Jönköpings kommun

Storsatsning med event för unga tjejer i Jönköpings kommun

Dela

Enkätundersökningen Ung livsstil ger ledtrådar om vad Jönköpings unga medborgare tycker och tänker. Med ansats i insikterna från det senaste resultatet arrangeras flera riktade aktiviteter för tjejer och under 2024. Närmast, en GO GRL-kväll på Rosenlundsbadet den 8 mars.

Den 8 mars från klockan 18.00 till 22.00 är hela Rosenlundsbadet, gymmet och relaxen öppet bara för tjejer. Det blir en massa prova-på och festligheter. Helt gratis.
Den 8 mars från klockan 18.00 till 22.00 är hela Rosenlundsbadet, gymmet och relaxen öppet bara för tjejer. Det blir en massa prova-på och festligheter. Helt gratis.

I enkätundersökningen som genomförts i Jönköping sedan mitten av nittiotalet får ungdomarna svara på frågor om aktiviteter och intressen och vad som får dem att trivas i kommunen. Den senaste rapporten som är från 2021 visar att många tjejer vill gå på planerade aktiviteter i kommunen.

Resultatet i rapporten ger våra verksamheter indikationer om vilka riktade satsningar vi ska fokusera på. Senast var det många tjejer som svarade att de vill gå på planerade aktiviteter och att de i förväg vill veta vad de kan förvänta sig. Organiserade träffar helt enkelt, säger Eva Gunnarsson ansvarig för studien på kultur- och fritidsförvaltningen, som nu är med och leder arbetet med årets satsning.

Att arrangera event är ett av flera sätt att använda och arbeta med Ung Livsstil-rapportens resultat. Och detta år är det alltså fokus på målgruppen unga tjejer och att ge dem möjlighet att träffa olika föreningar och verksamheter – på platser där de kanske inte brukar vara.

Första event ut 2024 var Nextlevel som arrangerades på Kulturhuset i januari som handlade om att stärka de deltagande tjejernas identitet, gemenskap och samverka mellan föreningarna.

Det eventet är en del i arbetet att ge inspiration till dansledare samt unga dansare som i sin tur kommer bli dansledare inom streetdans. I kommunen finns det också ett stort behov av att skapa gemenskap mellan våra föreningar, hitta nya medlemmar och utbilda nya dansledare och byta idéer. Så småningom kan projektet även generera fler dansföreningar och arrangörer inom dans, säger Linda Kukko, kulturutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen. 

GO GRL - Rosenlundsbadet

Nästa event blir den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Platsen är Rosenlundsbadet och det är gratis att delta. Alla tjejer på högstadiet, gymnasiet och upp till 25 år är välkomna att ta del av olika prova på aktiviteter. Bland annat finns möjlighet att träna, få boktips, testa mocktails i den alkoholfria baren, göra eget badsalt, basta och relaxa, crawla, simma, paddla eller skratta åt standup comedy och må bra.

Vi hoppas att det blir en ögonöppnare för besökarna vad många föreningar och olika typer av aktiviteter det finns, där det går att vara ny även en bit upp i tonåren, säger Åsa Reuterdahl, verksamhetsutvecklare på Rosenlundsbadet och den som är ansvarig på badet den 8 mars.

GO GRL
Under marknadslördagen i maj är det dags för nästa tillfälle, tillsammans med Go Jönköping i centrala Jönköping. Och även i början av september och december arrangeras aktiviteter bara för tjejer. Då bjuds det in till event på Stadsbiblioteket och Stadsgårdsbadet. Mer information kommer när dessa event närmar sig.

Nyckelord

Kontakter

Eva Gunnarsson, stabschef, kultur- och fritidsförvaltningen
eva.gunnarsson@jonkoping.se
Telefon 036-106915

Länkar

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye