Skuldsanering påverkar återbetalningen av studieskulder positivt visar ny undersökning
Personer som genomgått skuldsanering betalar bättre på sina studieskulder, men risken för nya betalningsproblem är stor. Det visar en ny undersökning från CSN.
De som har så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Överskådlig tid kan handla om allt från sju till femton år, beroende på personens situation. Intresset för att ansöka om skuldsanering är stort men det är också många som får avslag på sin ansökan. Det är därför extra viktigt att gå igenom alla alternativ innan en skuldsaneringsansökan skickas in.
– Skuldsanering är en möjlighet att bli skuldfri för den som uppfyller kriterierna. Du behöver ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också kunna visa att du ansträngt dig för att förbättra din situation, säger Affi Saadati, sektionschef på Kronofogden.
Idag har ungefär 50 000 personer skuldsanering och för cirka 15 000 av dem ingår skulder till CSN. I en skuldsanering ingår endast förfallna skulder till CSN, vilket ofta innebär att en del av studieskulden kvarstår. I en ny undersökning har CSN tittat på hur återbetalningen av studielån ser ut bland de som genomgått skuldsanering. Undersökningen visar att skuldsanering har en positiv inverkan på återbetalningen där två av tre betalar enligt plan till CSN efter skuldsaneringen, jämfört med knappt en av tio innan.
– Att befrias från sina tidigare skulder skapar bättre förutsättningar för att klara av att betala tillbaka på sin studieskuld. Det är sannolikt en viktig förklaring till att många betalar bättre efter en skuldsanering. Även om de inte återbetalar i samma utsträckning som övriga låntagare så har återbetalningen ökat väsentligt efter skuldsaneringen, vilket är positivt, säger Malin Lundquist, analytiker på CSN.
Nya problem dock vanligt
Det är dock vanligt med nya betalningsproblem på studielånet för de som genomgått skuldsanering. Fyra av tio fick minst en betalningspåminnelse under 2022, samma år som skuldsaneringen var klar. Det kan jämföras med två av tio bland alla låntagare med studielån. CSN:s undersökning visar att nästan var fjärde låntagare fick en ny skuld hos Kronofogden inom ett och ett halvt år efter att de avslutat sin skuldsanering.
– Även om betalningsförmågan förbättras för en stor del av de som genomgått skuldsanering har många fortsatt låg inkomst och troligtvis svag ekonomi, vilket ökar risken för nya betalningsproblem. Det är en ekonomiskt sårbar grupp, säger Malin Lundquist.
Fler kan använda CSN:s trygghetsregler
Den som har svårt att betala på sitt lån kan ansöka om att få betala mindre till CSN, till exempel med anledning av låg inkomst. Fler skulle kunna göra det, visar CSN:s undersökning.
– Studielånet är inte som andra lån eftersom det finns trygghetsregler man kan använda sig av om man har svårt att betala. Det är vanligare att de som haft skuldsanering ansöker om att betala mindre än att övriga låntagare gör det, men vi ser att ännu fler skulle ha rätt till det. Det viktiga är att man hör av sig till oss om man har svårt att betala så att vi tillsammans kan se vilka möjligheter som finns, säger Malin Lundquist.
Kommunerna erbjuder gratis budget- och skuldrådgivning. Dit kan den som funderar på att ansöka om skuldsanering vända sig. På Kronofogdens webbplats finns ett skuldsaneringstest. Där kan du som funderar på skuldsanering få ett preliminärt svar på om du uppfyller kraven eller inte. Testet ger också tips på vad du kan göra för att komma till rätta med din situation och var du kan vända dig för att få stöd och hjälp. Läs mer på https://kronofogden.se/skuldsanering/du-som-ska-ansoka-eller-har-ansokt-om-skuldsanering/kronofogdens-skuldsaneringstest
Här kan du läsa undersökningen om skuldsanering och studielån.
Nyckelord
Kontakter
Malin LundquistAnalytiker på enheten Kunskap om studiestödet
Tel:060 - 14 63 04Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
Attityden till studielån påverkar valet att studera25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är du för eller emot studielån? Det kan påverka om du börjar studera vidare efter gymnasiet. En ny studie från bland annat CSN visar att attityden till studielån kan påverka huruvida du börjar studera eller inte, och att föräldrarnas råd spelar roll – i början.
Studiemedlet och fribeloppet höjs 202512.9.2024 13:49:45 CEST | Pressmeddelande
Från 2025 höjs prisbasbeloppet och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum