Idrottsministrar i Europa vill värna den europeiska idrottsmodellen
Tillsammans med 25 andra idrottsministrar i EU uppmanar socialminister Jakob Forssmed EU-kommissionen att följa upp ministerrådets resolution från 2021 om att skydda den europeiska idrottsmodellen.

− Jag välkomnar att Jakob Forssmed så tydligt tillsammans med sina ministerkollegor i EU markerar att den europeisk idrottsmodellen där föreningar samlas i nationella förbund och sedan i europeiska förbund ska värnas, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Bakgrunden är besluten från EU-domstolen den 21 december 2023 i tre viktiga mål som skakade om den europeiska idrottsmodellen. Domstolen ifrågasätter på ett principiellt plan vad idrottens särart i Lissabonfördraget innebär. Det vill säga vilka undantag som idrottsrörelsen får göra när idrottens modell krockar med andra grundläggande delar av EU-lagstiftningen om fri rörlighet och fri konkurrens inom EU.
Det mest uppmärksammade målet är det så kallade superligamålet där ett tiotal fotbollsklubbar ville starta en liga och samtidigt fortsatt vara medlemmar i den europeiska fotbollsrörelsen och delta i UEFA:s turneringar.
Det andra målet, som principiellt berör samma område, är ett mål där två skridskoåkare deltagit i en tävling som inte varit sanktionerade av Internationella Skridskounionen och huruvida och på vilket sätt Internationella Skridskounionen har rätt att utfärda sanktioner mot dessa två skridskoåkare.
Det tredje målet handlar om huruvida UEFA eller ett nationellt förbund har rätt att ställa krav på att ett visst antal spelare i en fotbollstrupp som måste vara fostrade i klubben för att få delta i vissa turneringar.
− Det är bra att regeringar runt om i Europa ser med oro på utfallet i domstolen och sätter tryck på EU-kommissionen. Jag vill tro att den här frågan inte är partiskiljande i Sverige. Och att alla toppkandidater till EU-parlamentsvalet i juni håller samma linje som regeringen och vill säkerställa att den europeiska idrottsmodellen skyddas, säger Anna Iwarsson.
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
076-344 50 60
Fakta: Den europeiska idrottsmodellen
Den europeiska idrottsmodellen innebär att idrottsföreningar sluts samman i nationella förbund som sluter sig samman i europeiska idrottsförbund, som exempelvis UEFA. Samt att det inte finns flera nationella eller europeiska förbund som organiserar samma idrott.
Kontakter
Anna SetzmanKommunikation- och presschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Här är idrotterna på SM-veckan vinter i Umeå3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka idrotter som är aktuella för SM-veckan vinter i Umeå 2026. Snow bike, som är ny idrott på programmet, ska tillsammans med bland annat bågskytte, längdskidor och ju-jutsu göra upp om mästerskapsmedaljerna när SM-veckan återvänder till Umeå.
Idrottsrörelsen samlar flest ideella1.4.2025 10:37:58 CEST | Pressmeddelande
Andelen som arbetar ideellt är stabilt över tid, idrottsrörelsen samlar fortsatt störst andel ideella inom civilsamhället och unga engagerar sig i hög utsträckning ideellt. Var femte person i Sverige är en ideell kraft inom idrottsrörelsen. Det är några av resultaten i en ny rapport om ideellt arbete.
Fler barn och ungdomar idrottar i utsatta områden31.3.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Fler än 53 000 barn- och ungdomar är aktiva i idrottsföreningar i de 60-tal områden som Polismyndigheten kallar utsatta. Både antalet flickor och pojkar ökade mellan år 2022 och 2023.
Glädjande siffror: Fler barn och ungdomar rör sig mer26.3.2025 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Fler barn och ungdomar rör på sig mer i idrottsrörelsen – och ökningen är markant. Ökningen är glädjande nog också större bland flickor.
Viktigt arbete för att minska idrottsrelaterad brottslighet19.3.2025 13:55:18 CET | Pressmeddelande
Under tisdagen rapporterade Polismyndigheten, Region Väst, att åtta personer anhållits som misstänkta för brott kopplat till en match i allsvenskan i höstas mellan IFK Göteborg och AIK. Det visar på vikten av fortsatt samverkan och är ett led i arbetet för att minska idrottsrelaterad brottslighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum