Andra AP-fonden

Andra AP-fondens avkastning uppgick till 5,9 procent

Dela

Andra AP-fondens (AP2) totala avkastning för 2023 uppgick till 5,9 procent efter kostnader och resultatet till 23,8 mdkr, vilket påverkats av en positiv utveckling på framförallt de svenska och utländska utvecklade aktiemarknaderna. Efter nettoutflödet till pensionssystemet på –4,8 mdkr uppgick fondkapitalet till 426,0 mdkr. Den relativa avkastningen uppgick till 0,2 procent.

”2023 blev ett händelserikt år. Inflationen och räntorna toppade under sommaren för att sedan falla under senare delen av året, vilket bidrog till en stark avslutning. Vårt resultat har påverkats både av en positiv utveckling på framförallt de svenska och utländska utvecklade aktiemarknaderna, men också av en negativ utveckling inom framförallt våra fastighetsinvesteringar,” säger Eva Halvarsson, Andra AP-fondens verkställande direktör.

”Internt präglades året av ett omfattande arbete med att omforma styrning och organisation för att bättre kunna hantera en föränderlig omvärld. Vi har förvisso alltid ägnat tid och kraft åt att löpande utveckla verksamheten, men under 2023 har vi tillsammans, medarbetare och styrelse, verkligen vänt på alla stenar. Vi har sett över vår förvaltningsstrategi med målet att skapa en bättre avkastning på ett än mer dynamiskt och effektivt sätt,” säger Eva Halvarsson.

”Ytterligare en förändring som präglat 2023 är kostnadseffektiviseringar. Styrelsen beslutade inför året att minska den totala kostnadsbudgeten med 16 procent, vilket är ett resultat av att vi valt att plocka hem förvaltningen av de flesta av våra externt förvaltade mandat samt avsluta förvaltningen av kinesiska A-aktier. Detta har kunnat genomföras utan att öka våra interna resurser. Vi har även flyttat kontoret till nya, mindre lokaler, vilket också innebär en kostnadsminskning,” säger Eva Halvarsson.

”AP2 har de senaste tio åren avkastat 92,4 procent, vilket innebär en genomsnittlig avkastning på 6,8 procent per år,” säger Eva Halvarsson.

”Under 2023 har vi fortsatt att utveckla ansvarsfullt ägande och ansvarsfulla investeringar. Det har skett inom alla fem prioriterade fokusområden. Bland annat har klimatplaner definierats för ytterligare tillgångsslag och fondens rapportering har utökats med utsläppsdata för fler tillgångsslag och scope 3. AP2 var också en av de finansiella aktörer som på World Economic Forum i Davos i januari 2024 tillkännagavs som en så kallad early adopter av det nya ramverket Taskforce on Nature-related Disclosures (TNFD), då fonden under våren publicerar en rapport för 2023,” säger Eva Halvarsson.

Nyckeltal

2023-12-31

2022-12-31

Utgående fondkapital, mdkr

426,0

407,1

Årets resultat, mdkr

23,8

-29,2

Nettoflöden till pensionssystemet, mdkr

-4,8

-4,7

Ingående fondkapital, mdkr

407,1

441,0

Förvaltningskostnadsandel rörelsens kostnader, %

0,07

0,06

Förvaltningskostnadsandel provisionskostnader, %

0,02

0,05

Total förvaltningskostnadsandel, %

0,09

0,11

Avkastning efter kostnader, %

5,9

-6,7

Real avkastning efter kostnader, %

1,4

-16,9

Annualiserad avkastning efter kostnader, 5 år, %

6,6

5,2

Annualiserad avkastning efter kostnader, 10 år, %

6,8

7,4

Real annualiserad avkastning efter kostnader, 10 år, %

3,9

5,0

Läs hela Andra AP-fondens årsredovisning samt hållbarhetsrapport för 2023 på fondens webbplats www.ap2.se. Under mars kommer fonden även publicera en TCFD- och TNFD-rapport.                                   

För ytterligare information kontakta:

Eva Halvarsson, Andra AP-fondens verkställande direktör, tel. 031 704 29 00 eller

Ulrika Danielson, Chef kommunikation och ägarstyrning, tel. 0709 50 16 13.

 

Kontakter

Om oss

Andra AP-fonden är en av fem buffertfonder i det svenska pensionssystemet och en av norra Europas största pensionsfonder. Fonden förvaltar i princip alla tillgångsslag och över hela världen. Vi är ledande specialister på det svenska pensionssystemet och strävar efter att vara en ledande pensionsförvaltare i en föränderlig värld. Vi är globalt ledande i att integrera hållbarhet i våra investeringar, till nytta för pensionssystemet. Fonden är en långsiktig och ansvarsfull kapitalförvaltare. www.ap2.se

Följ Andra AP-fonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Andra AP-fonden

Andra AP-fonden publicerar hållbarhetsrapport för 20239.2.2024 09:34:00 CET | Pressmeddelande

Andra AP-fonden (AP2) har under 2023 fortsatt att utveckla ansvarsfullt ägande och ansvarsfulla investeringar. Det har skett inom alla fem prioriterade fokusområden. Bland annat har klimatplaner definierats för ytterligare tillgångsslag och fondens rapportering har utökats med utsläppsdata för fler tillgångsslag och scope 3. Fonden var också en av de finansiella aktörer som på World Economic Forum i Davos i januari 2024 tillkännagavs som en så kallad early adopter av det nya ramverket Taskforce on Nature-related Disclosures (TNFD), då fonden under våren publicerar en rapport för 2023.

Andra AP-fonden och Climate & Company inleder samarbete för att möjliggöra identifiering av avskogningsrisker28.9.2023 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Andra AP-fonden och den tysklandsbaserade tankesmedjan Climate & Company har inlett ett samarbete, för att systematiskt identifiera avskogningsexponering i globala portföljer. Genom samarbetet kommer de att utvärdera och kombinera befintliga resurser för att skapa ett publikt tillgängligt verktyg, som ska testas och tillämpas på Andra AP-fondens innehav i noterade aktier. Detta syftar till att belysa hur långt en sådan analys kommer med befintliga (data) resurser samt identifiera eventuella uppenbara luckor.

Andra AP-fonden publicerar hållbarhetsrapport för 2022 – utökar sina fokusområden inom hållbarhet17.2.2023 09:31:00 CET | Pressmeddelande

Andra AP-fonden (AP2) har under 2022 fortsatt att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Det har skett inom samtliga de numera fem fokusområden som fonden prioriterar. Ett viktigt arbete under året har varit en översyn och revidering av fondens hållbarhetspolicy. Andra AP-fonden har också tagit fram en ny metod, bestående av sex delar, för hur fondens hållbarhetsarbete ska bedrivas genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye