Utredningen om arbetskraftsinvandring missar målet
Ytterligare åtstramningar av möjligheten för personer att komma till Sverige för att arbeta är inte vad svensk arbetsmarknad behöver, anser tjänsteföretagens organisation Almega.
Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring presenterade sina förslag i dag. Som väntat föreslår utredningen flera omfattande åtstramningar av reglerna för arbetstillstånd och några mindre förenklingar.
Det mest omfattande förslaget var väntat och innebär att inkomstgolvet för arbetstillstånd höjs till 34 200 kronor – motsvarande 100 procent av medianlönen. Yrken med brist på arbetskraft kan undantas från inkomstgolvet.
– Höjningen av lönegolvet innebär att nästan hälften av dagens arbetstillstånd kommer att dras in när de löper ut. I praktiken blir det stopp för arbetskraftsinvandring till de flesta yrken utom de mest kvalificerade. Yngre ingenjörer och tekniker riskerar att bli stoppade, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, och fortsätte:
– Möjligheten till undantag mildrar skadan en aning men innebär att myndigheter och Regeringskansliet ska avgöra vilka yrken och branscher som ska omfattas, i stället för de företag och offentliga arbetsgivare som faktiskt ska anställa till verksamheterna. Detta kommer att bli ett stort problem inte minst i norr, där det råder brist på arbetskraft inom de flesta yrken.
Utredningen föreslår att arbetstillstånd inte ska beviljas till yrken där det avslöjats omfattande missbruk av reglerna för arbetskraftsinvandring. I ett första steg föreslår den att personliga assistenter och bärplockare utesluts från möjligheten till arbetstillstånd.
– Fusk ska bekämpas men då genom att klämma åt det fåtal företag som inte följer reglerna, inte genom en kollektiv bestraffning av alla företag i en bransch, säger Patrick Joyce.
Utredningen föreslår också att spårbytesreglerna som ger asylsökande utan tillräckliga skäl för uppehållstillstånd möjlighet att stanna som arbetskraftsinvandrare tas bort.
– Det är bra. Spårbytare är i en utsatt situation och har kunnat utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Om spårbytet tas bort kommer sannolikt en stor del av missbruket att försvinna, säger Patrick Joyce.
Utredningen skulle också föreslå åtgärder för att främja den kvalificerade arbetskraftsinvandringen som blir allt viktigare. Utredningen lägger ett par mindre förslag som ska underlätta för forskare och personer inom vissa legitimationsyrken inom vården att få arbetstillstånd.
– De lättnader som utredningen föreslår är välkomna men otillräckliga. De kommer inte räcka för att locka hit alla de högkvalificerade experter som verkligen behövs på många områden. För att detta ska ske måste handläggningstiderna för arbetstillstånd kortas och mottagandet av anhöriga förbättras, säger Patrick Joyce.
Om oss
För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40
Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.
Följ Almega
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Almega
Så får AI tjänstesektorn att lyfta17.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Generativ AI förändrar vårt arbetsliv. I tjänstesektorn kan AI bidra med ökad produktivitet, nya innovationer och fler jobb. Det visar en ny rapport där Almega har kartlagt AI:s påverkan på arbetsmarknaden. ”AI kan stärka svensk konkurrenskraft och skapa framtidens jobb," säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Almegas tjänsteindikator: Uppgången dröjer – jobben blir färre17.12.2024 07:27:00 CET | Pressmeddelande
Läget är fortsatt tufft i tjänstesektorn med låg efterfrågan på såväl konsument- som företagstjänster. Och även om produktionen ökar något skjuts vändningen allt längre på framtiden. ”Tjänsteproduktionen hålls delvis uppe av exporten och den svaga kronan. Det som verkligen oroar är att jobben försvinner i allt snabbare takt”, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.
Oväntat trög återhämtning för tjänstesektorn4.12.2024 10:07:25 CET | Pressmeddelande
Återhämtningen för tjänsteföretagen går oväntat trögt. Inköpschefsindex för tjänstesektorn backade igen i november till stor del på grund av en svagare orderingång.
Gedigen färdplan från AI-kommissionen, men…26.11.2024 14:33:31 CET | Pressmeddelande
AI-kommissionens tar upp såväl möjligheter som utmaningar med AI. ”En gedigen genomgång, men kompetensfrågan och arbetsmarknaden måste få ännu mer utrymme”, säger Ann Öberg, vd för Almega.
Ny rapport: Fler tjänsteföretag deltar - men offentlig upphandling har fortfarande brister22.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler tjänsteföretag verkar delta i offentliga upphandlingar, vilket skapar förutsättningar för konkurrens och bättre offentliga affärer. Orsaken tycks dock snarare vara ett sätt för företagen att rida ut lågkonjunkturen än att offentlig upphandling blivit en del av deras långsiktiga affärsnytta. Detta visar en ny rapport från Almega som bygger på enkätsvar från fler än 1000 tjänsteföretag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum