God hälsa och normal vikt kan förebygga långvarig smärta
Personer som har ont i knäna riskerar att drabbas av långvarig smärta i större delen av kroppen. God upplevd hälsa och att undvika övervikt och obesitas är faktorer som är viktiga för att förebygga långvarig smärta hos individer med knäsmärta. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Halmstad.
Charlotte Sylwander, nybliven doktor i hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad, har undersökt olika perspektiv på hälsopromotion hos individer med knäsmärta.
– Just individer med knäsmärta löper större risk att utveckla ett smärttillstånd som kallas för långvarig generell smärta, alltså att man har ont i fyra av fem kroppsregioner. Detta drabbar upp till 15 procent av befolkningen, men för dem med knäsmärta är det 30 procent, säger Charlotte Sylwander.
Charlotte Sylwanders avhandling visar att en god upplevd hälsa och att undvika övervikt och obesitas är viktiga faktorer för att förebygga långvarig smärta hos individer med knäsmärta. För att må bra är det också viktigt att försöka att upprätthålla en balans i vardagen genom olika hälsopromotiva aktiviteter. Exempel på det är att värna om återhämtning, relationer och att vara fysiskt aktiv utifrån de förutsättningar som finns.
– Det är viktigt att inte enbart se till ett ont knä, även andra faktorer spelar in. Det kan vara en kombination av knäsmärta, övervikt och ohälsa, och det behöver tas på allvar. Det är också viktigt att se till hela individen och fokusera på vardagsbalansen, säger Charlotte Sylwander.
Charlotte Sylwander tror att det kommer att ske en ökning av långvarig smärta bland befolkningen eftersom samhället karaktäriseras av ogynnsamma livsstilar med bland annat fysisk inaktivitet, övervikt och mycket stress.
Stödjande hälsokommunikation nyckelfaktor
En annan del av avhandlingen handlar om hälsokompetens, alltså förmågan att hitta, förstå, värdera och använda sig av hälsoinformation för att ta hälsosamma beslut och göra aktiva val för att förebygga långvarig smärta. Svårigheter att hitta och förstå hälsoinformation kan ha negativ påverkan på en individs hälsa.
– Det är viktigt att ta hänsyn till detta, både inom hälso- och sjukvården, och på andra ställen där information om hälsa delas, säger Charlotte Sylwander och fortsätter:
– Min forskning visar att även om det finns kunskap om och förståelse för risken för att smärtan ska förvärras, räcker inte alltid det för att individen ska välja en mer hälsosam livsstil. Även motivation, stöd och tillit spelar en stor roll.
Kontakter
Charlotte SylwanderDoktor i hälsa och livsstil
charlotte.sylwander@hh.seHilda LibergKommunikatör
Tel:072-977 38 63hilda.liberg@hh.seOm Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00
https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad16.12.2024 08:21:59 CET | Pressmeddelande
Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
Fysiklärare och team i socialt arbete prisas på Högskolan i Halmstad19.11.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
I fredags, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris och pris för samverkan och innovation ut. Struan Gray fick det pedagogiska priset och Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin fick pris för samverkan inom socialt arbete.
Pressinbjudan: Akademisk högtid vid Högskolan i Halmstad6.11.2024 08:04:00 CET | Pressmeddelande
Snart firas årets akademiska högtidsvecka vid Högskolan i Halmstad. Veckan bjuder på de nya professorernas installationsföreläsningar samt en hedersdoktor som håller sin hedersdoktorsföreläsning. Den avslutas med den festliga högtidsceremonin den 15 november 2024.
”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn24.10.2024 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
Överlevares erfarenhet av en barndom med cancer1.10.2024 09:24:05 CEST | Pressmeddelande
Att som barn ha blivit behandlad för akut lymfatisk leukemi påverkar uppväxten. I ny forskning från Högskolan i Halmstad beskriver vuxna canceröverlevare upplevelsen av sin barndom. De berättar om att vara annorlunda, om trygghet och också om skuldkänslor – känslor som är viktiga inte minst för hälso- och sjukvården att känna till.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum