Samarbete allt viktigare för att göra hälsodata tillgängliga i hela vårdkedjan
Det finns ett allt större engagemang i arbetet med att införa en nationell digital infrastruktur för hälsa, vård och omsorg. Målet att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för all vård både kommunal och regional samt för tandvård. Tomas Werngren, avgående vd för Kommuninvest och Mats Nilsson, avdelningschef på Forte har nyligen fått uppdrag av regeringen på området och E-hälsomyndigheten arbetar med ett förslag till färdplan för en nationell digital infrastruktur för vården.
Den digitala infrastrukturen ska bidra till att rätt information finns lätt tillgänglig i varje vårdsituation. Det stärker patientsäkerheten samtidigt som det underlättar arbetet för hälso- och sjukvårdens medarbetare.
Tomas Werngren och Mats Nilsson bidrar i arbetet
Strax före årsskiftet utsåg regeringen Tomas Werngren till nationell samordnare för digital infrastruktur i hälso- och sjukvården. Han ska informera om regeringens arbete på området och föra en nära dialog med berörda aktörer för att förbereda införandet av infrastrukturen.
Nyligen fick Mats Nilsson uppdraget att biträda Socialdepartementet med att möjliggöra en nationell digital infrastruktur för hälsodata. Uppdraget innebär att analysera och föreslå åtgärder som möjliggör en nationell digital infrastruktur för hela hälso- och sjukvården och tandvården, särskilt de rättsliga förutsättningarna. Mats Nilsson ska även analysera och ta fram förslag kopplade till den kommande EU-förordningen om ett europeiskt hälsodataområde, EHDS.
– I dag saknas det en nationell digital infrastruktur som omfattar samtliga vårdgivare som berörs av hälso- och sjukvårdslagen. Därför är det mycket bra att frågor om hälso- och sjukvårdens nationella digitala infrastruktur allt mer hamnar i fokus. Tomas Werngrens och Mats Nilssons uppdrag bidrar på ett tydligt sätt till detta, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten.
Dialog är nödvändig
Regeringen har gett E-hälsomyndigheten flera uppdrag som syftar till att säkerställa att rätt information om patienten finns tillgänglig i varje vårdsituation. Flera av uppdragen genomförs i nära samarbete med andra myndigheter och aktörer inom sektorn. Bland att har E-hälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag till en färdplan för genomförandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården och tandvården. Uppdraget redovisas under våren och inbegriper en tidsatt plan som visar när de komponenter och funktioner som en nationell digital infrastruktur behöver bestå av ska vara på plats.
En väsentlig del av regeringsuppdraget är att E-hälsomyndigheten ska ha dialog med en rad aktörer. Det handlar bland annat om regioner, kommuner, privata vårdgivare, universitet och högskolor, branschorganisationer, it-leverantörer, andra myndigheter samt Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– För att nå målet att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan krävs ännu mer dialog och ett fördjupat samarbete inom sektorn. Alla aktörer och intressenter som berörs är välkomna att delta. I den processen har Tomas Werngren och Mats Nilsson viktiga roller bland annat genom att informera om regeringens arbete med den nationella digitala infrastrukturen och att föra dialog med berörda aktörer, säger Gunilla Nordlöf.
Nyckelord
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seOm oss
E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Taket i högkostnadsskyddet blir högre den 1 januari18.12.2024 12:00:05 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Det beror på att prisbasbeloppet för 2025 har höjts till 58 800 kronor.
Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera5.11.2024 09:33:03 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet14.10.2024 13:56:30 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum