Fjällveckan kostar en månadslön före skatt
En ny sammanställning från SBAB visar att fjällveckan under sportlovet kostar en genomsnittlig månadslön före skatt, det vill säga cirka 38 000 kronor. Genom god planering är det dock möjligt att hålla nere kostnaderna. SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik ger sina fem bästa tips för en billigare skidresa.

Det är sportlovstider och för många hägrar drömmen om att få åka skidor med barnen. SBAB:s sammanställning visar dock att det är en kostsam resa. Att åka till Sälen vecka 8 eller 9 kostar cirka 38 000 kronor för en familj med två vuxna och två barn (se tabell 1.).
– Att åka till fjällen kostar mer eller mindre en genomsnittlig månadslön före skatt. Det är mycket pengar och långt från alla kan lägga det på en skidresa. Samtidigt är det en fantastisk upplevelse. För den som verkligen vill går det att hålla nere kostnaderna genom god planering, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.
Den största kostnadsposten är boendet. En stuga eller lägenhet i Sälen som möjliggör självhushåll kostar cirka 16 000 kronor att hyra vecka 8 eller 9.
– Ofta blir boendet billigare om man bokar tidigt och kan tänka sig att bo längre från backen. Med längre avstånd till backen blir det svårare att ta sig hem för att äta lunch men många skidanläggningar har grillplatser och är det kallt finns ofta värmestugor med mikrovågsugnar där man kan värma medhavd mat, säger Linda Hasselvik.
Den nästa största utgiften är liftkorten. För en familj med två vuxna och två barn kostar liftkorten cirka 10 000 kronor (9 912 kronor vecka 8 och 10 012 kronor vecka 9).
– Vår undersökning visar att liftkorten är som dyrast vecka 9, då bland annat Stockholmarna har sportlov. Om man vill hålla nere kostnaderna för liftkort kan det vara klokt att välja en mindre känd skidort eller att åka en mindre populär vecka om skolan beviljar barnen ledighet, säger Linda Hasselvik.
Fem tips för en billigare skidresa:
1. Delad boendekostnad och delad glädje?
Boka tidigt och längre från backen. Fundera också på om ni skulle vilja åka med några som ni känner och kan tänka er att bo ihop med. De större boendena blir ofta betydligt billigare per sängplats. Dessutom kan man hjälpas åt med maten och barnen får fler att leka med.
2. Välj en mindre känd skidort
De mest välkända och populära skidorterna är ofta dyrare. Undersök möjligheten att åka till någon mindre välkänd ort. Det kan göra att ni får mer utrymme både i plånboken och backen.
3. Välj ett boende med kök
Genom att ha eget kök undviker ni höga kostnader för att äta ute. Undvik de höga priserna i de lokala fjällbutikerna genom att handla mat hemma och göra matlådor före resan att ta med – så tjänar du både tid på plats och pengar. Ta även med lite dryck och snacks när ni lämnar stugan för att undvika de höga priserna i backen.
4. Hyr, låna eller köp begagnad utrustning
Hyr eller köp begagnad skidutrustning i stället för att köpa ny. Det är bra för både miljön och plånboken. Ibland finns billigare ställen att hyra från en bit utanför skidorten. Låna skidkläder av vänner om de bara ska användas en vecka eller köp begagnat.
5. Åk utanför högsäsong
Genom att åka före eller efter de mest intensiva sportlovsveckorna undviker ni både de högsta priserna och den värsta trängseln. Ofta blir både boende och liftkort billigare.

Om sammanställningen:
Uppgifter markerade med * är hämtade från Skistar.se den 8 februari. Boendet avser söndag-söndag. Priset avser den billigaste lägenheten eller stugan som var tillgänglig vid sökningen. Skidhyran gäller söndag-söndag och avser komplett utrustning för personer som har åkt förut. Liftkorten är ”8 dagar till priset av 6” som Skistar erbjuder. Skidskolan avser gruppskidskola måndag-fredag.
Kostnaden för lunch ute och övrig mat bygger på uppskattningar från SBAB. Kostnaden för resa till och från Sälen är inte inkluderat i sammanställningen.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:076-118 79 14catharina.henriksson@sbab.seLinda HasselvikPrivat- och boendeekonomSBAB
Tel:070-561 21 47linda.hasselvik@sbab.seDokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 602 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 december 2023). Antal medarbetare (FTE) är 948. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
SBAB höjer räntorna på bolån13.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer listräntorna för bolån med bindningstid 3 månader samt 2–10 år. Räntejusteringen beror på att marknadsräntorna har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 13 mars.
Små, små ljusglimtar för hårt pressade bostadsbyggare12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Under förra årets sista kvartal var det, i genomsnitt, balans mellan den beräknade potentiella efterfrågan och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. I Stockholms- och Skåne län var det dock tydliga underskott på villor. Trots lägre inflation och bolåneräntor syns ingen uppgång i antalet verifierat sålda nya bostäder jämfört med för ett år sedan. Däremot syns en tydlig uppgång i antalet bokade nya bostäder och markant kortare försäljningstider.
Vår i luften – men inte på bostadsmarknaden och särskilt inte för ettor5.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar inte på någon islossning på bostadsmarknaden som helhet i februari. Lägst temperatur är det i försäljningen av ettor. De generellt låga temperaturerna på bostadsmarknaden beror främst på ett stort antal återpublicerade objekt, långa försäljningstider och ett stort utbud.
Svagt stigande bostadspriser i februari - trenden pekar dock på fallande3.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadspriserna steg med 0,5 procent i februari i Sverige som helhet: lägenhetspriserna med 1,0 procent och villapriserna med 0,2 procent. Störst prisuppgång på lägenheter hade Norra Sverige (+5,2 %) och på villor Storstockholm (+2,4 %). I två regioner vardera föll såväl lägenhets- som villapriserna. Trenden, där säsongseffekten och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot svagt fallande priser på både lägenheter och villor i februari i Sverige som helhet. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för februari.
Boprisförväntningarna sjunker tredje kvartalet i rad26.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är fler bostadsägare som tror på stigande bostadspriser än sjunkande, men nettotalet sjunker för tredje kvartalet i rad. 51 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. 33 procent tror på stillastående priser. Främsta skälen till en prisuppgång anges vara hög efterfrågan och sjunkande bolåneräntor. Bland de som i stället tror på fallande bostadspriser anges ett svagt efterfrågetryck och stramare krav på bankernas kreditgivning som huvudskälen för detta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum