Svenska Bandyförbundet

Klart för slutspel i Elitserien Herr - hälsingederby direkt

Dela

Under fredagskvällen spelades den sista omgången av grundserien i Elitserien Herr och nu står det klart hur det stundande slutspelet kommer att spelas.

Michael Kolsmyr/Bollnäs GIF

Fredagskvällen bjöd på dramatik i Elitserien Herr när både kampen om att gå direkt till kvartsfinal och striden om den sista slutspelsplatsen skulle avgöras. Detta främst i Hydro Arena, Vetlanda, där hemmalaget tog emot Edsbyn och på Zinkensdamm i Stockholm där Hammarby tog emot Broberg.

Kampen om en direktplats till kvartsfinal involverade även ett Sandviken, som dock i och med sin hemmaförlust mot tabelltrean Bollnäs inte satte någon press på de båda lagen som gjorde upp nere i Vetlanda. Där kunde istället både VBK och Edsbyn säkra en kvartsfinalplats i och med deras oavgjorda resultat.

– Vi hade väldigt bra första två tredjedelar av säsongen men sämre avslutning. Men eftersom vi har i stora delar ett nytt lag visste vi att det skulle gå upp och ned. Vi tog en poäng mindre än ifjol och sett till det är det ganska bra tycker jag, men en tabell ljuger inte, säger Sandvikens lagkapten Daniel Berlin till Gefle Dagblad efter klubbens sämsta placering i grundserien sedan 1994.

I striden om den tionde och sista slutspelsplatsen låg Hammarby och Broberg på samma poäng, på varsin sida om strecket, inför lagens möte på Zinkensdamm under fredagskvällen. Väl där visade sig hemmaplan inte vara en tillräckligt stor fördel för de grönvita, utan Broberg vann tillslut matchen med 5-2, vilket tog dem till slutspel och ett länsderby i åttondelsfinalen mot Sandviken.

– Helt underbart. Det kanske man inte trodde efter att ”Böna” (Björn Eriksson) klev av för då hade vi inte en så jättebra känsla. Men vi har kommit ihop som lag och gjort det otroligt bra, säger Brobergsveteranen Daniel Jonsson till Söderhamns-Kuriren efter slutspelsavancemanget.

Slutspelet inleds med åttondelsfinaler i bäst av tre matcher där lag sju, Sandviken, och lag åtta, Gripen Trollhättan, inleder på hemmaplan mot Broberg respektive Frillesås. Dessa lag har även hemmaplan i en eventuell tredje och avgörande åttondelsfinal. Noterbart är även att såväl Gripen som Frillesås har kvalificerat sig för sina första SM-slutspel någonsin på herrsidan.

Åttondelsfinalerna spelas 12, 14 och (ev) 16 februari

Under fredagskvällen genomfördes även de klassiska slutspelsvalen i direktsändning i Radiosporten efter att den sista omgången var färdigspelad. Val som gick till enligt följande:

- Villa Lidköping BK (seriesegrare) och Västerås SK (tabelltvåa) placerades in i Grupp A respektive B

- Villa Lidköping BK valde därefter att ha med sig tabellfyran IK Sirius i Grupp A

- Tabelltrean Bollnäs GIF hamnade således i Grupp B tillsammans med Västerås SK

- Villa Lidköping BK valde därefter att möta vinnaren i åttondelsfinalen mellan Gripen Trollhättan BK och Frillesås BK i sin kvartsfinal

- Västerås SK valde att möta vinnaren i åttondelsfinalen mellan Sandvikens AIK och Broberg/Söderhamn i sin kvartsfinal

- Bollnäs GIF valde att möta rivalerna Edsbyn i den tredje kvartsfinalen

- Således spelas den fjärde och sista kvartsfinalen mellan IK Sirius och Vetlanda BK

– Vi vill spela ett derby. Huvudsaken är att vi inte vill ha resorna, och vi har ingen bra feeling mot Vetlanda. Sen ska man komma ihåg att det är ett helt annat Edsbyn nu än när vi slog dem, men vi väljer festen med ett derby, säger Bollnäs-tränaren Peter Törnberg till Bandypuls om valet att möta Edsbyn i kvartsfinalen.

Kvartsfinalerna spelas över bäst av fem matcher där det bäst placerade laget i Elitserien börjar hemma (Spelordning; Bäst placerade lag spelar hemma, borta, hemma, borta, hemma).

Speldagar för kvartsfinalerna: 19/20 februari, 21/22 februari, 23/24 februari, 26 februari och 28 februari. Grupp A spelar det första datumet där det finns två olika datum.

Semifinalerna spelas på samma sätt mellan vinnarna av de båda matcherna i respektive grupp. Det vill säga:

Villa Lidköping/Gripen Trollhättan/Frillesås - Sirius/Vetlanda

Västerås/Sandviken/Broberg - Bollnäs/Edsbyn

Speldagar för semifinalerna: 2 mars, 4/5 mars, 6/7 mars, 9 mars och 11 mars. Grupp A spelar det första datumet där det finns två olika datum.

SM-finalen spelas i ABB Arena Syd, Västerås, lördagen den 16 mars klockan 15.45.

I och med fredagens sista omgång står det även klart att IFK Vänersborg och IFK Motala kommer att tvingas kvala för att försöka säkra sina platser i den högsta serien. I kvalet ställs de mot lag två och tre från Bandyallsvenskan i en fyrlagsgrupp med dubbelmöten där ettan och tvåan i sluttabellen spelar i Elitserien 24/25. Spelordning fastställs efter att Bandyallsvenskans grundserie avslutats lördagen den 24 februari.

Speldatum för elitseriekvalet: 27 februari, 1, 3, 5, 8 och 10 mars.

Läs allt om hur slutspel och kval spelas på svenskbandy.se >>

Kontakter

Om Svensk bandy

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt. Svensk bandy har 53 000 aktiva i 157 föreningar. Svensk bandy är förebilder på den internationella spelplanen - vi har sex landslag varav fem är regerande världsmästare. Nya stjärnor tänds varje dag, samtidigt som alla är välkomna inom svensk bandy.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye