WSP

WSP tilldelas uppdrag för Norrbotniabanan

Dela

WSP har tillsammans med AFRY fått i uppdrag av Trafikverket att ta fram järnvägsplan för sträckan Skellefteå Degerbyn - Länsgränsen AC/BD, som är en del av Norrbotniabanan. 

Norrbotniabanan
Norrbotniabanan Foto: Patrick Degerman

Norrbotniabanan är en 27 mil ny kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå som, när den är fullt utbyggd, ger snabbare, säkrare och mer miljövänliga resor och transporter och förbättrar förbindelserna med Europa. Norrbotniabanan blir en viktig förutsättning för de stora industrisatsningarna i norr. 

Uppdraget innebär att WSP tillsammans med AFRY ska ta fram järnvägsplan för den fem mil långa sträckan Skellefteå – Degerbyn - länsgränsen AC/BD, delen inom Skellefteå kommun till länsgränsen. Arbetet genomförs i fyra skeden - planering, utredning, projektering och leverans - och ska mynna ut i en järnvägsplan, byggstyrande underlag och en miljökonsekvensbeskrivning.

I uppdraget ingår bland annat utfarten från centrala Skellefteå, en tunnel, regionaltågsstation i Byske och riksintresseområden. Utfarten från centrala Skellefteå karaktäriseras av bebyggd mark och befintlig infrastruktur som kräver nära samordning med Skellefteå kommun.

─ Det här handlar om mer än bara järnvägsdspår. Norrbotniabanan är avgörande för hela landets gröna omställning och är en nyckelkomponent för att släppa loss potentialen i norra Sverige. Vi är stolta över att vara med och bygga en mer hållbar framtid där vardagen blir smidigare och utsläppen minskar, säger Anna Lundman, sektorschef Transport & Infrastructure på WSP.

─ Vi är väldigt glada att få möjlighet att fortsatt bidra till Norrbotniabanans framväxt. Att planera framtidens transportinfrastruktur är alltid spännande, och just detta projekt har en central roll i den gröna omställningen och beräknas minska utsläppen av koldioxid med 80 000 ton per år genom att flytta transporter från väg till järnväg, säger Folke Sandberg, affärsområdeschef Samhällsbyggnad på AFRY.

Uppdraget ska vara klart 2030.

Kontakter

Bilder

Sektorchef Transport & Infrastructure
Sektorchef Transport & Infrastructure
Ladda ned bild

Om WSP

Vi ligger bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.

Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.

Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Ny rapport: Här är Sveriges mest robusta kommuner28.11.2023 07:28:00 CET | Pressmeddelande

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Regionernas Kamp", som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras robusthet. Nacka, Täby och Kungsbacka toppar rankningen och analysen visar att pendlingskommuner nära större städer är de som har bäst förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar. Rapporten tar i år också ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye