Skara stift

Sex personer vidare i biskopsvalet i Skara stift

Dela

Idag 22 januari har det hållits nomineringsval i Skara domkyrka för att ta fram kandidater till biskopsvalet, då biskop Åke Bonniers efterträdare ska utses. 

Sex personer har gått vidare i biskopsvalet i Skara stift
Sex personer har gått vidare i biskopsvalet i Skara stift

Röstberättigade från hela stiftet samlades i domkyrkan för att nominera, plädera för och slutligen rösta fram personer till kandidater i biskopsvalet.

Så här blev resultatet i nomineringsvalet i Skara stift:  
Ulrica Fritzson: 210 st, 40,54 %
Jan Eckerdal: 103 st, 19.8
Esbjörn Särdquist, 55 st, 10,62%
Karin Enerbäck: 54 st, 10,42%
Stefan Hiller 33 st, 6,37%
Daniel Tisell: 33 st, 6,37%
Robert Lorentzon: 21 st, 4,05%
Eva-Mari Karlsson Kempi 9 st, 1,74%

Personer som får över 5% av rösterna i nomineringsvalet blir biskopskandidater. Det innebär att Ulrica Fritzson, Jan Eckerdal, Esbjörn Särdquist, Karin Enerbäck, Stefan Hiller och Daniel Tisell går vidare i biskopsvalet i Skara stift. 

Nu väntar en hearing, då biskopskandidaterna kommer intervjuas och efter det blir det en första valomgång i biskopsvalet 20 mars. Om en person då får mer än 50% av rösterna blir hen biskop, annars blir det en andra valomgång dit de två kandidater som fått flest röster i första valomgången går vidare. Den andra valomgången hålls 3 april. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

62 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag till kyrkliga kulturarv26.4.2024 17:07:41 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka kyrkor i Skara stift som beviljats bidrag till renoveringar 2025. Det handlar om ca 47 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning som stiftsstyrelsen fördelat till antikvariskt motiverade åtgärder, med syfte att det kyrkliga kulturarvet ska förvaltas för framtiden. Dessutom fördelas ytterligare drygt 15 miljoner i kyrkounderhållsbidrag, som är ett inomkyrkligt bidrag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye