Svenska Ishockeyförbundet

Klubbars ligamedlemskap nu i förbundets stadgar

Dela

Svenska Ishockeyförbundets medlemmar har vid ett extra förbundsmöte (stämma) i Karlstad idag beslutat att i stadgarna skriva in ligaorganisationerna. Det innebär att alla klubbar som spelar i förbundsserierna SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ingår i aktuell ligaorganisation.

– Det känns skönt att äntligen kunna sätta punkt efter alla turer med Riksidrottsförbundet (RF) som skapat osäkerhet kring ishockeyns ligamodell. Vi har nu en lösning som nu även RF anslutit sig till: klubbar som deltar i de nationella serierna SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan ska ingå i aktuell ligaorganisation. Det var faktiskt RF som kom med förslaget att införa kravet på ligamedlemskap i våra stadgar, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

null

Om beslutet

Svensk ishockey har en sedan länge en etablerad modell med ligaorganisationer för klubbarna som deltar i de nationella förbundsserierna på seniornivå: SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Ligamodellen är en viktig hörnpelare i den svenska ishockeymodellen. Syftet är enkelt. Alla klubbar i respektive serie är med i ligaorganisationen och det gemensamma samarbetet där. Den principen möjliggör för ligaorganisationerna att företräda klubbarna och får bland annat bättre förutsättningar att träffa långsiktiga kommersiella avtal i ett seriesystem där lag på sportsliga grunder flyttas upp och degraderas varje säsong.

Frågan om klubbarnas medlemskap i respektive ligaorganisation har av SIF:s medlemmar ansetts så viktig att en tävlingsbestämmelse (kap 6 § 1) som reglerar detta funnits sedan många år. Efter en dispensansökan om ligamedlemskap i Hockeyettan från föreningen Boden HF uttalade Riksidrottsnämnden (RIN) i beslut att den tävlingsbestämmelsen var ogiltig. Med hänvisning till RIN:s uttalanden påkallade RF:s styrelse i april 2022 ändring av tävlingsbestämmelsen, men bara med avseende på Hockeyettan. Samma bestämmelse ansågs ändå godkänd för SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De olika besluten i RIN och av RF:s styrelse har skapat osäkerhet och otydlighet kring ligamodellen. Osäkerhet och otydlighet som nu är klargjorda.

Det krav på klubbars medlemskap som med beslutet nu införts i Svenska Ishockeyförbundets stadgar har i ett förhandsbesked godkänts av RF.

Länk till beslutsunderlaget: moeteshandlingar-extra-foerbundsmoete-2024.pdf (swehockey.se)

Nyckelord

Kontakter

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye