Tullverket

Tullverket upptäcker mer importfel

Dela

Tullverkets efterkontroller av import förra året ledde till att de granskade företagen krävdes på 97 miljoner kronor i tull i efterhand. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2022. Det handlar bland annat om att företagen uppgett för lågt värde på varorna eller att varorna visade sig vara något annat än vad som uppgavs. Under 2024 kommer Tullverkets efterkontroller att inriktas mot nya importörer.

Under 2023 lämnades ungefär 15 miljoner deklarationer till Tullverket. En viktig del av myndighetens arbete är att avgöra vilka sändningar som ska granskas mer nogrannt. Vid en tullrevision granskas en större del av ett företags utrikeshandel.
Under 2023 lämnades ungefär 15 miljoner deklarationer till Tullverket. En viktig del av myndighetens arbete är att avgöra vilka sändningar som ska granskas mer nogrannt. Vid en tullrevision granskas en större del av ett företags utrikeshandel.

- Vi vet att företag som är nya inom import har större risk för att göra fel på grund av okunskap om importregler. Därför vill Tullverket göra en tidig kontroll för att hjälpa företagen att göra rätt från början. Det kan också verka brottsförebyggande, säger Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.

Ökade krav efter kontroll

Under 2023 ökade den totala summan som Tullverket krävt in i tullavgifter i samband med efterkontroller med 34 procent till 97 miljoner kronor. Motsvarande belopp 2022 var 72 miljoner kronor. De upptäckta felen rör många olika varor och branscher. Det handlar om att företag beskriver varor, varornas ursprung och användning fel eller uppger ett för lågt värde. Felaktiga uppgifter kan leda till att tullavgiften beräknas för lågt.

 
- Efterkontrollerna är tidsödande och komplicerade men det är uppenbart att de ger resultat. Förutom att staten går miste om intäkter så drabbas de företag som vill göra rätt när konkurrensen snedvrid. Genom att säkerställa att importreglerna efterlevs så säkerställer vi att alla företag spelar på samma villkor, säger Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.  

Allt mer träffsäkra efterkontroller

Tullverkets arbete med efterkontroller bedrivs av egna revisorer. Varje efterkontroll kan ta månader att genomföra. Totalt genomfördes 250 efterkontroller förra året och i 90 procent av revisionerna upptäcktes fel som ledde till att Tullverket krävde in mer tull. Det är en högre träffprocent än tidigare år och beror delvis på att urvalet av företag som ska kontrolleras i efterhand blivit mer träffsäker.  


- Under året kommer vi också undersöka om vi genom efterkontroller kan upptäcka importföretag som används i kriminellt syfte. Det är i linje med samhällets ökade fokus på att bekämpa den kriminella ekonomin. Vår förhoppning är att det leder till att färre hederliga företag riskerar att utnyttjas av kriminella, säger Tina Brine.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Bilder

Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.
Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.
Ladda ned bild
Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.
Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 202314.2.2024 09:59:12 CET | Pressmeddelande

Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

Tullverket beslagtog nästan 70 kilo cannabis vid ödsliga platser i Göteborg18.1.2024 08:02:10 CET | Pressmeddelande

Genom samverkan med fraktbolaget DHL stoppades nästan 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället. En av de misstänkta i ärendet kvitterade sammanlagt ut åtta paket med narkotika. Paketen kördes sedan till ödsliga platser i Göteborgsområdet och hämtades upp av andra misstänkta. Nu misstänks fyra personer i åldrarna 20 till 40 år för grovt narkotikabrott. I går väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye