E-hälsomyndigheten

Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan

Dela

Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.

Med Nationella läkemedelslistan ökar patientsäkerheten men det innebär också förändringar för vårdens arbetssätt. När Region Stockholm ansluter sitt vårdinformationssystem till E-hälsomyndighetens nya tjänster får regionens behöriga medarbetare möjlighet att ta del av information från läkemedelslistan, så kallad läsbehörighet. 

– Vi har arbetat tillsammans med alla chefläkare för att hitta bra arbetssätt kring Nationella läkemedelslistan. Nu finns ett antal rekommenderade vårdsituationer där åtkomst till informationen i Nationella läkemedelslistan och avstämning mot läkemedelsjournalen kan vara till stor nytta, både för vårdpersonal och för patienten som ska ta läkemedlet, säger Vania Ramírez León, medicinskt ansvarig läkare i Region Stockholms anslutningsprojekt. 

Införandet av Nationella läkemedelslistan i Stockholm har föregåtts av ett tätt samarbete mellan Region Stockholm och E-hälsomyndigheten. Samarbetet sker inom ramen för E-hälsomyndighetens uppdrag att stödja vård- och apoteksaktörer vid implementering av läkemedelslistan. 

– Fler aktörer är på väg att ansluta sig och det är mycket glädjande. Med Nationella läkemedelslistan får förskrivare, apotek och även patienten tillgång till information om patientens samtliga förskrivna och uthämtade läkemedel, oavsett var i landet förskrivning och expediering har skett. Det bidrar till en säkrare läkemedelsanvändning, säger Karin Littman, utredare på E-hälsomyndigheten.  

Om Nationella läkemedelslistan

Nationella läkemedelslistan är en rikstäckande informationskälla som ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten själv tillgång till samma information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. Det är det första steget i en nationell digital infrastruktur.

Målet är att Nationella läkemedelslistan ska vara en självklar och gemensam informationskälla i en patients läkemedelsbehandling vilket leder till ökad patientsäkerhet. Alla vård- och apoteksaktörer ska enligt lag vara fullt anslutna till Nationella läkemedelslistan senast den 1 december 2025. 

Kontakter

Länkar

Om oss

E-hälsomyndigheten skapar möjligheter för digitala tjänster inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Målet är att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye