Porsche

Macan sätter ny standard – den första helt elektriska SUV:en från Porsche

Dela

Porsche lanserar sin andra helt elektriska modell: Nya Macan med drivlinor på upp till 470 kW (639 hk) levererar E-Performance i alla typer av terräng i kombination med hög användbarhet i vardagen. Effektvärden på sportbilsnivå matchas av snabbladdning med upp till 270 kW och en räckvidd på upp till 613 km enligt WLTP.

Tio år efter lanseringen går Porsche Macan in i sin andra modellgeneration, nu i helelektrisk form. Med sin progressiva, tidlösa design, karakteristiska Porsche-prestanda, långa räckvidd och höga användbarhet i vardagen strävar nya Macan 4 och nya Macan Turbo efter att till fullo uppfylla kraven hos Porsche-kunder som väljer en SUV. ”Vi tar Macan till en helt ny nivå – med exceptionell E-Performance, den nya Driver Experience och en mycket imponerande design”, sade Oliver Blume, styrelseordförande för Porsche AG, vid världspremiären i Singapore.

”Vårt mål är att med den helt eldrivna Macan erbjuda den sportigaste modellen i sitt segment”, säger Jörg Kerner, Vice President Product Line Macan. Porsche använder uteslutande den senaste generationens permanentmagnetiska PSM-elmotorer på fram- och bakaxeln för att uppnå hög effektivitet och möjliggöra optimal reproducerbarhet av uteffekten. Enbart siffrorna talar för E-Performance på högsta nivå: I kombination med Launch Control utvecklar Macan 4 upp till 300 kW (408 hk), medan Macan Turbo levererar upp till 470 kW (639 hk). Det maximala vridmomentet är 650 respektive 1 130 Nm. Detta garanterar utmärkta körprestanda. Macan 4 accelererar från stillastående till 100 km/h på 5,2 sekunder, medan Macan Turbo gör samma resa på endast 3,3 sekunder. Topphastigheten för de båda modellerna ligger på 220 respektive 260 km/h.

Ny Premium Platform Electric med 800-voltsarkitektur

Elmotorerna får sin energi från ett underredesmonterat litiumjonbatteri med en bruttokapacitet på 100 kWh, varav upp till 95 kWh kan användas aktivt. Högspänningsbatteriet är en central komponent i den nyutvecklade Premium Platform Electric (PPE) med 800-voltsarkitektur, som Porsche använder för första gången i nya Macan. DC-laddningseffekten ligger på upp till 270 kW. Batteriet kan laddas från 10 till 80 procent på ca 21 minuter vid en snabbladdningsstation med tillräcklig effekt. Vid 400-voltsladdningsstationer möjliggör en högvoltsbrytare i batteriet bankladdning genom att effektivt dela upp 800-voltsbatteriet i två batterier med en märkspänning på vardera 400 volt. Detta möjliggör särskilt effektiv laddning på upp till 135 kW utan extra högvoltsbooster. Växelströmsladdning är möjlig med upp till 11 kW vid laddbox eller laddstolpe.

Under körning kan upp till 240 kW energi återvinnas via elmotorerna. Den nya Integrated Power Box (IPB) bidrar till de nya Macan-modellernas effektivitet samtidigt som den sparar vikt och utrymme. Den innovativa och kompakta IPB-boxen kombinerar tre komponenter – den fordonsmonterade AC-laddaren, högvoltsvärmaren och DC/DC-omvandlaren. Den kombinerade WLTP-räckvidden är upp till 613 km för Macan 4 och upp till 591 km för Macan Turbo.

Sportiga proportioner och coupéliknande linjer

Tack vare de skarpare proportionerna och Porsche design-DNA ser de nya Macan-modellerna dynamiska och kraftfulla ut. ”Nya Macan är den första modellen som vi elektrifierar från en befintlig, etablerad produktidentitet”, säger Michael Mauer, Vice President Style Porsche. "Nya Macan känns tydligt igen genom sin varumärkesidentitet som en del av produktfamiljen från Porsche. De klassiska Porsche-proportionerna har vidareutvecklats och anpassats optimalt till elbilens utmaningar. Det ger Macan ett ännu sportigare, modernare och mer dynamiskt utseende. Designen är tydlig: Macan är fortfarande sportbilen i sitt segment, även när den är eldriven."

Den låga motorhuven och de kraftigt framträdande främre skärmarna ger den 4 784 mm långa, 1 938 mm breda och 1 622 mm höga SUV:en ett dynamiskt utseende även när den står stilla. Nya Macan kan utrustad med upp till 22” stora fälgar med specialdimensionerade däck. Det 86 mm längre axelavståndet jämfört med föregångaren (2 893 mm) kompenseras av korta överhäng fram och bak. Strålkastarna är uppdelade i två delar: Den platta övre belysningsenheten med fyrpunktsvarselljus är integrerad i skärmarna och framhäver bilens bredd. Huvudstrålkastarmodulen med LED Matrix-teknik (tillval) är placerad något lägre i fronten. Det för märket karakteristiska designdraget Porsche flyline bildar en enhet med den sluttande bakrutan. I kombination med de ramlösa dörrarna och sideblades, karakteristiska för modellen, ger det en elegant och sportig design. Kraftigt utpräglade skuldror ger bakpartiet en muskulös look. Porsche-logotypen sitter nu i mitten av den utmejslade 3D-ljuslisten.

Aktiv och passiv aerodynamik för längre räckvidd

Porsche kombinerar sitt design-DNA med räckviddsoptimerad aerodynamik. Tack vare Porsche Active Aerodynamics (PAA) med aktiva och passiva element och en luftmotståndskoefficient på 0,25 är nya Macan en av de mest strömlinjeformade SUV:arna på marknaden – vilket har en positiv inverkan på räckvidd och strömförbrukning. Till PAA-systemet hör den adaptiva bakspoilern, aktiva kylspjäll i de främre luftintagen och flexibla täckskivor på det helt tätade underredet. Luftgardiner under strålkastarmodulen och den lågt placerade fronten optimerar luftflödet. På bakpartiet säkerställer turbulensreducerande avfasningar och den lamellerade diffusorn aerodynamisk effektivitet.

Två bagageutrymmen och större invändigt utrymme

Nya Macan är en prestandainriktad SUV med hög funktionalitet i vardagen, högkvalitativ utrustning och rymlig formgivning. Elektrifieringen har lett till ett större bagageutrymme i Macan. Beroende på modell och utrustning är volymen i det bakre bagageutrymmet upp till 540 liter (cargo-läge). Dessutom finns det ett extra bagageutrymme under motorhuven med en volym på 84 liter. Det är totalt 127 liter mer än föregångaren. Om baksätesryggstödet fälls ned helt ökar bagageutrymmesvolymen till upp till 1 348 liter. Den maximala släpvagnsvikten på 2 000 kg avrundar de praktiska egenskaperna hos nya Macan.

Beroende på modell och utrustning sitter föraren och passageraren fram upp till 28 mm lägre än tidigare, medan baksätespassagerarna sitter upp till 15 mm lägre med ökat benutrymme. Interiören är omisskännligt Porsche: Förarplatsens bredd framhävs av en integrerad svart panel. Mittkonsolens upphöjda design förstärker intrycket av en låg och prestandainriktad position i bilen. Samtidigt ger stora fönster en ljus och luftig känsla i kupén. Utöver de moderna digitala användargränssnitten finns det även utvalda analoga reglage – till exempel för ventilationsmunstyckena och klimatanläggningen. En LED-ljuslist är integrerad i den genomtänkt designade dekorlisten på förarplatsen och dörrarna. Den fungerar både som stämningsbelysning och kommunikationsljus. Beroende på situation ger den information eller varningar – till exempel hälsningar, information om laddning eller återkoppling från förarassistanssystemen. Utrustningen i nya Macan möjliggör en hög grad av anpassning.

Porsche strävar också efter att använda mer ekologiska material i sina bilar. En del av dessa material används i utvalda delar av interiören i den helt elektriska Macan.

Förarupplevelse: snabbare infotainment och uppkoppling

Macan är utrustad med den senaste generationens display- och manöverkoncept med upp till tre bildskärmar, inklusive det fristående 12,6” kombiinstrumentet i välvd design och mittdisplayen på 10,9”. För första gången kan passageraren även se information, justera inställningar i infotainmentsystemet eller streama video medan bilen körs via sin egen 10,9”-skärm (tillval). För första gången omfattar Porsche Driver Experience även en head-up-display med augmented reality-teknik. Virtuella element som till exempel navigationspilar integreras visuellt med den verkliga världen. Bilden visas för föraren på ett avstånd av 10 meter och motsvarar storleken på en 87”-display.

Den nya generationen infotainmentsystem baseras på Android Automotive OS. Standardutrustningen Porsche Communication Management (PCM) i nya Macan tar datorprestandan till en helt ny nivå. Röstassistenten ”Hej Porsche” föreslår till exempel rutter, inklusive laddningsstopp, blixtsnabbt. I det nya Porsche App Centre kan passagerarna få direktåtkomst till populära appar från tredjepartsleverantörer och installera dem direkt i nya Macan.

Första Macan med bakaxelstyrning och tvåventilsdämpare

Porsche har utvecklat Macan med stort fokus på Porsches typiska kördynamik och karakteristiska styrkänsla. ”Tack vare den särskilt sportiga sätespositionen och den låga tyngdpunkten samt den imponerande kördynamiken och styrprecisionen levererar nya Macan äkta sportbilskänsla”, förklarar Jörg Kerner, Product Line Vice President.

Både Macan 4 och Macan Turbo har fyrhjulsdrift. De båda elmotorerna styrs nästan i realtid. Det elektroniskt styrda Porsche Traction Management (ePTM) arbetar cirka fem gånger snabbare än en konventionell fyrhjulsdrift och kan reagera på om hjulen slirar inom 10 millisekunder. Utöver detta styrs fyrhjulsdriften av det valda körprogrammet. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), en elektroniskt styrd differentialspärr på bakaxeln, bidrar också till Macan Turbos grepp, körstabilitet och tvärdynamik.

Macan-modeller med luftfjädring – vilket är standard på Turbo – är utrustade med den elektroniska dämpningsregleringen Porsche Active Suspension Management (PASM). Systemet, som även kan kombineras med stålfjädring, har nu dämpare med tvåventilsteknik. Tack vare den mer expansiva dämparkarakteristiken ger detta ett bredare spektrum mellan komfort och prestanda. Det gör skillnaderna mellan körprogrammen ännu tydligare.

För första gången har Macan styrning på bakaxeln som tillval, med en maximal styrvinkel på fem grader. Den möjliggör en kompakt vändradie på 11,1 meter i stadstrafik och vid manöverkörning, samtidigt som den möjliggör enastående körstabilitet i högre hastigheter, som samtidigt understöds av den konsekventa och exakta framaxelstyrningen som märket är känt för.

Sedan 2014 har Porsche levererat över 800 000 exemplar av Macan över hela världen. Denna framgångssaga kommer att fortsätta med den helt elektriska efterträdaren som tillverkas – på ett nettoklimatneutralt sätt – på Porsches fabrik i Leipzig. De nya modellerna kommer att levereras till de första kunderna under andra halvåret. Priserna börjar på 980 000 kronor för Macan 4 och 1 310 000 kronor för Macan Turbo.

Mer information samt film- och fotomaterial finns i Porsche Newsroom:newsroom.porsche.com

 

Alla nya bilar som Porsche erbjuder är typgodkända enligt WLTP. Officiella NEDC-värden som härletts från WLTP-värdena är inte längre tillgängliga för nya bilar fr.o.m. 1 januari 2023 och kan därför inte tillhandahållas.

Macan 4
Elektrisk förbrukning blandad körning: 17,9 - 21,1 kWh/100 km (WLTP); CO2 -utsläpp blandad körning: 0 g/km (WLTP). Elektrisk räckvidd blandad körning: 516 - 613 km; elektrisk räckvidd stad: 665 – 784 km

Macan Turbo
Elektrisk förbrukning blandad körning: 18,8 - 20,7 kWh/100 km (WLTP); CO2 -utsläpp blandad körning: 0 g/km (WLTP). Elektrisk räckvidd blandad körning: 518 - 591 km; elektrisk räckvidd stad: 670 – 765 km

Kontakter

Bilder

Nya helt elektriska Macan 4
Nya helt elektriska Macan 4
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan 4
Nya helt elektriska Macan 4
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan 4
Nya helt elektriska Macan 4
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan 4
Nya helt elektriska Macan 4
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan 4
Nya helt elektriska Macan 4
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan 4 och Macan Turbo
Nya helt elektriska Macan 4 och Macan Turbo
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan 4 och Macan Turbo
Nya helt elektriska Macan 4 och Macan Turbo
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan Turbo
Nya helt elektriska Macan Turbo
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan Turbo
Nya helt elektriska Macan Turbo
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan Turbo
Nya helt elektriska Macan Turbo
Ladda ned bild
Nya helt elektriska Macan Turbo
Nya helt elektriska Macan Turbo
Ladda ned bild
Interiören i nya helt elektriska Macan Turbo
Interiören i nya helt elektriska Macan Turbo
Ladda ned bild
Interiören i nya helt elektriska Macan 4
Interiören i nya helt elektriska Macan 4
Ladda ned bild

Porsche är en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare med modellserierna 911, 718, Taycan, Macan, Cayenne och Panamera. År 2023 registrerades 2 946 Porsche i Sverige. Helelektriska bilar och plug-in hybrider är en viktig del av märkets modellstrategi och utgör cirka 55 % av försäljningen på den svenska marknaden. Porsches största marknader är USA, Kina och Tyskland. I Sverige säljs nya Porsche genom Porsche Center som finns i Borås, Danderyd, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Linköping, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.

Följ Porsche

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche

Porsche presenterar nya 911 Carrera och 911 Carrera GTS28.5.2024 15:15:00 CEST | Pressmeddelande

Porsche har uppgraderat den ikoniska sportbilen 911 i grunden. Nya 911 Carrera GTS är den första gatlegala 911:an utrustad med ett superlätt prestandahybridsystem. Det nyutvecklade, innovativa drivsystemet med 3,6 liter cylindervolym, ger tydligt förbättrad körprestanda. 911 Carrera GTS accelererar från noll till 100 km/h på 3,0 sekunder och når en topphastighet på 312 km/h. 911 Carrera kommer också att finnas tillgänglig direkt vid lanseringen av den nya modellen. Den drivs av en lätt modifierad 3,0-liters boxermotor med dubbelturbo som är kraftfullare än föregångaren. Nya 911 har också en uppdaterad design, bättre aerodynamik, uppdaterad interiör, uppgraderad standardutrustning och utökad uppkoppling. Med nylanseringen av sin ikoniska modell har Porsche moderniserat fyra av sina sex modellserier på bara några månader: Panamera, Taycan, Macan och 911. ”Vår produktportfölj är yngre än någonsin och mycket attraktiv”, säger VD Oliver Blume. ”Det ger våra kunder ännu fler anpassningsmöjli

Säsongspremiär i Porsche Carrera Cup Scandinavia – nu börjar jakten på SM-guldet 2024!2.5.2024 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Skandinaviens ledande racingmästerskap rivstartar säsongen 2024 på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Förlängd SM-status, miljöanpassat bränsle och comeback till FDM Jyllandsringen i Danmark är bara några av nyheterna. Nytt för i år är också att mästerskapet når fler racingentusiaster än någonsin tidigare genom öppen livestreaming av samtliga deltävlingar. Även i år arrangeras det populära eventet Sportscar Together Day vid samtliga svenska tävlingshelger.

Den starkaste serietillverkade Porschen någonsin sätter rekord på Laguna Seca och Nürburgring11.3.2024 14:36:36 CET | Pressmeddelande

Porsche utökar modellutbudet av sin eldrivna sportsedan med modellerna Taycan Turbo GT och Taycan Turbo GT Weissach Package. Den sistnämnda är konstruerad för bankörning och får utan baksäte ett ännu bättre förhållande mellan vikt och effekt. Vid toppeffekt kan båda modellerna leverera mer än 1 100 hk. I kombination med aerodynamiska förändringar och lättviktsåtgärder höjer dessa helt elektriska GT-sportbilar den kördynamiska ribban.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye