Tullverket

Tullverket upptäcker mer importfel

Dela

Tullverkets efterkontroller av import förra året ledde till att de granskade företagen krävdes på 97 miljoner kronor i tull i efterhand. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2022. Det handlar bland annat om att företagen uppgett för lågt värde på varorna eller att varorna visade sig vara något annat än vad som uppgavs. Under 2024 kommer Tullverkets efterkontroller att inriktas mot nya importörer.

Under 2023 lämnades ungefär 15 miljoner deklarationer till Tullverket. En viktig del av myndighetens arbete är att avgöra vilka sändningar som ska granskas mer nogrannt. Vid en tullrevision granskas en större del av ett företags utrikeshandel.
Under 2023 lämnades ungefär 15 miljoner deklarationer till Tullverket. En viktig del av myndighetens arbete är att avgöra vilka sändningar som ska granskas mer nogrannt. Vid en tullrevision granskas en större del av ett företags utrikeshandel.

- Vi vet att företag som är nya inom import har större risk för att göra fel på grund av okunskap om importregler. Därför vill Tullverket göra en tidig kontroll för att hjälpa företagen att göra rätt från början. Det kan också verka brottsförebyggande, säger Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.

Ökade krav efter kontroll

Under 2023 ökade den totala summan som Tullverket krävt in i tullavgifter i samband med efterkontroller med 34 procent till 97 miljoner kronor. Motsvarande belopp 2022 var 72 miljoner kronor. De upptäckta felen rör många olika varor och branscher. Det handlar om att företag beskriver varor, varornas ursprung och användning fel eller uppger ett för lågt värde. Felaktiga uppgifter kan leda till att tullavgiften beräknas för lågt.

 
- Efterkontrollerna är tidsödande och komplicerade men det är uppenbart att de ger resultat. Förutom att staten går miste om intäkter så drabbas de företag som vill göra rätt när konkurrensen snedvrid. Genom att säkerställa att importreglerna efterlevs så säkerställer vi att alla företag spelar på samma villkor, säger Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.  

Allt mer träffsäkra efterkontroller

Tullverkets arbete med efterkontroller bedrivs av egna revisorer. Varje efterkontroll kan ta månader att genomföra. Totalt genomfördes 250 efterkontroller förra året och i 90 procent av revisionerna upptäcktes fel som ledde till att Tullverket krävde in mer tull. Det är en högre träffprocent än tidigare år och beror delvis på att urvalet av företag som ska kontrolleras i efterhand blivit mer träffsäker.  


- Under året kommer vi också undersöka om vi genom efterkontroller kan upptäcka importföretag som används i kriminellt syfte. Det är i linje med samhällets ökade fokus på att bekämpa den kriminella ekonomin. Vår förhoppning är att det leder till att färre hederliga företag riskerar att utnyttjas av kriminella, säger Tina Brine.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.

Bilder

Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.
Tina Brine, gruppchef och ansvarig för efterkontroller på Tullverket.
Foto Tullverket
Ladda ned bild
Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.
Carina Asplund, chef på Tullverkets uppbördsavdelning.
Björn Dalin
Ladda ned bild
Foto Tullverket
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av generaltulldirektör Charlotte Svensson. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikagrossister avslöjade runt om i Stockholmsområdet11.10.2024 10:58:04 CEST | Pressmeddelande

Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Smugglade kokain i schampoflaskor3.10.2024 06:50:46 CEST | Pressmeddelande

Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

Smugglade över ett halvt ton narkotika – använde företag som täckmantel4.9.2024 14:51:26 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat över 500 kilo cannabis i en container från Kanada till Göteborgs hamn. Tulltjänstemännen tog ut containern för kontroll och vid en röntgen av innehållet upptäcktes narkotikan som låg gömd i pallar med laminatgolv. Värdet på narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarled. Containerns slutdestination var ett byggföretag i Norrköping. På onsdagen åtalades sex män i åldrarna 25 till 46 år för synnerligen grov narkotikasmuggling respektive synnerligen grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye