EPHI

Svensk export löser klimatkrisen

Dela

Tankesmedjan EPHI presenterar tillsammans med riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) rapporten Svensk exports klimatnytta av professor Astrid Kander, som tagit fram ett nytt mått för att mäta länders klimatpåverkande utsläpp. Medverkar gör bland andra Karin Comstedt Webb, vd Heidelberg Materials och Ann Lindgärde, Sverigechef på Nouryon. 

Tankesmedjan EPHI bjuder in till exportseminarium 31/1.
Tankesmedjan EPHI bjuder in till exportseminarium 31/1.

De globala klimatförändringarna är en utmaning som världen måste åta sig gemensamt. En förutsättning för detta är att enskilda länder kan kartlägga utsläppen på ett korrekt sätt. Astrid Kanders metod tar hänsyn till konsumtionen i ett land och väger också in klimateffekten av landets export. När man gör det visar det sig att det bästa Sverige kan göra för att klimatet är att öka sin export.  

Kander visar att Sveriges effektiva produktion gör att klimatet gynnas när andra länder byter ut den egna produktionen mot svensktillverkat. Vi ska således inte växla ner vårt exporterande näringsliv för klimatet skull utan – tvärtom – skala upp.  

Astrid Kander diskuterar klimatnyttan av svensk export tillsammans med Rickard Nordin (C), riksdagsledamot, Helena Storckenfeldt (M), riksdagsledamot, Marie Trogstam, avdelningschef för Hållbarhet och Infrastruktur på Svenskt Näringsliv, Karin Comstedt Webb, vd Heidelberg Materials, Ann Lindgärde, Sverigechef på Nouryon och PM Nilsson, vd på Timbro. 

Samtalet modereras av Fredrik Torehammar, hållbarhetsansvarig på EPHI. 

null
Det bästa svenska företag kan göra för klimatet är att öka sin export. Karin Comstedt Webb, vd Heidelberg Materials och Ann Lindgärde, Sverigechef på Nouryon.

Om seminariet

Datum: 31/1
Tid: 12:00-13:00, lunch serveras från 11.30
Plats: Riksdagen, ingång via Norrbro 1A
Anmäl dig senast den 25 januari här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ann Lindgärde, Sverigechef på Nouryon
Ann Lindgärde, Sverigechef på Nouryon
Ladda ned bild
Karin Comstedt Webb, vd Heidelberg Materials.
Ladda ned bild

Länkar

Om EPHI

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

http://www.ephi.se

Följ EPHI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EPHI

Vem ska få fetmamediciner?14.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye