Byggföretagen

Byggföretagen i möte med regeringen om arbetsplatsolyckor

Dela

Tisdagen 13 februari träffar Byggföretagen statsminister Ulf Kristersson, arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg med anledning av den senaste tidens allvarliga arbetsplatsolyckor.  – Vi kommer lyfta behovet av en säkerhetskultur på varje arbetsplats. Säkerhet är ett helhetsansvar – arbetsmarknadens parters, entreprenörens och individens, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagens vision är noll olyckor. Men för att nå visionen räcker det inte med nya branschinitiativ.

-Det behövs också lagar och regler som klämmer åt företagen med fusk som affärsidé, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagen vill:

Öka kontrollen av företag

När ett nytt bostadsområde ska byggas krävs först gemensamma anordningar i form av VA, el- och teleledningar. Därefter ska marken beredas, grundarbeten utföras och stommar resas. När tak och väggar är på plats återstår mycket arbete på insidan av huset. Golv läggs, väggar och tak målas och badrum kaklas.

Byggarbetsplatser är beroende av specialistföretag. Därför är det ett feltänk att begränsa antalet underentreprenörer. Men inslagen av specialisering ställer krav på noggrann kontroll.

Byggföretagen välkomnar förslaget om ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter som regeringen lagt fram. Därtill vill Byggföretagen se digital överföring av information från myndigheter till ID06, branschen eget indentifikationssystem, för bättre kontroll över varje företag.

Öka kontrollen av personer

Att Arbetsmiljöverket getts ökade resurser till fler arbetsplatskontroller är bra. Men det är inte tillräckligt för att lättare kunna identifiera vem som befinner sig på arbetsplatsen. Även här skulle en uppluckring av sekretesslagstiftningen ha stor betydelse.

Myndigheter som Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket behöver på ett bättre sätt än i dag kunna dela information med varandra – och uppgifterna måste integreras med ID06. Bara så kan den nödvändiga kontrollen av underentreprenörer förbättras.

Öka ansvarstagandet i alla led

Den 1:a januari 2025 börjar en ny arbetsmiljölagstiftning gälla. Den kommer till viss del förtydliga ansvarskedjan mellan t ex byggherre, entreprenör och underentreprenör. Men sannolikt kommer många byggherrar att fortsätta trycka ned ansvaret i kedjan. Därför krävs ett ännu starkare engagemang och ansvarstagande från varje enskild medarbetare.

- Ytterst är det var och en av oss, på alla nivåer, som måste se till att uppsatta riktlinjer och regler följs. Vi måste bry oss om varandra, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Pressinbjudan: Så kan samverkan mellan kommunen och byggbranschen förbättras.19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressinbjudan

På måndag den 22 april besöker bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd Linköping för att ta del av den lokala byggbranschens förutsättningar. Dagen inleds med besök vid utbyggnaden av Ullevileden, som är en viktig del i förberedelserna för Ostlänken, samt besök vid Folkungavallen, som är ett helt nytt kvarter i Linköpings innerstad.

Slopat överskottsmål frigör 500 miljarder till investeringar i infrastruktur17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den ekonomiska ramen för Trafikverket behöver uppgå till minst 96 miljarder kronor per år under perioden 2026 till 2037. Det framgår av Byggföretagens yttrande över Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplaneringen. - Kommande decennium behövs mångmiljardsatsningar för att komma till rätta med hela underhållsskulden på vägsidan och för att möjliggöra ett visst återtagande av eftersatt järnvägsunderhåll, säger Johan Deremar, nationalekonom, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye