VisitDenmark

Aarhus - först i världen med att testa retursystem för kaffekoppar

Dela

I Danmarks näst största stad, Aarhus, kommer det framöver att vara slut med att slänga engångs-kaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker. Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp som kan pantas när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker” i Aarhus. Aarhus blir den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem, där man kan panta sin ”to-go-kaffekopp” i speciella pantautomater i centrum. 

Kaffekopp-pantautomat i Aarhus
Kaffekopp-pantautomat i Aarhus © Aarhus Kommune

Försöket är ett samarbete mellan Aarhus kommun och TOMRA. Det är frivilligt för kaféer eller restauranger om de vill erbjuda den pantbara kaffekoppen till sina kunder. I början blir det möjligt att köpa ”to-go-kaffekoppen” på cirka 40 ställen i Aarhus och intresset för försöket är högt. Man hoppas att ännu fler ställen kommer att vara med.

Aarhus ska vara grönare och mer miljvänligt. Aarhus ska vara en stad där vi har modet att prova nya lösningar. Därför är jag verkligen glad att vi idag lanserar Aarhus egna pantsystem för to-go-kaffekoppar och att det är så många ställen som redan har visat intresse. Det har varit en målinriktad och intensiv insats med systemet de senaste åren och nu ska vi verkligen testa det i praktiken. Jag hoppas att Aarhusborna kommer att omfamna pant-koppen och att vi under försöket kommer att ta de nästa stegen och förhoppningsvis utvidga till fler typer av takeaway-emballage.” säger Nicolaj Bang, Aarhus kommuns teknik- och miljöchef, och som har stora förväntningar på försöket.

I första omgången kommer det att produceras 40 000 ”to-go-kaffekoppar” och etableras 25-30 pantautomater i centrala Aarhus. Därefter kommer det att produceras fler kaffekoppar efter behov. Varje pantad kaffekopp ger 5 danska kronor i pant, som automatiskt återbetalas till kortet när koppen lämnas in i en av automaterna. Kaffekopparna samlas in dagligen och transporteras med el-cykel eller el-bil till en lokal disk-station. Efter att de har diskats transporteras de igen ut till kaféer och kaféer som deltar i försöket.

Stor internationell samarbetspartner:

Det är TOMRA som är samarbetspartner i försöket. Företaget levererar redan tekniska lösningar till Dansk Retursystems pantautomater för flaskor och burkar och är en erfaren aktör inom utvecklingen av cirkulära förpackningssystem.

Detta är ett viktigt projekt för TOMRA, och vi är mycket glada över att kunna lansera det tillsammans med en stad med visioner. Aarhus visar vägen mot en mer hållbar framtid och vi hoppas att många fler städer kommer att inspireras att göra detsamma” säger Tove Andersen, VD för TOMRA.

Även Aarhus borgmästare, Jacob Bundsgaard, ser fram emot att systemet tas i bruk. ”En av de viktigaste insatserna i den gröna omställningen är att vi minskar vårt konsumtion. Vi måste komma bort från en kultur där vi använder och slänger. Därför är det också ett stort steg med många perspektiv att vi i Aarhus nu presenterar en återvinningslösning för något så vardagligt som kaffemuggar och annat som många av oss ofta njuter av i samband med shoppingturer och andra besök i staden. Vi gläder oss över det fantastiska stödet försöket redan har fått, och jag hoppas att Aarhusborna och alla stadens gäster kommer att omfamna lösningen. Jag är helt säker på att kaffet kommer att smaka extra bra.” säger Jacob Bundsgaard.

Fakta:

• Som kund betalar man en pant på 5 kr om man väljer en återanvändningsmugg till sina to-go-drycker. Panten returneras automatiskt till kundens betalkort när muggen lämnas in i en av systemets uppställda pantautomater i Aarhus centrum.

• I Aarhus utgör ungefär hälften av avfallet som samlas in från stadens sopkorgar och kastas på gatan av takeaway-emballage. Det lämnas speciellt mycket to-go-kaffekoppar och ölglas i staden. Engångsbägare är vanligtvis tillverkade av plast eller plastbelagt papper och används i genomsnitt bara i 15 minuter innan de blir avfall. Se rapport från Oceana här.

• Engångsbägare av papper består ofta av papper och plastfolie (PLA-liner) som är svåra att skilja från varandra. Därför kan engångsbägare sällan återvinnas. En återvinningsbar kaffekopp kan minska CO2-utsläppet med över 70 procent jämfört med en engångsbägare (Se rapport från Eunomia).

• Försöket att etablera ett cirkulärt system som kan hantera takeaway-emballage i stadsmiljön ligger ett par steg före den europeiska lagstiftningen om utvidgat producentansvar år 2025 (SUPD-direktivet) och stödjer den nationella målsättningen om 50 procents minskning av vissa plastbaserade takeaway-emballager innan 2026.

Kontakter

Bilder

Pantbar kaffekopp i Aarhus. © Aarhus Kommune
Pantbar kaffekopp i Aarhus. © Aarhus Kommune
Ladda ned bild
Nicolaj Bang, Aarhus kommuns teknik- och miljöchef, vid invigningen av pantautomaten på Lille Torv i Aarhus. © Aarhus Kommune
Nicolaj Bang, Aarhus kommuns teknik- och miljöchef, vid invigningen av pantautomaten på Lille Torv i Aarhus. © Aarhus Kommune
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Drottning Margrethe fortsätter sitt konstnärliga arbete12.3.2024 16:43:54 CET | Pressmeddelande

I sommar är det nionde gången som Drottning Margrethe kommer att ha designat scenografin och kostymer till en balettföreställning som sätts upp på en av Tivolis teatrar. Föreställningen bygger på Hans Christian Andersens berättelse ”Dummerjöns” och det är den berömda tonsättaren och dirigenten Philip Faber som komponerat musiken. För koreografin ansvararar den prisbelönta koreografen och solisten vid Kungliga Danska Baletten, Tobias Praetorius. Baletten har premiär den 22 juni 2024 på Tivolis Pantomimteater.

Tryck på knappen och säg ”pyt”!6.3.2024 15:33:15 CET | Pressmeddelande

Med en stor reklamskylt på Medborgarplatsen i Stockholm uppmanar Danmark alla Stockholms hipsters att ”chilla”. Samtidigt rullas en kampanj ut i sociala medier med en video där ”The Danish Zen” presenteras. Danskarnas unika förmåga att säga strunt samma, låta saker passera och deras avslappnade förhållningssätt till livet marknadsförs nu som "The Danish Zen" - och som en bra anledning att semestra i Danmark. Bakom kampanjen står den danska turistorganisationen VisitDenmark.

Så hyllas Danmarks nya kung9.1.2024 00:34:17 CET | Pressmeddelande

På söndag den 14 januari 2024 får Danmark en ny regent. Den folkkära danska drottningen Margrethe II abdikerar efter 52 år som regent och hon lämnar därmed över tronen till sin son, Kronprins Frederik. Den nya titeln blir Kung Frederik X. Som besökare i den danska huvudstaden Köpenhamn kan man vara med för att fira denna historiska händelse. Det danska hovet har publicerat det officiella programmet och staden kommer fira med flagggata och det största fyrverkeriet i Tivolis historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye