De får samarbeta med mobilitetsbranschen kring koldioxidutsläpp och säkerhet
MobilityXlab, samarbetsplattformen för mobilitetsindustrin med Lindholmen Science Park som värd, har bjudit in fyra innovativa startup att gå med i programmets 13:e antagningsomgång (batch). Biofiber Tech (Sverige), GO TO-U (USA), Terranet (Sverige) och Megasets (Storbritannien) valdes ut av MobilityXlabs partnerföretag för sina lösningar som kan minska koldioxidutsläpp genom biokompositmaterial, förbättra laddningen av elfordon (EV) och utveckla säkerheten inom autonom körning.

De utvalda startup-företagen kommer nu att inleda ett sex månader långt samarbetsprogram med MobilityXlabs partner: Ericsson, Magna Electronics, Polestar, Volvo Group, Zeekr Technology Europe och Zenseact. Samarbetsramverket är utformat för att underlätta gemensam utveckling av lösningar, och det börjar med ett valideringsprojekt för att potentiellt leda till ett kommersiellt kontrakt.
Sedan starten 2017 har MobilityXlab nått 115 valideringsprojekt, eller proof-of-concepts, mellan startup- och partnerföretag. Dessutom har 23 accelerationer ägt rum, det vill säga när en startup investeras i, eller ingår ett kommersiellt kontrakt med ett partnerföretag. I och med batch 13 har MobilityXlab nu 102 startup från 19 olika länder i sin portfölj.
Katarina Brud, programansvarig för MobilityXlab säger:
— Framtidens mobilitet är säker, hållbar och tillgänglig och strukturerat samarbete är nyckeln till att förverkliga det. Genom att koppla ihop innovativa startup och etablerade branschledare kan vi göra betydande framsteg inom säkerhet och koldioxidutsläpp. Dessutom attraherar vi talanger och teknik till Sverige.
Tobias Aderum, forsknings- och innovationsdirektör på Magna Electronics och ordförande för MobilityXlabs styrelse, betonade värdet av samarbetet:
— Att arbeta med startups ger branschen nya perspektiv och tillgång banbrytande teknologier. Denna synergi är mycket viktig för oss för att innovera och bibehålla en konkurrensfördel.
Att ansluta sig till MobilityXlab ger startup-företag möjlighet att bygga direkta relationer med potentiella kunder. Lyubov Artemenko, grundare och operativ chef vid amerikansk startup GO TO-U var entusiatisk:
— Att gå med i MobilityXlab är en fantastisk möjlighet för oss. Samarbetsplattformen erbjuder oöverträffad tillgång till branschexpertis och resurser, vilket kommer att vara ovärderligt för att utveckla vår teknik och uppnå vår mål.
Fakta – Nya startup i MobilityXlab
Biofiber Tech (Sverige):
Svensk innovatör inom hållbar plast med sin flaggskeppsprodukt FibraQ. Det är en form av modifierade träfibrer som hjälper industrier att minska sitt koldioxidavtryck genom att skapa högpresterande biokompositer när produkten blandas med olika polymerer.
GO TO-U (United States):
GO TO-U är ett operativsystem för laddning av elbilar. Det utnyttjar artificiell intelligens (AI) och maskininlärning för att övervaka, förutsäga och optimera laddningsprocessen för elbilar. Dessutom med fem gånger högre avkastning på investeringar (ROI) för laddningsstationsoperatörer.
Megasets (United Kingdom):
Megasets bygger en plattform för generering av digitala miljöer, scenarier och syntetiska datauppsättningar för att accelerera utvecklingen inom autonom körning och robotapplikationer.
Terranet (Sweden):
Terranet har som mål att revolutionera trafiksäkerheten och rädda fler liv med en unik lösning för autonom körning. Antikollisionssystemet BlincVision laserskannar vägen och upptäcker objekt upp till tio gånger snabbare och med högre precision, så att fordonet kan agera efter vad situationen kräver.
Nyckelord
Kontakter
Katarina BrudDirectorMobilityXlab
Tel:+46 70 866 2977katarina.brud@mobilityxlab.comBilder

Om MobilityXlab
MobilityXlab är en samverkanshubb som grundades 2017 av globala företag för att skapa och utveckla nya innovationer inom framtidens mobilitet – med varandra och med startupföretag. Våra partners är Ericsson, Polestar, Magna, Volvo Group, Zeekr Technology Europe and Zenseact. Lindholmen Science Park är värdorganisation och MobilityXlab stöds även av Västra Götalandsregionen. MobilityXlab har fått ansökningar från startupföretag i 50 länder. Samverkansplattformen har resulterat i 115 koncepttester och 23 accelerationer, i form av kommersiella kontrakt eller partnerskap.
Andra språk
Följ Lindholmen Science Park
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter19.3.2025 09:03:00 CET | Pressmeddelande
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.
Fem startup som kan förändra sättet att köra21.1.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En AI som föreslår en naturskön väg för din bilresa och en röstagent som låter ditt fordon beställa kaffe åt dig. De här är några av de startup som bjudits in för att ansluta till MobilityXlab och samarbeta med branschledare
Five startups that can change the way we drive21.1.2025 15:00:00 CET | Press Release
An AI that suggests a scenic route for your roadtrip and a voice agent that lets your car order coffee for you. These are some of the startups selected to join MobilityXlab and collaborate with industry leaders.
Morgondagens digitala godståg testas i Sverige24.9.2024 12:25:26 CEST | Pressmeddelande
Nu rullar det första demonstrationståget med digitalt automatkoppel på sträckan Nässjö–Göteborg. Kopplet möjliggör elektrifiering och dataöverföring mellan vagnarna. Det skapar förutsättningar för att öka säkerheten och järnvägens kapacitet samt bidrar till samhällsnytta och ökad konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum