M Sverige

Oskyddade trafikanter sämst på att stanna vid rött

Dela

Riksförbundet M Sverige har undersökt regelefterlevnaden vid trafikljus. Totalt observerades över 12 000 trafikanter runtom i landet. Undersökningen visar att framför allt många oskyddade trafikanter väljer att inte stanna vid rött.

Undersökningen, som genomförts på nio orter i landet, visar att fotgängare och cyklister är de som i högst grad försummar att stanna vid rödljus. Tretton procent av de gående och nio procent av cyklisterna stannade inte vid rödljus.

– Oskyddade trafikanter är utsatta i trafiken. De riskerar allvarligast skador vid olyckor. På vintern syns man inte om man inte har reflexer, även om det finns gatubelysning. Mobiltelefoner och annan ny teknik riskerar dessutom att göra allt fler oskyddade trafikanter ouppmärksamma i trafiken. På detta område kan det komma att behövas tydligare informationsinsatser, inte minst i skolorna, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet, Riksförbundet M Sverige.

Även bland personbilister och yrkestrafik återfinns förare som ignorerar rödljusen. Två procent av bilarna framfördes mot rött ljus.

–Det är viktigt att kunna känna sig trygg i korsningar och på övergångsställen, därför är det avgörande att alla respekterar ljussignalerna oavsett om man kör bil, cyklar eller går, säger Tony Gunnarsson.

Bristande respekt för ljussignaler är särskilt farligt då annan trafik samtidigt har grönt, och inte förväntar sig korsande trafikanter. Fotgängare och cyklister utsätter sig själv för fara, och fordonsförare som inte följer ljussignalerna riskerar dessutom allvarliga skador för andra.

Den som kör motordrivet fordon mot rött ljus riskerar 3 000 kronor i böter.

Andel som inte stannade vid rött ljus

Gående: 13 procent

Cykel: 9 procent

Motorcykel: 3 procent

Personbil: 2 procent

Taxi: 1 procent

Lastbil: 2 procent

Undersökningen genomfördes i Eskilstuna, Helsingborg, Hässleholm, Nyköping, Lidköping, Malmö, Linköping, Kalmar och Sundsvall.

Nyckelord

Kontakter

Riksförbundet M Sverige är med cirka 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet och står bakom ambitionen om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Tillsammans med våra 28 lokalklubbar undersöker vi vägkvalitet och efterlevnad av trafikregler i hela landet. M Sverige driver ett intensivt och långsiktigt opinionsarbete till gagn för Sveriges bilister.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Nätverk på gemensam väg31.5.2024 08:31:33 CEST | Pressmeddelande

Nya Nätverk på gemensam väg samlar alla i behov av eller med intresse för fordon. Frågor för bil- och mc-konsumenter, fordonsrenoverare och -byggare samt motorsportintresserade berör miljontals människor i Sverige. – De fordonsintresserades frågor bevakas av ett antal ideella organisationer. Dessa samlas nu i ett nätverk för att med gemensamma krafter påverka inom områden som berör konsumenter och hobbyaktiva, säger Karl Ask, Motorhistoriska riksförbundet, och Heléne Lilja, Riksförbundet M Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye