E.ON Sverige AB

Premiär för Sveriges första e-mack

Dela

Idag öppnar Sveriges första e-mack vid trafikplats Åby utanför Norrköping. En unik laddplats med skyddande tak, strategiskt placerad utmed E4:an.

Därmed går E.ON i spetsen för att göra offentlig laddning av elfordon tillgänglig för fler.

"Etableringen av e-macken utgör en välkommen förutsättning för att vi ska kunna fortsätta möta de växande behoven kring elektrifiering av transporter, säger Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, på bilden tillsammans med E.ONs vd och koncernchef, Johan Mörnstam och Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden. Bilden togs vid invigningen av Sveriges första e-mack.
"Etableringen av e-macken utgör en välkommen förutsättning för att vi ska kunna fortsätta möta de växande behoven kring elektrifiering av transporter, säger Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, på bilden tillsammans med E.ONs vd och koncernchef, Johan Mörnstam och Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden. Bilden togs vid invigningen av Sveriges första e-mack. Sofia Andersson, FotograFia

–Sveriges nationella mål om en 70-procentig minskning av fossila utsläpp från inrikestransporter till 2030 betyder en årlig minskning på 9 procent. Det är en ambitiös men nödvändig målsättning, som kräver avgörande investeringar i elnät och laddinfrastruktur. Etableringen av e-macken är vår startpunkt för utbyggnaden av laddinfrastruktur längs de mest trafikerade motorvägarna. Det är den första viktiga pusselbiten som krävs för att hålla jämna steg med klimatmålet, säger E.ONs vd, Johan Mörnstam.

Landets första e-mack ligger på en 6700 kvm friköpt markyta utanför Norrköping, strategiskt placerad för trafik från södra Europa till norra Sverige. Inledningsvis erbjuds 18 laddpunkter med ultrasnabbladdning upp till 400 kW, med planer för expansion i ett senare skede.

–Det här är en betydelsefull dag för Norrköping. Vi är en framstående logistikstad och etableringen av e-macken utgör en välkommen förutsättning för att vi ska kunna fortsätta möta de växande behoven kring elektrifiering av transporter, säger Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

E-mack: Nya tidens rastplats

Bakom projektet står E.Ons dotterbolag, E.ON Drive Infrastructure, som utvecklat konceptet. På en e-mack ska eldrivna fordon laddas enkelt och bekvämt under tak, längs vägen eller på destinationen. Designen och trafikflödet påminner om bensinstationers drive-through-lösning.

–En e-mack är strategiskt placerad och erbjuder specialdesignade ytor med svängrum för alla typer av fordon, inklusive de med släp, husvagnar eller större transportfordon. I närområdet finns möjligheter till meningsfull sysselsättning, såsom matställen och platser för vila och rekreation, säger Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden.

Norrköping är bara början

På Norrköpings e-mack kan alla typer av elfordon laddas. Alla laddstationer är utrustade med betalkortsterminaler för enkel och snabb betalning utan behov av speciella laddappar eller laddkort.

Intill e-macken ligger en MAX-restaurang och senare i vår färdigställs ett nybyggt strövområde för avkoppling och rekreation runt laddområdet.

–Att ladda en elbil kan ta sin tid, och för oss är det av stor vikt att människor som väljer att resa hållbart ges möjligheten att använda denna tid på ett meningsfullt sätt. Exempelvis genom att äta, vila och rasta hunden i närområdet, säger Marie Feuk.

Sveriges största CEF-site

Projektet i Norrköping har delfinansierat via ett CEF2-bidrag och utmärker sig som Sveriges största CEF-site. Detta projekt är en del av E.ON Drive Infrastructures initiativ under devisen "Charging for everyone, everywhere", som syftar till att sammanlänka laddnätverket över hela Europa. Denna ansträngning är i linje med EU:s Connecting Europe Facility (CEF), ett finansieringsprogram som stödjer utvecklingen av trans-europeiska nätverk inom transport, telekommunikation och energi. CEF fokuserar på att främja en hållbar och effektiv infrastruktur, vilket bidrar till att stärka EU:s konkurrenskraft och integration.

Kontakter

Bilder

"På e-macken ska eldrivna fordon laddas enkelt och bekvämt under tak, längs vägen eller på destinationen. Designen och trafikflödet påminner om bensinstationers drive-through-lösning," säger Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden.
"På e-macken ska eldrivna fordon laddas enkelt och bekvämt under tak, längs vägen eller på destinationen. Designen och trafikflödet påminner om bensinstationers drive-through-lösning," säger Marie Feuk, vd på E.ON Drive Infrastructure Sweden.
Ladda ned bild
"Etableringen av e-macken är vår startpunkt för utbyggnaden av laddinfrastruktur längs de mest trafikerade motorvägarna. Det är den första viktiga pusselbiten som krävs för att hålla jämna steg med Sveriges klimatmål," säger E.ONs vd, Johan Mörnstam.
"Etableringen av e-macken är vår startpunkt för utbyggnaden av laddinfrastruktur längs de mest trafikerade motorvägarna. Det är den första viktiga pusselbiten som krävs för att hålla jämna steg med Sveriges klimatmål," säger E.ONs vd, Johan Mörnstam.
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye