inom alla delar av organisationen. Det betyder att vi både lyssnat på chefer och medarbetare. Successivt har vi förändrat arbetsmiljö och arbetssätt. Det innebär många enskilda men små förändringar, och vi räknar med att många förbättringar kommer framöver i takt med att arbetsmiljö och delaktighet hos medarbetare ökar, förklarar Stella Cizinsky som fungerat som ordförande och sammankallande i utskottet.

Fortsatt arbete för god patientsäkerhet

Men precis som IVO konstaterar hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson att arbetet med att upprätthålla en god patientsäkerhet långt ifrån är över.

- Just nu ser vi över hela vårdorganisationen i regionen för att kunna erbjuda god vård till länsinvånarna även i framtiden. Det innebär såklart en del förändringar men dagens beslut från IVO visar att vi har det som krävs för att klara nödvändiga omställningar med positivt resultat.

Det var i januari 2022 som IVO inledde en sammanhållen nationell tillsyn sjukhusvården i landet. Inom ramen för tillsynen riktades kritik mot samtliga sjukhus. Under åren har IVO gjort uppföljande besök på landets sjukhus, så även USÖ. 

15 januari 2024 meddelade IVO att man avslutar tillsynen avseende patientsäkerhet på USÖ.

Nyckelord

Kontakter

Jonas Claesson
Hälso- och sjukvårdsdirektör
019-602 10 00 (vxl)

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro20.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.

Nyckelfonden gör extrautdelning för framtidens sjukvård28.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Utvecklingen inom den medicinska forskningen går nästan obegripligt snabbt just nu. För 20 år sedan kostade det 10 miljarder kronor att läsa av en människas hela DNA-kod. I dag är kostnaden nere på 10 000 kronor. Första gången tog den processen 13 år. I dag tar den 1-2 dygn. Den högteknologiska utrustningen som krävs för detta finns numera på Universitetssjukhuset i Örebro och delar av den har finansierats av Nyckelfonden.

Läkemedel som ska ge en skräddarsydd behandling vid IBD23.5.2024 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Mer än 80 000 personer i Sverige beräknas ha inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Det kan vara en svår sjukdom att behandla. ”De senaste två decennierna har det utvecklats många nya läkemedel mot IBD men vi behöver få mer kunskap om vilken behandling som passar vilken patient. De fynd vi fann förvånade oss och visade på resultat tvärtemot vad vi trodde”, berättar forskare Sara Karlqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye