Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Ökad optimism och fler bostadsförsäljningar

Dela

I januari sjönk bostadsrättspriserna i Sverige med 0,8 procent och villapriserna backade med 0,6 procent. Samtidigt märks en ökad optimism på bostadsmarknaden och antalet försäljningar av både villor och bostadsrätter ökade under inledningen av året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I januari sjönk priserna på både villor och bostadsrätter i Sverige. Samtidigt ökar antalet bostadsförsäljningar. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I januari sjönk priserna på både villor och bostadsrätter i Sverige. Samtidigt ökar antalet bostadsförsäljningar. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det finns goda fyndchanser på bostadsmarknaden den närmaste tiden eftersom antal bostäder till salu är fortsatt mycket stort. Vår bedömning är att priserna vänder uppåt igen efter sommaren och att köparnas övertag redan börjat minska något, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

 I Stor-Göteborg sjönk bostadsrättspriserna mest den senaste månaden – ned 2,1 procent. Även i centrala-Göteborg och Stor-Stockholm minskade priserna i januari, minus 1,4 respektive 0,8 procent. I centrala Malmö steg bostadsrättspriserna med 0,6 procent den senaste månaden och i Stor-Malmö ökade priserna med 0,5 procent. I centrala Stockholm låg priserna stilla den senaste månaden. I riket som helhet sjönk priserna med 0,8 procent under månaden som gick men på helårsbasis visar bostadsrättpriserna en uppgång med 1,7 procent.

– Riksbankens indikation om att räntan kan sänkas redan första halvåret innebär en positiv signal för köparna, som kan se fram emot ett lägre ränteläge och vi märker att köpare och säljare nu får allt lättare att mötas prismässigt. Även om vi bedömer att antalet försäljningar kommer öka blir det knappast tal om något prisrally eftersom många hushåll fortfarande har en hårt pressad privatekonomi, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige minskade med 0,6 procent i januari. I Stor-Malmö backade priserna med 0,9 procent under månaden som gick och i Stor-Göteborg sjönk de med 0,8 procent. Priserna på villor i Stor-Stockholm låg i princip stilla under januari med en nedgång på 0,1 procent. Under de senaste tolv månaderna har villapriserna i landet nu minskat med 1,0 procent.

Antalet villaförsäljningar fortsätter att stiga och under de senaste tre månaderna såldes 9 procent fler villor jämfört med samma period förra året. I 15 av 21 län har antalet sålda villor nu ökat under dessa tre månader. Även antalet bostadsrättsförsäljningar ökade på tremånadersbasis, upp 1 procent jämfört med förra året.

– Vi märker av fler spekulanter och en ökad optimism på våra visningar. Villor med bra planlösning och låga uppvärmningskostnader är hett eftertraktade, medan intresset för bostadsrätter dämpas något av en oro för kommande avgiftshöjningar, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Kalmar län +7,4% 1. Jämtlands län +3,5% 1. Västernorrlands län +6,3%
2. Blekinge län +6,1% 2. Kronobergs län +2,8% 2. Jönköpings län +2,5%
3. Västra Götalands län +3,9% 3. Hallands län +2,2% 3. Blekinge län +1,5%

Tre tips – så kan du agera när räntorna är höga

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntorna fortsätter vara höga. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 20 690 bostadsrätter och 9 899 villor under november 2023 - januari 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med augusti 2023 - oktober 2023, tolvmånaderssiffran med november 2022 - januari 2023 och enmånadssiffran med oktober 2023 - december 2023. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 3 891 fritidshus under februari 2023 - januari 2024 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.
Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

- 0,8%

- 2,7%

+ 1,7%

42 596

Centrala Stockholm

± 0,0%

- 1,8%

+ 2,0%

101 977

Stor-Stockholm

- 0,8%

- 2,4%

+ 2,8%

62 416

Centrala Göteborg

- 1,4%

- 5,9%

+ 2,0%

60 381

Stor-Göteborg

- 2,1%

- 4,5%

+ 2,8%

44 375

Centrala Malmö

+ 0,6%

± 0,0%

+ 2,6%

37 094

Stor-Malmö

+ 0,5%

- 0,3%

+ 3,2%

33 786

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

- 0,6%

- 3,1%

- 1,0%

3 736 000

Stor-Stockholm

- 0,1%

- 2,2%

- 0,5%

6 428 000

Stor-Göteborg

- 0,8%

- 3,6%

- 0,8%

5 142 000

Stor-Malmö

- 0,9%

- 2,5%

+ 2,3%

4 839 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 5,5%

2 187 000



Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning av bostadsaffärer visar: Allt högre tempo i budgivningarna16.4.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

I mars var budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, på bostadsrätter 1,2 procent – den högsta noteringen sedan i somras. Villor säljs nu för första gången på länge över det utannonserade försäljningspriset. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, med siffror från Svensk Mäklarstatistik. Under pandemin var budpremien ofta över 10 procent.

Ny kartläggning inför fritidshussäsongen visar: Här får bostadsköparna störst fritidshus för miljonen3.4.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

I Kronoberg får bostadsköparna störst fritidshus för en miljon kronor – 67 kvadratmeter. Samma summa ger endast 19 kvadratmeter sommarstuga i Stockholm län, där fritidshusen är dyrast. Nu börjar högsäsongen för försäljning av fritidshus och priserna är lägre än på länge. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye