European Energy

Förnybar energi: TotalEnergies och European Energy utökar samarbetet kring havsbaserad vindkraft

Dela

Paris/Köpenhamn, 23 januari 2024 - Som en del av TotalEnergies utveckling inom förnybar energi har bolaget tecknat ett nytt avtal med European Energy för att utveckla havsbaserade vindkraftsprojekt i tre nordiska länder: Danmark, Finland och Sverige.

 405 MW havsbaserad vindkraft under utveckling i Danmark

- Avtalet innebär att TotalEnergies förvärvar 85% av aktierna i European Energys havsbaserade vindkraftsprojekt Jammerland Bugt (240 MW) och 72,2% av aktierna i Lillebælt Syd (165 MW), ett kustnära havsbaserat vindkraftsprojekt som ägs av European Energy och det lokala energibolaget SONFOR.

- Båda projekten ingår i de nio open-door-projekt som bekräftades av den danska energimyndigheten i december 2023 och som har fått initiala utvecklings- och nätanslutningstillstånd från myndigheterna. Slutliga tillstånd förväntas i mitten av 2024 med start 2030.

- Den el som produceras från dessa anläggningar kommer att säljas direkt på elmarknaden eller genom CPPA-avtal (Corporate Power Purchase Agreement) med slutkunder som kan minska sitt koldioxidavtryck.

Partnerskap för att utveckla storskaliga havsbaserade vindkraftsprojekt i Danmark, Sverige och Finland

- Parterna avser också att utveckla och driva nya storskaliga havsbaserade vindkraftsprojekt i Sverige och Finland i ett joint-venture och kommer att lämna anbud i de kommande upphandlingarna kring havsbaserad vindkraft i Danmark.

Avtalen bygger på båda parters styrkor: TotalEnergies kommer att bidra med sin erfarenhet av storskaliga projekt och kommersialiseringsförmåga på kommersiella marknader. European Energy har omfattande erfarenhet av att utveckla nya projekt och en god dialog med intressenter i de länder där de är verksamma.

Avtalet om havsbaserad vindkraft följer det tidigare avtalet mellan TotalEnergies och European Energy från september 2023 om att gemensamt utveckla, bygga och driva landbaserade vindkraftsprojekt i flera länder.

– Vi är glada över att utöka vårt samarbete med European Energy. De nya havsbaserade vindkraftsprojekten i Danmark ligger i linje med vår strategi att utveckla förnybar energi på kommersiella marknader på marknadsmässiga villkor. Tack vare detta partnerskap kan vi dra nytta av European Energys långvariga närvaro i norra Europa och utöka vår verksamhet där, säger Vincent Stoquart, Senior Vice President för Renewables på TotalEnergies. 

–  Partnerskapet med TotalEnergies kommer att påskynda omställningen till förnybar energi i norra Europa. Vår kombinerade expertis inom utveckling av greenfield-projekt och TotalEnergies erfarenhet av att driva storskalig produktion kommer att göra det möjligt för oss att leverera toppmoderna havsbaserade vindkraftsparker. Vi ser fram emot att bidra med vår djupa kunskap om den nordiska energimarknaden till partnerskapet och säkerställa ett framgångsrikt förverkligande av dessa ambitiösa projekt. Samarbetet stärker inte bara vår position inom sektorn för förnybar energi, utan understryker också vårt engagemang för hållbar utveckling och energioberoende i Europa, säger Knud Erik Andersen, VD för European Energy.

Avtalet villkoras av godkännande från berörda myndigheter. 

***

TotalEnergies och havsbaserad vindkraft

TotalEnergies portfölj för havsbaserad vindkraft har en total kapacitet på mer än 16 GW, där de flesta parkerna är fasta. Projekten finns i Storbritannien (Seagreen, Outer Dowsing, West of Orkney och Erebus), Sydkorea (Bada), Taiwan (Yunlin och Haiding 2), Frankrike (Eolmed), USA (Attentive Energy och Carolina Long Bay) och Tyskland (N-12.1 och 0-2.2).

Om TotalEnergies

TotalEnergies är ett globalt multi-energiföretag som producerar och marknadsför energi: olja och biobränslen, naturgas och grön gas, förnybara energikällor och elektricitet. Våra mer än 100 000 medarbetare arbetar för att säkerställa energi som är allt billigare, mer hållbar, mer tillförlitlig och tillgänglig för så många människor som möjligt. TotalEnergies är verksamt i nästan 130 länder och sätter hållbar utveckling i alla dess dimensioner i centrum för sina projekt och aktiviteter för att bidra till människors välbefinnande.

TotalEnergies kontakt

DK Media Relations: Thorkild Diness Jensen l Chef för extern kommunikation, +45 20 20 42 36 l thorkild-diness.jensen@totalenergies.com

Global Media Relations: +33 (0)1 47 44 46 99 l presse@totalenergies.com l @TotalEnergiesPR 

 @TotalEnergies TotalEnergies TotalEnergies TotalEnergies TotalEnergies TotalEnergies

Om Europeiska Energi 

European Energy grundades 2004 i Köpenhamn, Danmark. Företaget utvecklar och bygger projekt för förnybar energi över hela världen. European Energy äger mer än 1,4 GW projekt inom förnybar energi och har mer än 60 GW projekt inom förnybar energi i sin pipeline i 28 länder. European Energy utvecklar en portfölj av havsbaserade vindkraftsprojekt främst i Norden.

Kontaktpersoner för European Energy

Media Relations: +45 3126 9376 | miol@europeanenergy.com

Kontakter

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye