Strängnäs stift

Köp biskop Johans tavlor och gör världen bättre – både bildligt och bokstavligt

Dela

Inför året Traderaauktion till förmån för Act Svenska kyrkans fasteinsamling auktionerar biskop Johan Dalman ut sina Picassokopior i miniformat. Pengarna går till att minska hungern i världen – då var tionde människa saknar bröd för dagen trots att det produceras tillräckligt med mat i världen.

Biskop Johan Dalman med en av sina Picassominiatyrtavlor som säljs på Tradera till förmån för Act Svenska kyrkans fasteinsamling.
Biskop Johan Dalman med en av sina Picassominiatyrtavlor som säljs på Tradera till förmån för Act Svenska kyrkans fasteinsamling. Marlene W Antonson Inga restriktioner

– Jag blir glad om mina mycket mycket små och lite lika Picassos originaltavlor kan göra något mer för många fler. Mig har de i alla fall skänkt mycket avkoppling och stor glädje. Målandet kräver vilsam koncentration, inte olikt att be, något jag är mer bekant med, berättar biskop Johan. 

Fyra miniatyrer (10x10 cm), akryl på pannå, kommer att läggas ut på Tradera, här är första auktionen.

Act Svenska kyrkans Fasteaktion 2024 lyfter alla människors rätt till mat. Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att vi alla ska kunna äta oss mätta.

– Det finns ett överskott av mat i världen, trots det går 783 miljoner människor och lägger sig hungriga i kväll. Problemet är att vi inte delar lika på jordens resurser. Därför vill vi i Fasteaktionen sätta ljus på att vi måste ha en mer rättvis fördelning för att rädda liv, säger Eva Perez Järnil, projektledare för Fasteaktionen. 

De senaste åren har den positiva utvecklingen i världen gått bakåt till följd av ökad ekonomisk ojämlikhet, klimatförändringar och konflikter. Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med kyrkor och organisationer runt om i världen för att fler människor ska kunna försörja sig och få tillgång till mat, även på platser där klimatet hotar skördarna. Det handlar bland annat om utbildning i hållbart jordbruk, utveckling av torktåliga grödor, stöd till kvinno- och spargrupper samt till mindre jordbrukskooperativ.

Majs i fokus för årets fasteaktion
Majs är ett av världens vanligaste sädesslag. På våra middagstallrikar är den ofta ett trevligt tillbehör, på andra platser kan den vara skillnaden mellan liv och död. Med fler småskaliga jordbruk kan fler gå och lägga sig mätta. För 150 kronor kan till exempel en jordbrukare i Sydsudan bli självförsörjande på majs.

Läs mer om årets Fasteaktion på Act Svenska kyrkans hemsida.

Act Svenska kyrkan stödjer småskaliga jordbruk och insatser som bidrar till en diversifierad odling där majs är en av flera viktiga stapelgrödor, men där andra klimatanpassade grödor också är viktiga. 

Nyckelord

Kontakter

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye