Lindholmen Science Park

Fyra startups ansluter sig till MobilityXlab för att samarbeta med ledande företag inom fordonsindustrin

Dela

Juteborg och Tether från Sverige, Quanscient från Finland och TG0 från Storbritannien är de nya startups som ansluter sig till samarbetsprogrammet.

Grundarna av Juteborg, Tether och TG0 presenterade sina startups för Göteborgs innovationsekosystem vid ett event på MobilityXlab.
Grundarna av Juteborg, Tether och TG0 presenterade sina startups för Göteborgs innovationsekosystem vid ett event på MobilityXlab. Lindholmen Science Park

Samarbetsplattformen MobilityXlab har bjudit in fyra startups att ansluta sig till programmets tolfte omgång. De nya företagen, Juteborg (Sverige), Quanscient (Finland), Tether (Sverige) och TG0 (Storbritannien), kommer nu att bli en del av programmet i minst sex månader för att samarbeta med globala branschledare som CEVT, Ericsson, Magna, Polestar, Volvo Group och Zenseact. Målet är att startups och storföretag ska samarbeta om innovativa lösningar för säkra, hållbara och tillgängliga transporter. 

Startupföretagen kommer att tillföra nya produkter och teknologier till samarbetet, som optimering av laddning för elfordon, mer hållbara och lättviktiga material samt kvantberäkning för snabbare utveckling av fordonsdelar. Innovationer som kan stödja MobilityXlabs partnerföretag att lösa komplexa utmaningar och förbättra sina produkt- och tjänsteerbjudanden. 

Ett exempel är TG0 som grundades2015 i Storbritannien och ligger i framkant när det gäller att utveckla teknologi för beröringskänsliga ytor som fungerar utan traditionella elektroniska eller mekaniska komponenter. Deras revolutionerande innovation ger TG0 en unik position inom sektorer som konsumentelektronik och fordonsgränssnitt. Jakub Kamecki, Chief Commercial Officer på TG0:  

Att ansluta sig till MobilityXlab markerar ytterligare en milstolpe i TG0:s resa, byggd på framgången och erkännandet vi haft och fått bland fordons- och OEM-tillverkare. Vi ser fram emot möjligheten att ytterligare stärka vårt bidrag till utvecklingen av gränssnittet inom fordon för interaktion mellan människa och maskin, hållbarhet och säkerhetsstandarder inom branschen. 

MobilityXlabs fokus på ett strukturerat ramverk för samarbete har resulterat i över 100 valideringsprojekt, vilket visar på potentialen att kombinera etablerad branschkunskap med den agilitet och innovation som finns inom startups. Dessutom har MobilityXlab även drivit fram 19 accelerationer, eller kommersiella kontrakt mellan startups och branschpartners, sedan det grundades 2017. 

En stärkt relation mellan etablerade och nya företag har stor potential, eftersom mobilitetsbranschen kontinuerligt identifierar samarbetsområden för att lösa komplexa utmaningar, som att bana väg för koldioxidneutralitet. Startups kan ge nya perspektiv och lösningar för branschens teknikutvecklingspotential. 

Ett aktuellt exempel på denna typ av relation och dess fördelar är projektet mellan MobilityXlabs startup Reselo och CEVT, Polestar, Volvo Group och Volvo Cars. Tillsammans kommer de att testa möjliga tillämpningar av lågemissionsgummi producerat från träbark i fordon. 

Katarina Brud, programansvarig på MobilityXlab: 

Jag är entusiastisk över att kunna meddela att Juteborg, Quanscient, Tether och TG0 ansluter sig till vår portfölj och kommer att samarbeta med branschledare i sex månader för att skapa toppmoderna lösningar för säkra, hållbara och tillgängliga transporter. Framgången vi sett över åren, med över 100 valideringsprojekt och 19 accelerationer, visar på vårt engagemang att överbrygga klyftan mellan startup och storföretag inom fordonsbranschen. Vi är inte bara nöjda med resultaten utan är exalterade över de oändliga möjligheter dessa samarbeten medför. MobilityXlab är mer än en plattform; det är en drivkraft som för branschen mot en framtid som präglas av innovation, samarbete och positiv förändring. 

Nyckelord

Kontakter

Om MobilityXlab

MobilityXlab är en samverkanshubb som grundades 2017 av globala företag för att skapa och utveckla nya innovationer inom framtidens mobilitet – med varandra och med startupföretag. Våra partners är CEVT, Ericsson, Polestar, Magna, Volvo Group och Zenseact. Lindholmen Science Park är värdorganisation. MobilityXlab stöds även av Västra Götalandsregionen och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Under de första sex åren har MobilityXlab fått ansökningar från startupföretag i 50 länder. Samverkansplattformen har resulterat i 112 koncepttester och 19 accelerationer, i form av kommersiella kontrakt eller partnerskap.

Startups i korthet

Juteborg (Sverige)  
Juteborg är en FoU-partner och leverantör av högteknologiska kompositer; JuTech™, baserade på den naturliga fibern jute. Vårt lättviktiga material ersätter glas- och kolfiber, plast och metaller utan att kompromissa med kvalitet, pris eller sociala aspekter. Vi levererar cirkulära systemlösningar för olika branscher; fordonsindustrin, byggsektorn, textilindustrin och förpackningssektorn. 

Quanscient (Finland)  
Quanscient revolutionerar multiphysics-simuleringar med hjälp av moln- och kvanträkning.  Med hjälp av kvanträkning kan vi redan idag minskasimuleringstiden från dagar till kafferaster. Med kvanträkning kommer vi möjliggöra simuleringar som idag är omöjliga. 

Tether (Sverige)  
Tether är världens ledande motor för förutsägelse och optimering av laddning för elbilar. Tether lär sig beteendet hos miljontals individuella förare av elbilar för att låsa upp det fulla värdet av deras flexibilitet. 

TG0 (Storbritannien)  
Vi siktar på att revolutionera sättet människor interagerar med fysiska produkter. Vi föreställer oss en framtid där fysiska produkter förvandlas från ordinära till extraordinära genom en användarupplevelse som är ergonomisk, intuitiv och responsiv. Genom att omdefiniera beröring med vår unika, smarta ytteknologi ger vi våra kunder möjlighet att sömlöst överbrygga klyftan mellan analogt och digitalt.

Andra språk

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Fem nya startups bjuds in till MobilityXlab för att samarbeta med ledare inom mobilitetsbranschen14.6.2023 09:02:00 CEST | Pressmeddelande

Framtiden för transporter och mobilitet måste vara klimatneutral, säker och uppkopplad. För att hjälpa till att accelerera en hållbar utveckling har fem startups bjudits in att gå med i MobilityXlab – plattformen för att främja samarbete mellan tillväxtbolag och ledande mobilitetsföretag som CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye