Lunds stift, Svenska kyrkan

Biskopen visiterar Malmö våren 2024

Dela

Under våren blir det biskopsvisitation i Malmö. Mellan februari och maj besöker biskop Johan Tyrberg samtliga församlingar för att träffa medarbetare, förtroendevalda och församlingsbor. Huvudfrågan för mötena är hur församlingarna möter människors längtan efter Gud.

Lunds stifts biskop Johan Tyrberg genomför en biskopsvisitation i Malmö under våren.
Lunds stifts biskop Johan Tyrberg genomför en biskopsvisitation i Malmö under våren. Foto: Camilla Lindskog

I Kyrkoordningen, som är en central del i Svenska kyrkans regelverk, står att det ska genomföras biskopsvisitationer med jämna mellanrum. I Lunds stift visiterar biskopen församlingarna i de tolv kontrakten efter ett rullande schema. Nu har turen kommit till Malmö kontrakt. 
– Under visitationen ska jag undersöka hur livet i församlingarna ser ut. Hur är kyrkan närvarande i samhället, i människors liv – till vardags, i glädje och sorg? Jag ska också besöka Copenhagen Malmö Port och träffa kommunalrådet Amani Loubani. Tillsammans med dem vill jag bland annat titta på hur vår samverkan ser ut och hur den kan utvecklas, säger biskop Johan Tyrberg.

Biskopen, tillsammans med kontraktsprosten Gunilla Hallonsten, församlingsherdarna och ett team från Lunds stiftskansli, ska under våren besöka församlingarna i Malmö. En del möten sker med medarbetare och med förtroendevalda.
– Fokus för samtalen ligger på hur de arbetar för att vara kyrka. Jag ska lyssna in hur de beskriver sitt uppdrag och om det stämmer överens med styrande dokument. Framför allt är jag intresserad av hur medarbetare och förtroendevalda säkerställer att de finns till för människors behov och att de skapar möjligheter för möten med Gud.

Öppna mötesplatser

Under visitationen finns det möjlighet för allmänheten att träffa biskopen i samband med gudstjänster och ett publikt samtal:

  • Söndagen den 11 februari klockan 11.00:
    Högmässa i S:t Johannes kyrka.
  • Torsdagen den 7 mars klockan 18.00:
    Samtal mellan biskopen och Jonas Kanje, chefredaktör för Sydsvenskan/HD, i S:t Pauli kyrka.
  • Söndagen den 5 maj klockan 11.00: 
    Visitationshögmässa i S:t Petri kyrka.

Journalister är välkomna att delta i ovanstående programpunkter. Det går också utmärkt att avtala tid för intervjuer vid andra tillfällen. Kontakta pressekreterare Camilla Lindskog, 046-15 55 23. 

Fakta om biskopsvisitationer:

Lunds stifts 148 församlingar är indelade i tolv kontrakt som leds av lika många kontraktsprostar. Biskopen visiterar församlingarna kontraktsvis efter ett rullande schema. Mellan biskopsvisitationerna utför kontraktsprostarna visitationer för att säkerställa att församlingarna följer regelverken. Biskopsvisitationerna präglas framför allt av främjande, inspiration och relationsbygge men är också ett verktyg i biskopens tillsynsuppdrag. Läs mer på Lunds stifts webb: Biskopsvisitationer - Lunds stift (svenskakyrkan.se) 

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye