Stor forskningskonferens om biobaserade material till Sundsvall 2025
Närmare 500 forskare, experter och representanter för näringslivet väntas delta när Mittuniversitetet står värd för en stor internationell forskningskonferens kring biobaserade material. Konferensen arrangeras i Sundsvall i augusti 2025.
9th EPNOE International Polysaccharides Conference är Europas största konferens om polysackarider. Polysackarider är växtvärldens vanligaste ämnen och finns i ett stort antal varianter där de mest förekommande är stärkelse och cellulosa.
– Träd består mest av cellulosa och på Mittuniversitetet har vi en omfattande forskning om hur ved från träd kan få olika tillämpningar beroende på hur vi väljer att bearbeta veden. Produkter tillverkade av ved som råmaterial spänner över allt ifrån impregnerade trallbrädor, mjölkkartonger, till kläder där textilfibrer spinns från lösningar av cellulosamolekyler, säger Magnus Norgren, professor i kemiteknik vid Mittuniversitetet.
Det är Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN som arrangerar konferensen och det är första gången som EPNOE genomförs i Sverige. Konferensen samlar såväl forskare som representanter för näringsliv och industri.
– Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet som arrangör, vilket i sig är ett erkännande för vår forskning som vi ser väcker stort intresse internationellt. Det märks inte minst när våra forskare kommunicerar genom vetenskapliga artiklar och deltar på konferenser på den internationella forskningsarenan, säger Birgitta Engberg, centrumledare för FSCN.
– Jag blir glad och stolt över att Sundsvall får förtroendet att vara värdstad för en sådan viktig konferens som EPNOE. Utvecklingen av biobaserade material ligger rätt i tiden. Sundsvall med sin långa tradition av att vara bas för skogsindustrin och kemisk industri kan dra stor nytta av detta nätverk. Att få vara mötesplatsen för framtidsinriktade samtal är något vi är stolta över. Jag känner mig trygg i att besöket kommer att bli minnesvärt då destinationen har mycket att visa upp och vi ser fram emot att välkomna deltagarna, säger Ulrica Widmark Norberg, ansvarig för strategiska möten och evenemang på Destination Sundsvall.
Under hösten 2023 fick Mittuniversitetet projektmedel från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Västernorrland för det treåriga projektet HIPS – Hållbara Innovationer och Produkter inom Skoglig bioekonomi. Ett av åtagandena inom projektet är att skapa en större internationell konferens som kan fungera som showroom för mindre, regionala företag, vilket sker genom EPNOE-konferensen.
– Det finns en stor vinning för både näringslivet och vår forskning av att kunna koppla samman internationella partners med de entreprenörer som finns i regionen. Vi räknar också med att konferensen ska bidra till att ännu fler regionala företag väljer att intressera sig för forskningsprojektet HIPS och samtidigt kan vi visa våra internationella gäster många spännande saker som händer i vår region inom bioekonomiområdet, säger Magnus Norgren.
Kontaktperson:
Magnus Norgren, professor i kemiteknik vid Mittuniversitetet, 010-142 88 77, magnus.norgren@miun.se
Nyckelord
Kontakter
Ronney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler18.10.2024 08:13:14 CEST | Pressmeddelande
En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.
Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna16.10.2024 09:00:29 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.
Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten10.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.
De här forskningsprojekten fokuseras det på i Östersund 202517.9.2024 11:53:26 CEST | Pressmeddelande
Inom ramen för samverkansavtalet mellan Östersunds kommun och Mittuniversitetet fördelas cirka 7 miljoner kronor på projekt som under 2025 syftar till att bidra till bland annat hållbar tillväxt och profilbärande områden.
Lärarbristen kräver krafttag – nu mobiliserar forskarna13.9.2024 08:51:07 CEST | Pressmeddelande
I ett nytt stort forskningsprojekt ska forskare vid Mittuniversitetet samt norska Nord Universitet och Dronning Mauds Minne Högskola söka lösningar på lärarbristen. Arbetet har nyligen inletts och forskarna betonar allvaret i situationen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum