Nationellt råd underlättar utbyte av information inom hälso- och sjukvård
Det nya Rådet för interoperabilitet inom hälso- och sjukvård har startat sitt arbete. Rådet samlar experter från hela sektorn och ska identifiera och prioritera nationella behov av standardisering.
Data blir allt viktigare och mängden information ökar. Möjligheten att utbyta information i hälso- och sjukvården utvecklas inte i samma takt.
– Det kommer att gynna hela sektorn när information kan delas och användas mer. Vi får bättre beslutsunderlag, minskad administration och ökad möjlighet till innovation. Nu startar ett forum där frågor om standardisering kan drivas och olika perspektiv vägas samman. Jag ser med stor tillförsikt fram emot rådets arbete, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten.
För att utbyte av information ska fungera behövs gemensamma standarder som beskriver hur information ska hanteras på ett tydligt och säkert sätt.
– Som nation behöver vi dessutom förbereda oss för de EU-krav på delning av hälsodata som den kommande förordningen om ett europeiskt hälsodataområde (EHDS), för med sig. Rådet för interoperabilitet kommer att ha en nyckelroll även i det arbetet, säger Annemieke Ålenius, ordförande för rådet och senior rådgivare på
E-hälsomyndigheten.
På rådets första möte inleds arbetet med att identifiera vilka områden som ger störst nytta att standardisera information inom. För att få konkreta resultat kommer nationella arbetsgrupper att bildas med deltagare från olika aktörer. Ett sådant område är till exempel utbyte av information kopplat till intyg i hälso- och sjukvården.
I rådet samlas deltagare från vårdgivare, professionsföreningar, myndigheter, näringsliv, standardiseringsorgan och akademi, alla med lång erfarenhet av standardisering och informationshantering i hälso- och sjukvården.
E-hälsomyndigheten leder arbetet och samordnar dess möten.
Interoperabilitet – förmåga att samverka
Interoperabilitet handlar om förmågan hos system, organisationer eller verksamhetsprocesser att fungera tillsammans och kunna kommunicera med varandra genom att följa överenskomna regler.
Relaterad information
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seOm oss
E-hälsomyndigheten skapar möjligheter för digitala tjänster inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Målet är att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera5.11.2024 09:33:03 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet14.10.2024 13:56:30 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
Nato övade storskalig patientflytt under kris26.9.2024 09:45:42 CEST | Pressmeddelande
Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum