Region Västernorrlands gipssatsning på akutkliniken i Sundsvall utses till Årets kompetensutveckling
Region Västernorrland tilldelas utmärkelsen Årets kompetensutveckling 2023 för sin satsning på att utbilda undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. Utmärkelsen ska inspirera välfärdens arbetsgivare att arbeta strategiskt med kompetensutveckling och synliggöra framgångsrika initiativ. Bakom satsningen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.
– Region Västernorrlands satsning på att utbilda undersköterskor till gipstekniker har bidragit till ett jämnare patientflöde och förbättrad arbetsmiljö på akutkliniken i Sundsvall. Att utveckla medarbetarnas kompetens stärker inte bara deras yrkesstolthet utan säkerställer även högre vårdkvalitet och komplikationsfri behandling av frakturer. Det gynnar både patienterna och regionens sjukvård som helhet, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
Årets kompetensutveckling är en utmärkelse instiftad av Omställningsfonden, en organisation som hjälper medarbetare i välfärden. Priset tilldelas en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.
Region Västernorrland tilldelas utmärkelsen Årets kompetensutveckling för sin satsning på att utbilda erfarna undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker. Satsningen har förbättrat vårdkvaliteten och samtidigt erbjudit en viktig utvecklingsmöjlighet för undersköterskor, en yrkesgrupp med få karriärvägar inom hälso- och sjukvården om man inte vill utbilda sig till sjuksköterska. Satsningen är ett resultat av ett medarbetarförslag.
– Vi tycker att det är jätteroligt att få ett sådant ärofyllt pris, särskilt eftersom hela idén med att utbilda undersköterskor till gipstekniker kom från våra egna medarbetare. Tillsammans har vi sedan kunnat utarbeta rollen som gipstekniker till en välfungerande funktion på vår akutmottagning. De fyller en viktig roll i verksamheten och i dag skulle vi inte kunna vara utan våra gipstekniker, säger Kristoffer Backlund, verksamhetschef på akutkliniken vid Sundsvalls sjukhus.
Omställningsfonden har även instiftat utmärkelsen Årets karriärväxlare, som tilldelas en medarbetare som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga.
Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:
- Pär Lager, Senior Rådgivare Executive Education Försvarshögskolan. Författare till boken Upskill & reskill.
- Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland.
- Elisabeth Unell, styrelseledamot i Omställningsfonden och oppositionsråd i Västerås Stad.
- Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal.
- Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd.
- Gunilla Jakobsson, rådgivare på Omställningsfonden.
- Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
Kontakter
Anette NordenfeltKommunikationschef
Tel:072 567 66 49anette.nordenfelt@omstallningsfonden.seBilder
Om Omställningsfonden
Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.
Följ Omställningsfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden
Information om premiefakturering27.11.2024 10:38:47 CET | Pressmeddelande
Nu är besluten från Kammarkollegiet avseende statlig ersättning av premie 0,15% mejlade till samtliga arbetsgivare och utbetalningar av ersättningen görs från och med 27 november.
Utmärkelse lyfter fram modiga karriärväxlare inom välfärden31.10.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Imorgon öppnar nomineringen till Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling, två utmärkelser som skapats för att inspirera välfärdens medarbetare till omställning och livslångt lärande. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.
Barnskötare drabbas värst när uppsägningarna i välfärden fortsätter29.10.2024 16:35:26 CET | Pressmeddelande
Under tredje kvartalet blev 532 medarbetare i välfärden uppsagda på grund av arbetsbrist. Hittills i år har 1 814 personer sagts upp, vilket redan nu innebär en dubblering jämfört med helåret 2023. Barnskötare är den yrkesgrupp som drabbas värst. Det visar Omställningsbarometern, en kartläggning av arbetsmarknaden inom välfärden som tas fram av Omställningsfonden.
Allt fler svenskar beviljas omställningsstudiestöd27.9.2024 07:21:20 CEST | Pressmeddelande
Andelen svenskar som beviljas omställningsstudiestöd ökar – det visar en ny sammanställning av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Sedan stödet infördes för två år sedan har andelen som beviljas stödet ökat från 15 till 48 procent. Tisdagen den 1 oktober öppnar höstens ansökningsperiod hos CSN.
Oron att bli ersatt av AI störst bland unga17.9.2024 06:32:00 CEST | Pressmeddelande
Nästan var femte svensk under 30 år, 18 procent, är oroliga för att deras kompetens inte kommer att vara lika attraktiv på arbetsmarknaden om fem år. Detta till följd av digitalisering, automatisering och artificiell intelligens. Det visar en Verianundersökning genomförd på uppdrag av välfärdens omställningsorganisation Omställningsfonden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum