E-hälsomyndigheten

Nato övade storskalig patientflytt under kris

Dela

Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.

Deltagare i övningen. Foto: Bundeswehr
Deltagare i övningen. Foto: Bundeswehr

Övningen anordnades av Försvarsmakten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Övningar är en viktig del där vi utvecklar det svenska totalförsvaret, säger Sanna Holm, beredskapssamordnare på E-hälsomyndigheten, som deltog vid övningen.

Samarbete hamnade i fokus

Scenariot för övningen var att Sverige under en konflikt, blir en central del i hanteringen av skadade patienter från flera länder. Det är en komplex situation där både civil och militär sjukvård involveras. Övningen gav vårdpersonal möjlighet att öva på samverkan med andra aktörer, däribland regioner, myndigheter och internationella organisationer som Nato.

– Det här ger oss insikter om vilka styrkor vi har som land när vi samarbetar. Men det ger också en insikt i vad vi behöver jobba på, säger Sanna Holm.

Nationell digital infrastruktur är viktig i kris

E-hälsomyndigheten driver utvecklingen av den nationella digitala infrastrukturen inom hälsa, vård och omsorg. Med rätt förutsättningar för interoperabilitet på plats ska vårdaktörer bli en del av det europeiska hälsodataområdet, EHDS.

EHDS syftar till att göra det enklare och säkrare att dela hälsodata mellan länder, sjukvård, forskare och individer.

– Den här övningen visar att EHDS är viktigt för Sverige och den gemensamma digitala infrastrukturen i Europa, som kan bidra till att vi på ett bättre sätt kan hantera en kris. Dessutom visar övningen på vikten av att ha nationella system som till exempel Nationella läkemedelslistan (NLL) som förser hälso- och sjukvården, apoteken och patienterna med samlade uppgifter om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor, säger Sanna Holm.

Kontakter

Om oss

E-hälsomyndigheten skapar möjligheter för digitala tjänster inom hälso- och sjukvård, apotek och socialtjänst. Målet är att rätt information ska finnas tillgänglig i varje vårdsituation. Det ger medarbetare i vården bättre förutsättningar och ökar patientsäkerheten.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye