SBAB Bank

Fjällveckan kostar en månadslön före skatt

Dela

En ny sammanställning från SBAB visar att fjällveckan under sportlovet kostar en genomsnittlig månadslön före skatt, det vill säga cirka 38 000 kronor. Genom god planering är det dock möjligt att hålla nere kostnaderna. SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik ger sina fem bästa tips för en billigare skidresa.

Det är sportlovstider och för många hägrar drömmen om att få åka skidor med barnen. SBAB:s sammanställning visar dock att det är en kostsam resa. Att åka till Sälen vecka 8 eller 9 kostar cirka 38 000 kronor för en familj med två vuxna och två barn (se tabell 1.).  

– Att åka till fjällen kostar mer eller mindre en genomsnittlig månadslön före skatt. Det är mycket pengar och långt från alla kan lägga det på en skidresa. Samtidigt är det en fantastisk upplevelse. För den som verkligen vill går det att hålla nere kostnaderna genom god planering, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom. 

Den största kostnadsposten är boendet. En stuga eller lägenhet i Sälen som möjliggör självhushåll kostar cirka 16 000 kronor att hyra vecka 8 eller 9.  

– Ofta blir boendet billigare om man bokar tidigt och kan tänka sig att bo längre från backen. Med längre avstånd till backen blir det svårare att ta sig hem för att äta lunch men många skidanläggningar har grillplatser och är det kallt finns ofta värmestugor med mikrovågsugnar där man kan värma medhavd mat, säger Linda Hasselvik. 

Den nästa största utgiften är liftkorten. För en familj med två vuxna och två barn kostar liftkorten cirka 10 000 kronor (9 912 kronor vecka 8 och 10 012 kronor vecka 9). 

– Vår undersökning visar att liftkorten är som dyrast vecka 9, då bland annat Stockholmarna har sportlov. Om man vill hålla nere kostnaderna för liftkort kan det vara klokt att välja en mindre känd skidort eller att åka en mindre populär vecka om skolan beviljar barnen ledighet, säger Linda Hasselvik. 

Fem tips för en billigare skidresa:

1.    Delad boendekostnad och delad glädje? 
Boka tidigt och längre från backen. Fundera också på om ni skulle vilja åka med några som ni känner och kan tänka er att bo ihop med. De större boendena blir ofta betydligt billigare per sängplats. Dessutom kan man hjälpas åt med maten och barnen får fler att leka med.

2.    Välj en mindre känd skidort
De mest välkända och populära skidorterna är ofta dyrare. Undersök möjligheten att åka till någon mindre välkänd ort. Det kan göra att ni får mer utrymme både i plånboken och backen.

3.    Välj ett boende med kök
Genom att ha eget kök undviker ni höga kostnader för att äta ute. Undvik de höga priserna i de lokala fjällbutikerna genom att handla mat hemma och göra matlådor före resan att ta med – så tjänar du både tid på plats och pengar. Ta även med lite dryck och snacks när ni lämnar stugan för att undvika de höga priserna i backen.

4.    Hyr, låna eller köp begagnad utrustning
Hyr eller köp begagnad skidutrustning i stället för att köpa ny. Det är bra för både miljön och plånboken. Ibland finns billigare ställen att hyra från en bit utanför skidorten. Låna skidkläder av vänner om de bara ska användas en vecka eller köp begagnat.

5.    Åk utanför högsäsong
Genom att åka före eller efter de mest intensiva sportlovsveckorna undviker ni både de högsta priserna och den värsta trängseln. Ofta blir både boende och liftkort billigare. 

null

Om sammanställningen:

Uppgifter markerade med * är hämtade från Skistar.se den 8 februari. Boendet avser söndag-söndag. Priset avser den billigaste lägenheten eller stugan som var tillgänglig vid sökningen. Skidhyran gäller söndag-söndag och avser komplett utrustning för personer som har åkt förut. Liftkorten är ”8 dagar till priset av 6” som Skistar erbjuder. Skidskolan avser gruppskidskola måndag-fredag.

Kostnaden för lunch ute och övrig mat bygger på uppskattningar från SBAB. Kostnaden för resa till och från Sälen är inte inkluderat i sammanställningen.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 602 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 december 2023). Antal medarbetare (FTE) är 948. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.sefacebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Räntesänkningar sätter fart på ekonomin – men först nästa år14.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

BNP kryper i ordets rätta bemärkelse uppåt. Först nästa år väntas Riksbankens räntesänkningar göra större avtryck på ekonomin via framför allt ett uppsving i hushållens konsumtion. BNP väntas då öka med 2,2 procent jämfört med 0,5 procent i år. Bostadsinvesteringarna väntas ge ett fortsatt svagt bidrag till BNP-tillväxten närmast kommande år. Bostadspriserna väntas öka med runt dryga 4 procent både nästa år och 2025, drivet av i huvudsak stigande hushållsinkomster. Den rörliga bolåneräntan väntas bottna kring 3,2 procent efter att Riksbanken sänkt styrräntan med ytterligare 25 punkter vid nästa beslutsmöte respektive i januari och maj nästa år. Detta är några av slutsatserna i den nya prognosen i årets fjärde nummer av SBAB:s rapport Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

Normal temperatur på lägenhetsmarknaden i Stockholms innerstad och tydlig uppgång i Göteborgs dito12.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen fortsatte att stiga om än i måttlig takt på bostadsmarknaden i oktober. I samtliga tre storstadslän och även kommuner är det fortfarande en bra bit kvar till normala nivåer, med bostadsrättsmarknaden i Stockholms och Göteborgs innerstäder som positiva undantag. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet och antalet återpublicerade annonser för både lägenheter och hus. På lägenhetssidan ligger antalet budgivare och budpremierna nu dock mycket nära normala nivåer liksom budpremierna på hus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye