Tullverket

Tullverket upptäcker mer importfel

Dela

Tullverkets efterkontroller av import förra året ledde till att de granskade företagen krävdes på 97 miljoner kronor i tull i efterhand. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2022. Det handlar bland annat om att företagen uppgett för lågt värde på varorna eller att varorna visade sig vara något annat än vad som uppgavs. Under 2024 kommer Tullverkets efterkontroller att inriktas mot nya importörer.

Under 2023 lämnades ungefär 15 miljoner deklarationer till Tullverket. En viktig del av myndighetens arbete är att avgöra vilka sändningar som ska granskas mer nogrannt. Vid en tullrevision granskas en större del av ett företags utrikeshandel.
Under 2023 lämnades ungefär 15 miljoner deklarationer till Tullverket. En viktig del av myndighetens arbete är att avgöra vilka sändningar som ska granskas mer nogrannt. Vid en tullrevision granskas en större del av ett företags utrikeshandel.

- Vi vet att företag som är nya inom import har större risk för att göra fel på grund av okunskap om importregler. Därför vill Tullverket göra en tidig kontroll för att hjälpa företagen att göra rätt från början. Det kan också verka brottsförebyggande, säger Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.

Ökade krav efter kontroll

Under 2023 ökade den totala summan som Tullverket krävt in i tullavgifter i samband med efterkontroller med 34 procent till 97 miljoner kronor. Motsvarande belopp 2022 var 72 miljoner kronor. De upptäckta felen rör många olika varor och branscher. Det handlar om att företag beskriver varor, varornas ursprung och användning fel eller uppger ett för lågt värde. Felaktiga uppgifter kan leda till att tullavgiften beräknas för lågt.

 
- Efterkontrollerna är tidsödande och komplicerade men det är uppenbart att de ger resultat. Förutom att staten går miste om intäkter så drabbas de företag som vill göra rätt när konkurrensen snedvrid. Genom att säkerställa att importreglerna efterlevs så säkerställer vi att alla företag spelar på samma villkor, säger Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.  

Allt mer träffsäkra efterkontroller

Tullverkets arbete med efterkontroller bedrivs av egna revisorer. Varje efterkontroll kan ta månader att genomföra. Totalt genomfördes 250 efterkontroller förra året och i 90 procent av revisionerna upptäcktes fel som ledde till att Tullverket krävde in mer tull. Det är en högre träffprocent än tidigare år och beror delvis på att urvalet av företag som ska kontrolleras i efterhand blivit mer träffsäker.  


- Under året kommer vi också undersöka om vi genom efterkontroller kan upptäcka importföretag som används i kriminellt syfte. Det är i linje med samhällets ökade fokus på att bekämpa den kriminella ekonomin. Vår förhoppning är att det leder till att färre hederliga företag riskerar att utnyttjas av kriminella, säger Tina Brine.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Bilder

Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.
Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.
Ladda ned bild
Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.
Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Äldre beställer olagliga elchockvapen för att känna sig tryggare16.4.2024 07:02:00 CEST | Pressmeddelande

När en kontrollgrupp från Tullverket öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland hittade tullinspektörerna ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men en större förvåning var att beställarna visade sig vara betydligt äldre än normalt. Genomsnittsåldern på de 84 identifierade mottagarna av de illegala vapnen var hela 69 år. Den gemensamma nämnaren hos beställarna var att de känner sig otrygga och vill kunna försvara sig. När de då såg reklamen i sociala medier slog de till och beställde. Att importera och äga ett elchockvapen utan tillstånd är dock olagligt.

Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet11.4.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye