Röda korset

Dags att nominera till Röda Korsets Journalistpris 2024

Dela

Röda Korsets Journalistpris har delats ut sedan 2006 och belönar ett reportage eller en journalistisk insats som har ökat förståelsen för dagens kriser och katastrofer.

Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget.
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Svenska Röda Korset

Varje år drabbas miljontals människor av kriser och katastrofer. Därför belönar Röda Korset varje år en journalistisk gärning som har ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer. Det kan vara ett reportage eller en särskild satsning, ute i världen såväl som i Sverige. Priset som består av ett resestipendium på 30 000 kronor kan gå både till en enskild journalist eller till ett medieteam.  

Jury utser en pristagare 
Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist leder arbetet i juryn som utser det vinnande bidraget. Övriga jurymedlemmar är: Arash Mokhtari, reporter och redaktör på Tidningen Vision, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, radiojournalist och författare, Maja Aase, kommunikationsstrateg på Union to Union och frilansjournalist, Paul Hansen, fotograf på Dagens Nyheter och författare, samt Kerstin Gustafsson Figueroa, journalist och chefredaktör för Nyhetsbyrån Järva.  

Vem och vad kan nomineras?  
Alla är välkomna att nominera en värdig vinnare. Skriv en kort nominering på 400-800 tecken om varför en journalist eller ett team bör premieras för sitt arbete, och maila in till press@redcross.se. Inkludera länkar till bidrag, exempelvis en artikel, ett bild-, tv- eller radioreportage, en dokumentärfilm eller en artikelserie (max 5 artiklar) som publicerats i svenska medier under 2023. Vi tar inte emot böcker.   

Nomineringstiden pågår fram till och med den 25 februari 2024.  

Läs mer här: https://www.rodakorset.se/journalistpriset 

Tidigare pristagare
Ivar Andersen och Mobeen Ansari 2023 
Josefin Sköld, Patrik Lundberg och Alexander Mahmoud 2022  
Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson 2021  
Anna Roxvall och Johan Persson 2020  
Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr 2019  
Katia Wagner och Anders Hansson 2018  
Erik Wiman och Magnus Wennman 2017 
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2016 
Daniel Velasco, Niklas Orrenius och Anders Hansson 2015 
Randi Mossige-Norheim 2014 
Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013 
Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012 
Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011 
Katarina Gunnarsson 2010 
Randi Mossige-Norheim 2009 
Lasse Granestrand och Sven Irving 2008 
Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007 
Hanna Sofia Öberg 2006 

Kontakter

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye