Region Kronoberg

Hudkliniken fyller sista minuten-tider – klarar vårdgarantin

Dela

Hudkliniken använder numera en digital lösning för att fylla lediga tider vid om- och avbokningar. Det har gjort att patienter inte längre hänvisas till vårdgivare i andra län, utan hudkliniken kan ta emot alla patienter inom vårdgarantin.

Bellis Karlsson, medicinsk sekreterare, och Åsa Lindvall, avdelningschef.
Bellis Karlsson, medicinsk sekreterare, och Åsa Lindvall, avdelningschef. Foto: Region Kronoberg

Hudkliniken har jobbat hårt för att klara vårdgarantin och Region Kronobergs mål. Innan den 1 november 2023 hänvisade hudkliniken ungefär en tredjedel av patienterna till vårdgivare utanför Kronoberg. En viktig del av lösningen har varit en digital lösning för att erbjuda sista-minuten-tider.

– Om- och avbokningar gjorde att vi hade tomma tider i vår tidbok. Då ringde vi runt och försökte fylla tiderna, ett riktigt detektivarbete som tog mycket tid, säger Åsa Lindvall, avdelningschef på hudkliniken.

Nu går istället en medicinsk sekreterare in i läkarnas tidböcker på morgonen och löpande under arbetsdagen. De tomma tider som finns samma dag eller närliggande dagar erbjuds patienter via 1177.se och sms med länk till tidboken.

– Patienterna går själva in i tidboken, kollar sitt schema och bokar direkt. När vi har skickat ut ett sms går det några minuter och så har vi patienter inbokade på de tomma tiderna, säger Bellis Karlsson, medicinsk sekreterare som har jobbat med utskicken.

I december 2023 erbjöds 43 sista minuten-tider och alla utom tre fylldes.

– Alla åldrar klarar av att boka tid i webbtidboken och vi når alla utom de som har A-nummer, saknar Bank-ID eller inte har loggat in på 1177.se. De får vi ringa till. Men de flesta patienter kan idag logga in på 1177.se. Vi brukar också visa våra patienter hur de gör på deras första besök hos oss så att de själva kan boka sina besök i framtiden, säger Åsa Lindvall.

Hudkliniken

På hudkliniken jobbar cirka 15 personer i Växjö och tre personer i Ljungby. Kliniken har runt 7000 läkarbesök per år. Patienterna är mellan 0-100 år gamla och har remitterats till kliniken från sjukhusen eller vårdcentralerna. Kliniken har också en mottagning för STI (sexuellt överförda infektioner).

Nyckelord

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye