Röda korset

Ny rapport: Kraftigt ökat behov av hjälp i krisens spår

Dela

Allt fler människor söker sig till civilsamhället för att få hjälp med grundläggande behov som mat, kläder och tak över huvudet. Det visar en ny rapport från Röda Korset, där organisationen talat med över 200 civilsamhällesaktörer i 83 kommuner runt om i Sverige.

Anders Pedersen, tf generalsekreterare på Svenska Röda Korset.
Anders Pedersen, tf generalsekreterare på Svenska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset

Röda Korsets kartläggning visar att utsattheten ökar i Sveriges samtliga 21 län i ljuset av den ekonomiska krisen. Röda Korset, Svenska Kyrkan, Stadsmissionerna och många andra civilsamhällesorganisationer vittnar om att fler och fler vänder sig till dem för att få stöd med det mest grundläggande.  

Rapporten visar att nya grupper söker hjälp: ensamstående föräldrar med barn, barnfamiljer och pensionärer med låga inkomster. Många vittnar om att enskilda utgifter som mediciner, glasögon, tandvård eller vinterkläder kan stjälpa hela ekonomin för människor som lever på marginalen. Läget har också förvärrats för grupper som länge fallit mellan stolarna, som papperslösa, hemlösa eller personer med missbruksproblematik eller psykisk ohälsa.  

- Barn som inte har ordentliga vinterkläder. Familjer som köar för en matkasse. Människor som tvingas tillbringa natten ute i 20 minusgrader. Det här är en ny sorts utsatthet i Sverige. Både regering och kommuner behöver agera nu, säger Anders Pedersen, tillförordnad generalsekreterare för Svenska Röda Korset.  

Ett behov som ökar över hela landet är mat. På många håll delar civilsamhället ut matkassar och ibland presentkort till matbutiker. I ett antal städer driver civilsamhället sociala matbutiker med rabatterade priser. Röda Korsets Ungdomsförbund driver frukostklubbar på skolor runt om i landet, dit barn och unga kan gå och äta gratis frukost innan skoldagen.  

- Det märks att många unga idag inte får tillräckligt med mat hemma. Våra frukostklubbar är välbesökta, maten som serveras går verkligen åt. Och vi får förfrågningar från fler skolor än vi kan täcka upp. Det är inte rimligt att barn ska behöva gå hungriga till skolan, här borde kommunerna ta ett större ansvar, säger Li Nester, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.   

Organisationernas bild är att det här är en utveckling som pågått under flera år men att det senaste årets kraftigt stigande priser på det mesta, från mat till el och höjda räntor har förvärrat situationen avsevärt. Därtill möter vi allt fler som inte får stöd från kommunala insatser som ekonomiskt bistånd och många som faller mellan stolarna i väntan på ersättning från till exempel försäkringskassa och a-kassa. Många civilsamhällsaktörer erbjuder numera hjälp med att ansöka om ekonomiskt bistånd och att överklaga avslag om bistånd. 

Röda Korset uppmanar Sveriges kommuner att se till att samtliga människor inom kommunens gräns har tak över huvudet och slipper sova ute, att inga barnfamiljer vräks och att stöd ges utifrån behov och förutsättningar. Staten uppmanas att stärka de delar av trygghetssystemet som har betydelse för de med låga inkomster, som bostadsbidragen och barnbidraget. Dagersättningen för asylsökande och personer som ansökt om tillfälligt skydd behöver höjas för att täcka de grundläggande humanitära behoven. 

Röda Korsets kartläggning bygger på information från över 200 civilsamhällesorganisationer i 83 kommuner fördelat på samtliga 21 län. Den är genomförd februari till september 2023.

För mer information, vänligen kontakta Röda Korsets pressjour på 08-452 48 20 eller press@redcross.se.

Kontakter

Bilder

Li Nester, ordförande Röda Korsets Ungdomsförbund.
Li Nester, ordförande Röda Korsets Ungdomsförbund.
Ladda ned bild

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye