VisitDenmark

Ett lopp med kunglig glans – populära Royal Run öppnar upp för fler löpare

Dela

Intresset för Royal Run '24 i Danmark har varit överväldigande i de fem värdstäderna och efter bara två månader var alla deltagarplatser slutsålda. Nu kommer ytterligare cirka 7 500 startnummer att bli tillgängliga för försäljning från den 31 januari.

H.M. Kung Frederik X springer Royal Run
H.M. Kung Frederik X springer Royal Run © Matthew James

Danmarks nytillträdda kung, H.M. Frederik den X, fortsätter sitt stora engagemang i motionsloppet Royal Run och i att få danskar att röra på sig mer. Ännu en gång har intresset för evenemanget varit överväldigande. 87 500 motionärer säkrade sig en plats i Royal Run på rekordtid inför årets evenemang och de olika loppen blev slutsålda i december. Därför har arrangörerna arbetat hårt för att öka kapaciteten och låta fler intresserade delta i loppen i de städer där det är möjligt.

Efter en bedömning av de kommande löpsträckorna, start- och målområdena samt de allmänna platsförhållandena har Royal Run beslutat att utöka med totalt 7 500 fler startnummer fördelade i Brønderslev, Aarhus, Fredericia och Köpenhamn/Frederiksberg.

"Det blir på alla sätt en helt speciell och historisk upplaga av Royal Run, som för första gången kommer att inkludera deltagande av Danmarks nya kungapar. Sedan vi meddelade att startnumren var slutsålda, har vi dagligen fått förfrågningar från danskar som har frågat om möjligheterna att delta aktivt. Vi är mycket glada över att det har lyckats att öka kapaciteten i fyra av fem städer, så vi nu kan bjuda in ännu fler till den stora motionsfesten som Royal Run är," säger Morten Mølholm Hansen, VD för Danmarks Idrætsforbund (DIF) och medlem av Royal Runs ledningsgrupp.

Vad är Royal Run?

Royal Run är något annat och mer än bara ett lopp. Det är H.M. Kungens möte med danskarna. Det är en avslappnad fest i joggingskor för alla. Oavsett ålder och kondition kan alla vara med och springa Royal Run.  Du kan välja att både gå och springa på de tre distanserna: One mile (1,6 km), 5 km och 10 km. På den populära ”Familje-milen” kan barn, ungdomar, vuxna och äldre följas åt och springa tillsammans. Royal Run handlar om att så många som möjligt deltar i idrottsgemenskapen i sin egen takt och med sin egen individuella målsättning. Gemenskapen och den goda upplevelsen är Royal Runs DNA.

H.M. Kungen är centrum för evenemanget, och genom åren har hela kungafamiljen stöttat loppet och träffat deltagarna och publiken i detta informella och festliga sammanhang.

Fakta om Royal Run

När: Royal Run genomförs annandag pingst (20 maj 2024)

Vem: H.M. Kung Frederik den X bjuder in alla danskar till idrottsgemenskapen.

Varför: För att möta danskarna på oformellt sätt och motivera till deltagande i idrottsgemenskapen.

Hur långt: One mile (1,6 km), 5 km eller 10 km.

Var: Värdstäderna varierar från år till år.

Arrangörer: Royal Run arrangeras av idrottsvisionen "Bevæg dig for livet" i samarbete mellan Danmarks Idrætsforbund, DGI och Dansk Atletik Forbund. TV 2 är mediapartner för Royal Run, och TrygFonden, Nordea-fonden och Novo Nordisk Fonden är strategiska partners.

Kontakter

Bilder

"High five" med danska kungafamiljen under Royal Run. ©Lars Moeller
"High five" med danska kungafamiljen under Royal Run. ©Lars Moeller
Ladda ned bild
Prinsar och prinsessor springer Royal Run. ©Lars Moeller
Prinsar och prinsessor springer Royal Run. ©Lars Moeller
Ladda ned bild
Royal Run 2023 Copenhagen. © Matthew James
Royal Run 2023 Copenhagen. © Matthew James
Ladda ned bild
Kung Frederik X och platser i Danmark där Royal Run genomförs. © Matthew James
Kung Frederik X och platser i Danmark där Royal Run genomförs. © Matthew James
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Drottning Margrethe fortsätter sitt konstnärliga arbete12.3.2024 16:43:54 CET | Pressmeddelande

I sommar är det nionde gången som Drottning Margrethe kommer att ha designat scenografin och kostymer till en balettföreställning som sätts upp på en av Tivolis teatrar. Föreställningen bygger på Hans Christian Andersens berättelse ”Dummerjöns” och det är den berömda tonsättaren och dirigenten Philip Faber som komponerat musiken. För koreografin ansvararar den prisbelönta koreografen och solisten vid Kungliga Danska Baletten, Tobias Praetorius. Baletten har premiär den 22 juni 2024 på Tivolis Pantomimteater.

Tryck på knappen och säg ”pyt”!6.3.2024 15:33:15 CET | Pressmeddelande

Med en stor reklamskylt på Medborgarplatsen i Stockholm uppmanar Danmark alla Stockholms hipsters att ”chilla”. Samtidigt rullas en kampanj ut i sociala medier med en video där ”The Danish Zen” presenteras. Danskarnas unika förmåga att säga strunt samma, låta saker passera och deras avslappnade förhållningssätt till livet marknadsförs nu som "The Danish Zen" - och som en bra anledning att semestra i Danmark. Bakom kampanjen står den danska turistorganisationen VisitDenmark.

Aarhus - först i världen med att testa retursystem för kaffekoppar23.1.2024 15:00:51 CET | Pressmeddelande

I Danmarks näst största stad, Aarhus, kommer det framöver att vara slut med att slänga engångs-kaffekoppar i sopkorgar, på gatan eller i parker. Som en del av ett treårigt försök kan man nu välja en återanvändningsbar kopp som kan pantas när man köper varma eller kalla ”to-go-drycker” i Aarhus. Aarhus blir den första platsen i världen med ett gemensamt pantsystem, där man kan panta sin ”to-go-kaffekopp” i speciella pantautomater i centrum.

Så hyllas Danmarks nya kung9.1.2024 00:34:17 CET | Pressmeddelande

På söndag den 14 januari 2024 får Danmark en ny regent. Den folkkära danska drottningen Margrethe II abdikerar efter 52 år som regent och hon lämnar därmed över tronen till sin son, Kronprins Frederik. Den nya titeln blir Kung Frederik X. Som besökare i den danska huvudstaden Köpenhamn kan man vara med för att fira denna historiska händelse. Det danska hovet har publicerat det officiella programmet och staden kommer fira med flagggata och det största fyrverkeriet i Tivolis historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye