Jönköpings kommun

Ökat driftbidrag ger stöd till ökade kostnader för kommunens föreningar

Dela

Driftbidraget till kommunens föreningar höjs med drygt 2,5 miljoner kronor. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden i januari i år. En halv miljon av bidragspengarna är resultat av omprioriteringar inom avdelningen idrott- och förening. 

De senaste tio åren har kultur- och fritidsförvaltningens haft en relativt oförändrad budget på cirka 9,5 miljoner kronor. Under samma period har föreningarnas redovisade driftskostnader ökat rejält, med 37 procent bara under de senaste fem åren. Med detta som bakgrund höjs nu driftsbidraget.

– Driftbidraget är otroligt viktigt för våra föreningars möjlighet att äga och hyra anläggningar för sin verksamhet. Flera föreningar har vittnat om en allt tuffare ekonomisk situation efter år av ökade kostnader. Därför känns det fantastiskt att kultur- och fritidsnämnden utökat bidraget så att föreningarna kan koncentrera sig på verksamhet och inte oroa sig över ökade driftkostnader, säger Martin Gårlin avdelningschef för idrott och förening, Jönköpings kommun.

För att möta föreningarnas behov och ge allmänheten fortsatt tillgång till fritidsanläggningar har nämnden även tagit beslut om nya klassificeringar inom respektive bidragskategori.

Förbättrade villkor för flera
De nya klassificeringarna ger föreningar som sedan tidigare nått maxtaket för bidrag möjlighet att söka kompensation för ökade kostnader. Även de föreningar som hyr lokaler av kommersiella fastighetsägare får förbättrade villkor. Liksom de stora anläggningskategorierna, Fotbollsanläggning, Idrottsanläggning/ spontanidrott, Ridanläggning, Tennisanläggning, som ofta har höga driftskostnader till följd av omfattande barn och ungdomsverksamhet i stora lokaler. 

– Tack vare vårt nya driftsbidrag är anläggningen och snötillverkningen säkrad över tid. Både för vår ungdomsverksamhet, skidskola och men också för allmänheten och elever som får möjlighet att prova utförsåkning. Vi har en modern alpin anläggning mitt i stan vilket är ganska unikt så nu hoppas vi på ett bra sportlov. Nu vet vi att vi har råd att tillverka konstsnö. Vi har dessutom en helt ny pumpanläggning som gör att vi kan minska tiden för snötillverkningen med nästan hälften. Det gör oss dessutom till en grönare anläggning, säger Jonas Rosén styrelseledamot i slalomklubben. 

Nyckelord

Kontakter

Martin Funck, enhetschef, Föreningsservice
Tel. 036-106922
martin.funck@jonkoping.se

Bilder

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye