Region Kronoberg

Konstverk stulet på Centrallasarettet Växjö

Dela

I måndags skedde en konststöld på Centrallasarettet Växjö. Det stulna konstverket är en glasskulptur av Ulrica Hydman Vallien. Skulpturen var en gåva från Cancerstiftelsen.

Glasskulptur av Ulrica Hydman Vallien
Glasskulptur av Ulrica Hydman Vallien

Verket hängde på en av sjukhusets mottagningar. Konststölder är väldigt ovanliga i regionen, senast det hände var 2021. I oktober förra året stals även en värdefull taklampa.

– Vi har alltid haft konst i vården. Att vi nu blir utsatta för den här typen av brott innebär att våra verksamheter är inte fredade. Vi kommer att vidta åtgärder för att ytterligare stölder inte ska ske, så att vi kan fortsätta ha konst i våra verksamheter, säger Magnus Åkesson, säkerhetsstrateg.

Han påpekar att stölden verkar ha varit planerad.

– Det krävs en del för att göra detta, det är inte vem som helst som gått förbi och plockat ner glasskulpturen utan det kräver kunskap.

Konst är en värdeskapande faktor i vårdmiljöer som kan främja hälsa och välbefinnande. Den konstnärliga gestaltningen utgör en naturlig del av planeringen av Region Kronobergs miljöer. Konst, arkitektur, färgsättning, belysning och inredning samverkar för att skapa en god miljö som utgår från patienter, besökare och personals behov.

Kontakter

Bilder

Glasskulptur av Ulrica Hydman Vallien
Glasskulptur av Ulrica Hydman Vallien
Ladda ned bild

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye