GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern

Dela

Ikväll (6/2) demonstrerade hundratals bygg- och träarbetare från olika delar av landet mot regeringens walkover i byggkrisen. I samband med demonstrationen överlämnade medlemmar från GS-facket och Byggnads 18.155 namnunderskrifter för ökat byggande till bostadsminister Andreas Carlsson. ”I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige” säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Stefan Slottensjö och Roger Petterrsson överlämnar 18155 namnunderskrifter till bostadsminister Andreas Carlsson.
Stefan Slottensjö och Roger Petterrsson överlämnar 18155 namnunderskrifter till bostadsminister Andreas Carlsson.

Ikväll tog bostadsminister Andreas Carlsson emot en namninsamling som skrivits under av 18.155 personer som kräver ett ökat byggande. Namninsamlingen överlämnades av byggnadsarbetaren Stefan Slottensjö och trähusindustriarbetaren Roger Pettersson, som båda har många kollegor som är varslade om uppsägning.

Demonstrationen anordnades av GS-facket och Byggnads i en gemensam aktion. Bland GS-fackets medlemmar på träindustrin ökade antalet varslade med 270% år 2023 jämfört med år 2022. I Småland har så mycket som var fjärde GS-medlem på träindustriavtalet varslats.

Ett 30-tal träindustriarbetare från Småland tog sig gemensamt till Stockholm för att visa sitt missnöje mot regeringens politik. En av dessa var Rogers Pettersson som också talade på demonstrationen. På hans arbetsplats, hustillverkaren Boklok i Gullringen, har man gått från 220 till 14 anställda på ett år.

- Branschen går åt helvete - regeringen måste agera, säger Roger Pettersson.

På plats talade  även GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

- I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige, säger Per-Olof Sjöö.

Han beskriver regeringens bristande stöd till trähustillverkarna som ett svek  för landsbygden.

- I valrörelsen åkte KD runt i landet och pratade varmt om hjärtlandet. Men när regeringsmakten säkrades, då stängdes hjärtat för landsbygden. De jobb som nu försvinner i träindustrin drabbar invånarna i  mindre orter som Myresjö, Vrigstad, Gullringen, Götene, Vedum, Edsbyn, med mera, säger Per-Olof Sjöö.

På demonstrationen talade också byggnadsarbetare Stefan Slottensjö, Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm och Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Kontakter

 GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.

Följ GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Demonstration 6/2 och överlämning av protestlista till bostadsminister Andreas Carlsson5.2.2024 08:45:48 CET | Pressinbjudan

Under parollen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder” samlar fackförbunden GS-facket och Byggnads till demonstration på Sergels Torg den 6 februari klockan 17.00. I samband med demonstrationen kommer bostadsminister Andreas Carlsson att ta emot en protestlista som närmare 18.000 människor skrivit under i syfte att få regeringen att göra mer för att lindra byggkrisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye