Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT

Dela

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

Tordyveln flyger i skymningen utspelar sig i den lilla staden Ringaryd i Småland under varma sommardagar och ljusa sommarnätter 1976. De tre ungdomarna David, Annika och Jonas dras in i ett mysterium med en 3000 år gammal egyptisk staty som har varit gömd på den gamla Selanderska gården i århundraden. Det visar sig att en förbannelse vilar över statyn och att små tillfälligheter i det förflutna får stora konsekvenser här och nu. Det blir en oförglömlig sommar med kärlek, äventyr och ett mysterium större än de någonsin kunnat föreställa sig.  

Ungdomarna spelas av Hjalmar Löfmark Yilmaz, Moa Nåsander och Einar Alvarado Lönberg. Seriens manus är skrivet av Ditta Bongenhielm (Bonusfamiljen, Höök) och Lovisa Milles (Jordskott, Vår tid är nu) och för regin svarar den internationellt prisbelönade Atle Knudsen (Efterglöd, Zombie-Lars).

Tordyveln flyger i skymningen gjordes ursprungligen som en radioföljetong 1976 av Maria Gripe och Kay Pollak. 1978 kom Maria Gripes bok på samma berättelse. Den har blivit en klassiker som ofta ges ut i nya upplagor och har tilldelats priser som Astrid Lindgren-priset och Nils Holgersson-plaketten. 1979 spelades den även in som radioteater i Norge av NRK. Både den norska och svenska radioföljetongen blev omåttligt populära och serien har utsetts till tidernas bästa radioteater i Norge.

Regissören Atle Knudsen har länge haft en stor kärlek till historien:

- Tordyveln flyger i skymningen har engagerat mig sedan jag var 10 år och lyssnade på radioföljetongen på bilsemestern genom Sverige med familjen. Den hade sin egen atmosfär och det är något tidlöst och urnordiskt med berättelsen. Äntligen ska vi få göra den här fantastiska historien till en storslagen serie för hela familjen.

Anna Croneman, programchef för drama på SVT gläder sig åt att den klassiska berättelsen nu får möta en ny generation också som tv-serie:

- Det är med stor glädje vi ”trycker på knappen” för Tordyveln flyger i skymningen, och vi ser mycket fram emot när denna klassiker ska möta nya generationer av publik. Att projektet knutit till sig en mycket fin cast, med till exempel Tomas von Brömssen i rollen som prästen Lindroth, gör oss trygga i projektets höga kvalitet.

Tordyveln flyger i skymningen spelas in i Västra Götaland och produceras av Nordic Drama Queens i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge i samarbete med DR samt Fifth season som tv-seriens distributör och med stöd av Norska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond. Producenter: Helen Ahlsson och Josefine Tengblad.

Nyckelord

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

36 Guldbaggenomineringar för Film i Västs samproduktioner13.12.2023 10:32:18 CET | Pressmeddelande

I dag tillkännagavs Guldbaggenomineringarna för 2023 års bästa filmer. Film i Västs samproduktioner fick sammanlagt 36 nomineringar. Sju var för Hammarskjöld och Motståndaren, fyra var för Miraklet i Gullspång och Tillsammans 99, tre för Paradiset brinner och två var för En dag kommer allt det här bli ditt och Exodus. Guldbaggegalan arrangeras av Filminstitutet i samarbete med SVT och äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye