Almega

Liten ljusning för tjänstesektorn

Dela

Tjänstekonjunkturen fortsätter att vara svag men nu skymtar några ljusglimtar. Orderingången och sysselsättningen sjunker men tjänsteföretagens produktion steg i januari.

Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Patrick Joyce, chefekonom på Almega. Foto: Kate Gabor

Inköpschefsindex (PMI) för den privata tjänstesektorn steg i januari till 51,8 jämfört med 50,3 i december. PMI har nu visat stigande tjänsteproduktion två månader i rad.  

– Det är bra att inköpschefsindex har vänt upp efter en svag utveckling förra året. Produktionen stiger men samtidigt minskar orderstockarna, vilket tyder på att företagen betar av tidigare beställningar. Nu måste orderingången öka för att inte uppgången ska bli tillfällig, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Samtidigt skiljer sig situationen mycket åt mellan de olika tjänstebranscherna. 

– För arkitekter och andra tjänsteföretetag som arbetar nära den krisdrabbade byggsektorn syns tyvärr ännu ingen ljusning, säger Patrick Joyce.

Priserna på insatsvaror till tjänstesektorn ökar allt långsammare. Prisökningstakten är den lägsta på sju månader.

– Det är ett gott tecken. Även om löner och hyror utgör det mesta av tjänsteföretagens kostnader hjälper detta  tjänsteföretagen att hålla nere sina prisökningar, säger Patrick Joyce.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye