EPHI

Ephi lanserar ny rapport om fetma och läkemedel

Dela

Läkaren Vincent Flink Amble-Naess kommer snart ut med en rapport hos Ephi om fetma och läkemedel. Flink Amble-Naess konstaterar att det i dag finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång. Frågan är bara vem som ska få det och hur behandlingen ska finansieras.

Förmågan att effektivt lagra fett har varit evolutionärt fördelaktigt för människor. Men i ett modernt samhälle upplever många enorma svårigheter med att gå ned i vikt. Allvarlig övervikt ökar i Sverige och beskrivs som en vår tids största hälsoutmaningar. Att se fetma som en sjukdom har varit kontroversiellt, men Vincent Flink Amble-Naess förklarar att vissa personer har sämre hormonella förutsättningar för att gå ned i vikt och sedan hålla vikten. För människor med fetma är det helt enkelt svårare att gå ned i vikt än vad det är för normalviktiga människor att inte gå upp i vikt.  Det finns effektiv medicinsk behandling för viktnedgång, bland annat det omtalade preparatet Ozempic och liknande läkemedel. Men svenska patienter med övervikt eller fetma subventioneras inte av den här typen av läkemedel mot övervikt. Det här kommer ni kunna läsa mer om i rapporten som ges ut hos Ephi i början av nästa år. — Min rapport handlar om evolutionsbiologin och biokemin bakom fetma, och om de nya läkemedel som sedan några år finns på marknaden, säger Vincent Flink Amble-Naess om sin kommande rapport. Läkemedel mot övervikt verkar vara ett kontroversiellt ämne, varför tror du att det är så? — Många upplever det som en snabb lösning på ett problem som har mer att göra med karaktär än med en sjukdom som kräver behandling. I min rapport försöker jag förklara att frågan om huruvida något är en sjukdom inte har med vetenskap att göra, utan bara beskriver en språklig konvention. Därför anser jag att man borde tänka på ett annorlunda sätt. Alla som har nytta av ett visst läkemedel borde erbjudas det, oavsett anledning. Varför är det här ämnet och din rapport viktig?  

— Fetma är sannolikt världens största hälsoproblem och tyvärr håller det på att bli vanligare. Om jag kan bidra till att sprida bara lite information på ämnet, så är jag nöjd.      

 

Här finns podden Hälsa för ohälsosamma där Vincent Flink Amble-Naess var gäst.

Om EPHI

Environment and Public Health Institute (EPHI) är en ideell och partipolitiskt oberoende tankesmedja och mötesplats som tar sig an vår tids miljö- och hälsoproblem.

http://www.ephi.se

Följ EPHI

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EPHI

Vem ska få fetmamediciner?14.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

1,3 miljoner svenskar har blivit diagnostiserade med obesitas eller ligger i riskzonen för att bli det. Fetma leder ofta till en rad följdsjukdomar som diabetes, högt blodtryck och problem med leder och hjärta. Trots detta subventioneras inga av de nya effektiva medicinerna som till exempel ozempic för behandling av obesitas i Sverige. Vill man få tillgång till den medicinen eller någon liknande för att försöka gå ner, genom att minska sina hungerhormoner, måste man finansiera det på egen hand.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye