Ljusning för unga på bostadsmarknaden: Fler kan köpa sin första lägenhet
SBAB:s senaste kartläggning över ungas möjlighet att köpa sin första bostad visar att läget har förbättrats avsevärt jämfört med förra året. Nu kan en 27-årig kvinna med medianinkomst till exempel köpa en genomsnittlig etta i 15 av landets 25 största kommuner, det är nio kommuner fler än i fjol. En jämnårig man kan köpa motsvarande bostad i 21 av 25 kommuner. Men trots ljusglimtar på bostadsmarknaden kvarstår utmaningen att spara ihop till kontantinsatsen. Löneskillnaden mellan könen skapar dessutom ojämlika förutsättningar att köpa en bostad.

SBAB har kartlagt möjligheten för 27-åringar att köpa en bostad i sin kommun. Granskningen utgår från det genomsnittliga bostadsrättspriset och medianinkomsten för var och en av landets 25 största kommuner (se tabell 1). Det förutsätts också att den sökande har 15 procent av det genomsnittliga bostadsrättspriset till kontantinsats (se tabell 2). Givet dessa förutsättningar konstateras att:
• Kvinnor kan nu köpa en etta i 15 av 25 kommuner, nio fler än i fjol. Linköping, Örebro, Eskilstuna, Halmstad, Gävle, Södertälje, Haninge, Växjö och Kristianstad är numer också överkomliga kommuner.
• Män kan köpa en etta i 21 av 25 kommuner, det är två fler än i fjol. De kommuner som tillkommit är Göteborg och Umeå.
• När det gäller köp av en tvåa har män möjlighet att köpa i 11 kommuner, en ökning med fem kommuner sedan förra året.
• Kvinnor beviljas inte tillräckligt stora lån för att kunna köpa en genomsnittlig tvåa i någon av de undersökta kommunerna.
– Att det nu tycks ha blivit enklare att ta sig in på bostadsmarknaden är såklart glädjande för alla unga som idag längtar efter friheten som är förknippad med att äga sitt eget boende. Samtidigt är det många kommuner där det fortfarande inte är möjligt, framför allt för kvinnor att köpa. Dessutom antar vi i undersökningen att 27-åringarna har pengar till kontantinsatsen, från strax under 100 000 till drygt 250 000 beroende på kommun, vilket är långt från självklart. Resultatet kan tolkas som en positiv indikation, men situationen för dagens unga är långt ifrån löst, säger SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik.
Vad ligger bakom förändringen?
Sjunkande bostadspriser är inte förklaringen till att det blivit enklare att köpa bostad. Priset är till exempel bara lägre i två av de 13 kommunerna som nu är mer överkomliga, i Göteborg och Kristianstad. I övriga kommuner har priserna stigit upp till 19 procent jämfört med i fjol. Inte heller löneökningarna räcker ensamt till för att förklara den stora förändringen. De ligger, givet vår uppräkning, på upp till fem procent.
– Det är flera faktorer som bidrar till att det kan vara enklare att få lån nu. Löneökningar och ytterligare jobbskatteavdrag är faktorer som kan öka låneutrymmet. Ändrade konsumtionsmönster och det lägre ränteläget har dessutom möjliggjort för oss att sänka kvar-att-leva-på-räntan från 7 till 6,5 procent. Sammantaget gör det att det är enklare att få ihop kalkylen för fler, säger Linda Hasselvik.
Stora könsskillnader kvarstår
Trots att situationen nu förbättrats för kvinnorna så är skillnaderna mellan könen stora. Män kan köpa en etta i sex fler kommuner än kvinnor, och tvåor är fortfarande utom räckhåll för kvinnor i samtliga kommuner. SCB:s siffror för 25–29-åringar visar att männen i landets 25 största kommuner tjänar i snitt 29 128 kr i månaden och kvinnorna 23 583, en skillnad på 5 547 kr. Dessutom har lönegapet ökat marginellt, jämfört med i fjol, då skillnaden var 5 355 kr.
– Det är anmärkningsvärt att förutsättningarna för kvinnor och män redan i 20-årsåldern, till följd av den stora löneskillnaden, är så olika. Fler kvinnor än män, väljer att studera vidare, vilket talar för att situationen snarare borde vara den omvända. Särskilt oroväckande är det eftersom detta dessutom generellt är före man bildar familj. Vi vet av erfarenhet att till exempel det ojämlika uttaget av föräldraledigheten riskerar att göra löneskillnaderna än större för målgruppen om några år, säger Linda Hasselvik.

Om undersökningen:
Uppgiften om genomsnittligt pris och avgift i respektive kommun kommer från Booli. Uppgifterna är hämtade den 5 mars 2025 och avser de då fyra föregående veckorna. Prisstatistiken avser kvadratmeterpris på bostadsrätter, inkl. nyproduktion. Avgiften är den genomsnittliga för sålda bostadsrätter.
Inkomststatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas. Medianinkomst sorterad på åldern 25–29 år samt kön och kommun. Statistiken är från 2023 och det är den senaste som finns att tillgå. SBAB har räknat upp inkomsten med 5 procent för att approximera 2024 års medianinkomst.
SBAB har antagit att personen som ansöker om bolån är 27 år (född 1998) och inte har några barn. Att personen vill köpa en etta på 35 kvadratmeter eller tvåa på 57 kvadratmeter och har 15 procent av medelpriset i sin kommun till kontantinsats. Kalkylräntan är 6,5 procent. Han eller hon har inkomst i SEK, är tillsvidareanställd och har varit anställd i mer än 12 månader. Personen får eller ger inget underhållsbidrag, äger inga andra boenden, har ingen bil, har inga andra lån och har heller inte gått i borgen för någon.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seLinda HasselvikPrivat- och boendeekonomSBAB
Tel:070-561 21 47linda.hasselvik@sbab.seDokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 298 000 och 679 000 privatpersoner har sparkonto (per den 7 februari 2025). Antal medarbetare (FTE) är 1 082. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank och linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs i tullkrigets spår17.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
BNP-tillväxten i år revideras ner från 1,8 till 1,4 procent i kölvattnet av tullkriget. Att inflationen de senaste tre månaderna legat över Riksbankens mål bedöms bero på tillfälliga faktorer. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka trendmässigt och hushållen håller alltjämt hårt i plånboken. Tullkriget medför samtidigt betydande osäkerhet för både BNP- och inflationsutvecklingen. Bedömningen är ändå att det är större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs. Riksbanken väntas sänka styrräntan i augusti, vilket i så fall ger lite lägre rörliga bolåneräntor. Aktiviteten på bostadsmarknaden tar inte fart, i synnerhet inte för bostadsrätter. Däremot justeras bostadsbyggandet i år upp till 29 000 bostäder. Bostadspriserna väntas öka måttligt, med dryga 3 procent under året. Reformerna i vårpropositionen, inklusive nya ROT, väntas ha liten betydelse för den ekonomiska aktiviteten i stort och för bostadsmarknaden.
Var fjärde bostad säljs utan betald annons16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB har i en ny undersökning frågat storstadsmäklare hur stor andel av deras försäljningar som de bedömer sker utan att objektet visats på Hemnet. Resultatet visar att var fjärde bostad säljs utanför sajten. Sju av tio mäklare tror dessutom att det kommer att bli än vanligare framöver. Utvecklingen hänger samman med den framväxande förmarknaden och ställer högre krav på bostadsspekulanter att vara proaktiva och söka information via fler kanaler än den traditionella när de letar efter en ny bostad.
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum