Tullverket

Rekordstort beslag av narkotiska läkemedel som smugglats från Serbien

Dela

Tullverket har under början av 2024 beslagtagit stora mängder narkotiska läkemedel. Efter fyra månader har det beslagtagits mer tabletter än under hela 2023. I januari gjorde tullkriminalen i Göteborg ett rekordstort beslag på nästan två miljoner Ksalol-tabletter som tillverkats i Serbien och som innehåller det narkotikaklassade ämnet Alprazolam.  På måndagen åtalades tre män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

En del av det stora beslaget av narkotikaklassade Ksalol-tabletter som Tullverket gjorde i januari.
En del av det stora beslaget av narkotikaklassade Ksalol-tabletter som Tullverket gjorde i januari. Foto: Tullverket

– Det här fallet visar att det bedrivs en omfattande organiserad smuggling av narkotiska läkemedel som tillverkas i Serbien och sedan smugglas till Sverige via Ungern. Den här ligan misstänker vi har organiserat flera liknande smugglingsresor, säger Ingela Östmark som är chef på Tullverkets kriminalavdelning Väst. 

Rejäl ökning
Under 2023 stoppade Tullverket nästan tre miljoner narkotiska tabletter och kapslar. Efter årets fyra första månader är beslagsmängden redan större, nästan 3,7 miljoner. En del av förklaringen är beslaget i Göteborg i januari då en serbisk lastbilschaufför och hans två landsmän ertappades med att frakta, lasta om och fördela mängder av narkotiska preparat som var tänkt att säljas på den svenska marknaden.
 
Spaning gav resultat 
– Vi hade spaning på de två åtalade männen som bor i Sverige. I början av januari dumpade de flera lastbilsdäck på Kvibergs kyrkogård i norra Göteborg. I ett av de urskurna däcken hittade vi en kvarglömd tablettkarta med det narkotikaklassade sömnmedlet Zolpidem. Då fick vi bekräftat att de sysslade med smuggling av narkotiska preparat, säger Ingela Östmark

Den 17 januari dirigerar männen en serbisk lastbilschaufför att köra till ett hyrlager i Göteborg. Där tas lastbilen emot och en del av lasten flyttas till ett förråd. Sedan fortsätter chauffören sin resa mot Stockholm. Då slår Tullverkets kriminalspanare till och griper två av männen när de kommer ut från hyrlagret med en väska som innehåller drygt 10 000 Ksalol-tabletter. Lastbilen stoppas en stund senare på E40 innan Borås.
  
Stora beslag
I lastbilen hittade tulltjänstemännen nästan 1,5 miljoner Ksalol-tabletter gömda i 42 kartonger som skulle ha innehållit plastprodukter. Den 44-årige serbiske chauffören grips misstänkt för grov narkotikasmuggling. När det hyrda förrådet genomsöks hittas nio kartonger som innehåller drygt 427 000 Ksalol -tabletter. I samma förråd fanns också drygt 21 000 tabletter av andra preparat, bland annat sömnmedel, anti-depressiva läkemedel, psykosmedicin, ångestdämpande medel och potensmedel.

– Vi har inte lyckats reda ut vad alla dessa preparat var tänkt att säljas men helt klart var det en omfattande kriminell verksamhet. Männens lager av serbiskt tillverkade läkemedel var rena rama drogapoteket, konstaterar Ingela Östmark.
 
Tre åtalas
Åklagaren lämnade på måndagen in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt mot de tre männen i narkotikaligan. Den 44-årige serbiske lastbilschauffören åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling eftersom han förde in 1 936 905 stycken Ksalol-tabletter till Sverige utan tillstånd. De två andra serbiska männen, 40 respektive 53 år gamla, åtalas för grovt narkotikabrott. Åklagaren yrkar också att den 44-årige chauffören och den 53-årige mannen skall utvisas från Sverige efter avtjänat straff.  
Om männen fälls riskerar de fyra-sex års fängelse.

För mer information och bilder, kontakta Tullverkets presstjänst: 
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se

Nyckelord

Bilder

Nästan två miljoner narkotikaklassade Ksalol-tabletter smugglades in från Serbien.
Nästan två miljoner narkotikaklassade Ksalol-tabletter smugglades in från Serbien.
Ladda ned bild
Två av de åtalade männen greps när de kom ut från hyrförrådet med en vagn där det fanns en väska med drygt 10 000 narkotikaklassade Ksalol-tabletter.
Två av de åtalade männen greps när de kom ut från hyrförrådet med en vagn där det fanns en väska med drygt 10 000 narkotikaklassade Ksalol-tabletter.
Ladda ned bild
Väskan som innehöll drygt 10 000 narkotikaklassade Ksalol-tabletter.
Väskan som innehöll drygt 10 000 narkotikaklassade Ksalol-tabletter.
Ladda ned bild
Ingela Östmark, chef på Tullverkets kriminalavdelning Väst
Ingela Östmark, chef på Tullverkets kriminalavdelning Väst
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Narkotikaliga använde stulna körkort för att hämta ut paket med droger20.6.2024 10:11:01 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har sprängt en narkotikaliga med koppling till Sundsvall som ägnat sig åt omfattande smuggling och distribution av narkotiska tabletter från Tyskland, Polen och Tjeckien. Ett genomgående tillvägagångssätt har varit att de misstänkta hämtat ut smuggelpaket med hjälp av stulna eller förfalskade id-handlingar. På torsdagen åtalades tre personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de misstänkta driver ett företag som erbjuder vård och stödboende till ungdomar och vuxna med missbruksproblem.

Trio smugglade över 293 kilo narkotika värt cirka 46 miljoner kronor17.6.2024 14:24:35 CEST | Pressmeddelande

Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo cannabisharts smugglades in i västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll. I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. På måndagen åtalades tre nederländska män 55, 65 och 66 år gamla för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

Uppfiskad mobil ledde till drogvaruhus5.6.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga ligan som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo cannabisharts och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. På onsdagen åtalades fyra män för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

Rekordbeslag av gängdrogen Tramadol30.5.2024 09:13:42 CEST | Pressmeddelande

Redan efter några månader har Tullverkets beslag av den syntetiska opioden Tramadol slagit nytt rekord, över en miljon tabletter. En anledning är det stora beslag på drygt 741 000 Tramadol-tabletter som gjordes i Trelleborgs hamn i januari. I en lastbil som fraktade trosskydd och blöjor från Tjeckien hittade tullinspektörerna 54 kartonger med det narkotikaklassade preparatet. På torsdagen åtalades den serbiske chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Över 22 400 narkotiska tabletter och nästan sju kilo narkotika beslagtogs i Haparanda23.5.2024 15:30:20 CEST | Pressmeddelande

I början av året upptäcks en misstänkt bil och två män vid en bensinmack i Haparanda. Tullpersonalen lägger märke till att bilens förare uppträder nervöst. När bilen kör i väg följer tullpersonalen efter. Bilen körs till ett bostadsområde. Intill bilen påträffar tullpersonalen en svart väska som slängts i snön. Fotspåren i snön leder till bilen. I väskan upptäcks nästan fem kilo amfetamin, två kilo kokain och över 22 400 Oxycontin- och MDMAtabletter. Värdet på narkotikan uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. I dag åtalas två män i trettio- respektive fyrtioårsåldern som båda är hemmahörande i Stockholm vid Haparanda tingsrätt. Brottsmisstanken är grovt narkotikabrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye