VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Vi startar ett nytt innovationsprogram för framtidens byggda miljö och mobilitet

Dela

Shift2Access är ett av fem nya innovationsprogram som blir del av en tioårig svensk insats för omställningen till ett hållbart samhälle. Idag tillkännagav Vinnova, Energimyndigheten och Formas beslut i utlysningen Impact Innovation som innebär en stor satsning på nytänkande samverkan och lösningar för framtidens byggda miljö och mobilitet.

Porträtt man och kvinna mot stenvägg.
John Hultén och Emma Hult, tillträdande programchef respektive biträdande programchef för Shift2Access Foto: Michael Strömgren

Ett av fem förslag på innovationsprogram som beviljas medel i den svenska framtidssatsningen och utlysningen Impact Innovation är Shift2Access. Bakom ansökan står VTI, IQ Samhällsbyggnad, Boverket, Trafikverket, RISE, IVL, Region Stockholm, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Region Skåne, VREF och initiativet Rådslaget.

När programmen i Impact Innovation är i full gång är det en statlig finansiering på en halv miljard kronor per år, och näringslivet och andra aktörer kommer att bidra med minst lika mycket. 

Programmet kommer bidra med nya lösningar för framtidens fossilfria, inkluderande och resurseffektiva samhälle. Vi behöver både ett skifte till ett resursmedvetet och cirkulärt samhällsbyggande och en ny syn på mobilitet med konkurrenskraftiga alternativ till privat bilresande för att lyckas i omställningen.

Arbetet med ansökan har samlat ett nytänkande stort och starkt nätverk med människor och aktörer som på olika sätt kommer vara delaktiga i innovationsprogrammet.

– Det är mycket glädjande att vi nu med full kraft kan fokusera på sambanden mellan samhällsbyggnad, mobilitet och tillgänglighet. Det krävs för att vi på allvar ska kunna ställa om till ett hållbart, resurseffektivt och inkluderande samhälle som är till för alla, säger Tomas Svensson, generaldirektör vid VTI.

Programkontoret kommer ledas av John Hultén och vice programledare blir Emma Hult.

– Det finns ett stort engagemang för innovation och förändring bland företag, myndigheter och organisationer inom samhällsbyggnad och mobilitet. Impact Innovation ger oss unika möjligheter att arbeta tillsammans för att visa hur vi kan ställa om Sverige, säger John Hultén.
 
Läs mer:

Impact Innovation är en svensk strategisk och långsiktig svensk kraftsamling för att lösa globala samhällsutmaningar och öka på takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Genom nya samarbeten och nya arbetssätt sker innovationer som skapar långsiktiga lösningar på samhällsutmaningar och stärker Sveriges globala konkurrenskraft. Energimyndigheten, Formas and Vinnova är huvudmän.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Porträtt man och kvinna mot stenvägg.
John Hultén och Emma Hult, tillträdande programchef respektive biträdande programchef för Shift2Access
Ladda ned bild
Porträtt man och kvinna mot stenvägg.
John Hultén och Emma Hult.
Ladda ned bild
Porträtt man och kvinna mot stenvägg.
John Hultén och Emma Hult.
Ladda ned bild

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Cykling och ledarskap i fokus på Forum Vätternrundan 202410.4.2024 09:47:11 CEST | Pressmeddelande

Förra årets Forum Vätternrundan, som lanserades i samband med Vätternrundans Cykelvecka, blev en milstolpe för att lyfta cykelns betydelse i samhället. Den 14 juni är det återigen dags att samla branschexperter, forskare, politiker, folkhälsovetare, visionärer och cykelentusiaster till en dag av diskussioner och föreläsningar. I spetsen för årets program står Ari Riabacke, besluts- och ledarskapsexpert inom näringslivet.

Forskare: ”Utspridda skolstartstider kan göra kollektivtrafiken billigare”8.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny forskning visar att utspridda skolstartstider kan minska rusningstrafiken och kostnaderna för kollektivtrafiken. En senarelagd skolstart för tonåringar har även gynnsamma effekter för hälsa och skolprestationer. I en nypublicerad forskningsrapport ger forskarna rekommendationer för ett lyckat införande. Rapporten har tagits fram inom K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, av forskare från Linköpings universitet, VTI och Lunds universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye